Ga naar de inhoud

Coach Jorik Hendrickx blikt trots terug: "Zelfs met kleine misstap, hebben we doel bereikt"

 do 17 februari 2022 16:47
Loena Hendrickx veroverde de harten van sportkijkend België met haar gracieus doorzettingsvermogen.

Loena Hendrickx studeerde zonet met een olympisch diploma af van de Winterspelen in Peking. Haar coach en broer Jorik Hendrickx blikt trots terug op de geslaagde campagne van zijn zus. "We hebben ons top 8-doel bereikt", vertelt de ex-olympiër voor onze camera.

De Olympische Winterspelen voor kunstschaatsster Loena Hendrickx zitten erop. "We mogen terugblikken op een goede vrije kür van Loena vandaag", vertelt haar coach Jorik Hendrickx. "Op het einde verloor ze misschien even haar focus bij die mislukte sprong, maar het was al een veel betere lange kür dan die op het EK."

 

Ondanks dat kleine foutje, pirouetteerde onze landgenote zich toch mooi naar plek 8. "Onze doelstelling was top 8, dat hebben we ook behaald. Het is niet vanzelfsprekend om dat op dit toneel waar te maken. Loena was in bloedvorm, maar je moet nog altijd kunnen presteren onder de olympische druk."

 

"Kunstschaatsen begeeft zich nog steeds wat in de schaduw van de sportwereld, maar tijdens de Winterspelen wordt er een serieuze spotlight op onze atleten gezet. Die druk is relatief nieuw voor Loena.

Over 4 jaar neemt Loena deze ervaring mooi mee in haar valies naar Italië.

Jorik Hendrickx

" Vorig jaar werd ze vijfde op het WK, toen waren er nog geen verwachtingen. Dit seizoen haalde ze een historische derde plaats op een grand prix. Dan schieten de verwachtingen ook meteen de hoogte in."

 

Unfinished business. Loena Hendrickx heeft zelf al laten weten dat ze niet wilt stoppen vooraleer ze een derde keer naar de Winterspelen geweest is. “Zelfs nu ze niet 100% op haar beste niveau heeft kunnen presteren, is ze nog 8e."


"Bij een topatlete zoals Loena zorgt dat voor "honger naar meer". Nu weten we ook zeker dat ze met de absolute wereldtop mee kan strijden. Over vier jaar neemt Loena deze ervaring mooi mee in haar valies naar Italië."

"Gemengde gevoelens" over Valijeva-saga

De finale van het kunstschaatsen stond ook in teken van de veelbesproken Kamila Valijeva. Ondanks haar positieve test op trimetazidine mocht de 15-jarige toch nog aan de start komen van de korte kür en de vrije kür.

 

"Het is een hele moeilijke situatie", legt Jorik Hendrickx uit. "We hebben dat met Loena en ons team goed besproken. Ik kijk naar de situatie met gemengde gevoelens."

 

"Het belangrijkste is dat onze sport dopingvrij is. Maar we mogen ook niet onderschatten welke impact dit heeft gehad op dat 15-jarige meisje. Volwassenen zouden zo’n jonge atlete in bescherming moeten nemen. Het is jammer dat de kwestie onze sport de voorbije dagen overschaduwd heeft"

Lees ook: