Controverse op de Afrika Cup: scheidsrechter fluit (eerste keer) af in 85e minuut

wo 12 januari 2022 16:09

Op de Afrika Cup is ook Tunesië-Mali op 0-1 geëindigd, maar de zoveelste 0-1 of 1-0 op het landenkampioenschap is niet het gespreksonderwerp. Scheidsrechter Janny Sikazwe werd de figuur van de controversiële match. Hij floot namelijk af in de 85e minuut... En daarmee was de kous nog niet af.

Op de Afrika Cup regent het 1-0-uitslagen. Ook Tunesië-Mali ontsnapte niet aan de trend, de 7e 1-0 al in 10 wedstrijden.

Maar die rode draad is niet de verhaallijn van alle analyses. Het gedrag van scheidsrechter Janny Sikazwe is dat des te meer.

Mali was kort na de pauze op voorsprong gekomen vanaf de stip, Tunesië liet de kans vanaf 11 meter liggen bij het aantikken van het slotkwartier.

Maar toen moest het gekkenhuis nog beginnen. De ref keek na 85 minuten op zijn horloge en floot de wedstrijd af, tot ongeloof van vooral de Tunesische bank.

Sikazwe werd gecorrigeerd, stond opnieuw in de spotlights door Toure (Mali) meteen na de hervatting licht rood te geven en vond na 89'45" dat de wedstrijd een definitief eindsignaal verdiende.

Dat was - op z'n zachtst gezegd - zeer opvallend, aangezien de tweede helft bol stond van (VAR-)interventies, penalty's en rode kaarten. De Zambiaan had ook nog een drankpauze ingeroepen.

De dubieuze scheidsrechter, geen onbeschreven blad door eerdere aantijgingen van corruptie, moest van het veld begeleid worden.

De Tunesische staf was woedend en ook na de match ging de poppenkast door. Zo werd de persconferentie van de bondscoach van Maili onderbroken: er werd geopperd dat de match hervat zou worden voor de laatste 3 minuten, maar die vlieger ging niet op. Mali verscheen op het veld, Tunesië weigerde.

"De 4e scheidsrechter wilde de extra tijd aankondigen..."

Mondher Kebaier verduidelijkte waarom zijn groep niet meer wilde voetballen. "Ze zaten al een halfuur in het ijsbad", foeterde de bondscoach van Tunesië.

"Ik coach al erg lang, maar zoiets heb ik nog nooit gezien. De 4e scheidsrechter wilde het bord in de lucht steken met de toegevoegde tijd, maar toen werd er afgefloten..."

"Deze actie kun je niet uitleggen. Ik denk dat we nog 7 of 8 minuten hadden moeten spelen."

De 42-jarige Sikazwe is een ervaren scheidsrechter. Hij is aan zijn vijfde Africa Cup bezig en floot ook op het WK 2018 in Rusland. Daar leidde hij onder meer de eerste groepswedstrijd van de Rode Duivels tegen Panama (3-0) in goede banen.

Wel kwam de Zambiaan al eerder in opspraak. Na een wedstrijd in de Afrikaanse Champions League werd hij in 2018 voorlopig geschorst op verdenking van corruptie. Bij gebrek aan bewijs werd die schorsing snel weer opgeheven.

4. Mauritanië 3 0 0 3 0-7 0

De top 2 en de beste vier nummers 3 uit de 6 groepen stoten door naar de 1/8e finales.