Ga naar de inhoud

Van Puyvelde na 3 jaar in China: "Ze kijken hier met veel respect naar België"

 do 30 december 2021 17:44
Na het WK 2018 trok hij naar China, daarvoor was hij bij de Belgische bond in dezelfde rol actief.
Chris Van Puyvelde is technisch directeur van de Chinese voetbalbond.

Chris Van Puyvelde heeft er al drie jaar opzitten in China als technisch directeur. Onze landgenoot werkt en woont graag in het land en maakt de tussentijdse balans op van de staat van het Chinese voetbal. "Ze zien België hier als een voorbeeld."

Chinese voetballers in de nationale ploeg mogen geen tattoos meer hebben. Dat nieuws ging vandaag de wereld rond. Maar technisch directeur Van Puyvelde viel uit de lucht. "Ik kom ook net van twee weken vakantie", vertelt hij vanuit China.

 

"Maar dat zijn ook randzaken. Daar houd ik me niet mee bezig. Ik ben hier om het voetbal inhoudelijk te steunen. Dat ze in het westen af en toe iets geks vinden, dat is dan maar zo. Ik kan hier goed werken en ben hier gelukkig."

 

Oké, dan maar de balans opmaken van zijn periode in China tot nu toe. Hij tekende er na het WK in 2018 een contract voor 4 jaar. "Eind november 2022 loopt mijn contract af. Daarna zullen we wel zien. Ik voel dat mijn werk hier geapprecieerd wordt, maar ik weet hoe het voetbal werkt. Ik concentreer me dus gewoon op het komende jaar."

 

Enkele jaren geleden trokken veel voetbalsterren naar China voor het grote geld, nu is er een salarisplafond. Sommigen spreken van het barsten van de Chinese voetbalbubbel. "Ik zie dat net als een voordeel", vertelt Van Puyvelde.

Ik zie het salarisplafond in China als een voordeel. De eigen jeugd krijgt nu meer kansen.

"Ik zei 5 jaar geleden al dat ze in China aan de lange termijn moesten werken. Dat er moest ingezet worden op de opleiding van Chinese spelers en trainers. Dat gebeurt nu ook. Er waren te veel spelers die alleen naar hier kwamen om zich te verrijken en dat zag je ook op het veld. En dan heb ik het niet over de Belgische spelers."

 

"Er was een ongezonde situatie ontstaan in uitgaven en inkomsten. Dat verschil moest altijd bijgepast worden. Dat was niet gezond, en zeker niet sinds de hele coronapandemie. Er is dus vanuit de top beslist om het voetbal hier weer gezond te maken."

 

Van Puyvelde ziet dus eerder vooruitgang in China. "Jeugdspelers komen aan de oppervlakte. Bij de club van Ivan Leko bijvoorbeeld spelen ze nu met een Chinese spits van 21 jaar. Ook in de ploeg van Fellaini speelt een spits van 23 die ook in de nationale ploeg zit. Ze hebben daar ook een goeie jeugdopleiding."

 

"Er wordt hier trouwens met veel respect naar België gekeken. In zo'n reusachtig land zien ze België toch als een voortrekker, een voorbeeld. Dat beseffen we in België zelf te weinig. We mogen trots zijn."

"Marouane Fellaini wordt hier op handen gedragen"

De bekendste voetballende Belg in China is Marouane Fellaini. Hij werd kampioen met zijn club Shandong Taishan. "Hij wordt hier op handen gedragen", vertelt Van Puyvelde. "Hij was kapitein bij zijn Chinese ploeg. Dat betekent hier heel veel."

 

"Hij is een voorbeeld van professionaliteit. Hij loopt er de kantjes niet vanaf, maar is net een buitenlander die zijn ploeg naar een hoger niveau tilt. Hij geeft zich 100 procent op het veld en bespreekt ook dingen die belangrijk zijn voor het Chinese voetbal met zijn bestuur."

 

"Ik discussieer ook met hem. Hij is hier tevreden. Hij vormt een goede verbinding tussen de droom van het westen en de realiteit van China." 

Bekijk een uitgebreid gesprek met Chris Van Puyvelde

Lees ook: