In de 2e aflevering van Prijs van de winnaar op Canvas krijgen bondscoach Gert Vande Broek van de Yellow Tigers en zijn staf beschuldigingen van emotioneel misbruik te horen van enkele ex-speelsters. Vande Broek wil voorlopig niet reageren op de aantijgingen. Paul Rowe, algemeen directeur van Sport Vlaanderen, en Koen Hoeyberghs, algemeen directeur topsport van Volley Vlaanderen, doen dat wel en vallen uit de lucht. "We kennen Vande Broek als een integer man."
Vande Broek is sinds 2008 bondscoach van de Yellow Tigers, met wie hij in 2013 brons haalde op het EK. Hij is ook professor aan de KU Leuven, met specialisatie van coaching/leiderschap en groepsdynamiek.
De getuigenissen van Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valérie Courtois (bekijk via link op VRTNU) gaan vooral over die succesvolle EK-periode.
Aelbrecht: "Toen wij de open brief van de turnsters (die vorig jaar machtsmisbruik in de turnwereld aan de kaak stelden - dat verhaal is bekend - red) lazen, dachten wij: "Dit is exact hoe wij ons voelen." Er was bij ons geen fysiek, maar wel emotioneel machtsmisbruik. Dat is ook ons verhaal."
Rousseaux valt haar bij: "Ik heb me moeten forceren om van die EK-medaille te genieten. Je moet natuurlijk streng zijn als coach, ik sta daar als eerste achter. Je mag veel eisen van je ploeg. Maar er zijn persoonlijke aanvallen geweest. Zelfs als dat niet naar mij toe was, was het vrij choquerend om dat te zien."
Courtois bevestigt: "De coaching had vaak een negatieve bijklank." Rousseaux vertelde ook dat ze is weggepest door de coach: "Stap voor stap werd er altijd iets afgenomen."
Aelbrecht las enkele persoonlijke aanvallen voor die ze genoteerd had op haar gsm: "Worden jullie gesponsord door obesitas? Hoer, vadsige schijtwijven, bende trienen, geit, dom wicht... Die verwensingen wogen enorm op de groep."
"Na de verloren halve finale op het EK 2013 werden wij 2 uur lang voor het vuil van de straat uitgescholden. Ook dat wij allemaal te dik staan, dat was zo denigrerend. Er hebben een aantal speelsters een uur lang geweend."
Sport Vlaanderen: "Kunnen dit niet rijmen"
Het programma is opgevat als een getuigenprogramma, waarbij de nadruk ligt op de getuigenissen van een aantal individuele speelsters. Gert Vande Broek kreeg de kans om te reageren, maar de volleycoach geeft geen commentaar.
Paul Rowe, directeur van Sport Vlaanderen, een bevoegd orgaan voor de nationale ploegen, was enorm verrast door de getuigenissen van de drie.
Rowe moest toch even slikken: "Ik mis context. Ik heb het gevoel dat er over een appel en een peer gesproken is die in dezelfde mand gelegd zijn, maar we mogen die niet vergelijken met elkaar."
"Ik heb vooral het hoofdstuk gymnastiek gezien, waar een onderzoekscommissie geweest is en waar nu maatregelen getroffen zijn. Tot mijn verbazing zie ik nu een heel hoofdstuk over de Yellow Tigers. Ik ben bijzonder verbaasd over de uitlatingen en over de eenzijdigheid ervan."
"Dit zit in de me-toobeweging. Bij Sport Vlaanderen doen we er alles aan om misbruik in de sport tegen te gaan. We nemen alle mogelijke maatregelen die we kunnen tegen grensoverschrijdend gedrag in de sport."
"Ik vrees dat men hier het kind met het badwater aan het weggooien is. Als we alles op een hoopje gaan gooien, zullen we nog heel weinig serieus nemen. Ik heb een hele hoop moddergooien gezien en geen enkel wederwoord."
"Om te begrijpen wat er op een sportveld gebeurt, is context essentieel. Als ik jou op je gezicht sla, is dat strafbaar, maar tijdens een bokswedstrijd krijg ik daar applaus voor. Dat geldt ook voor de context waarin dingen gezegd worden."
Context is essentieel. Als ik op je gezicht sla, is dat strafbaar, maar tijdens een bokswedstrijd krijg ik daar applaus voor.
Rowe: "Ik heb ook een hekel aan macho-coaching"
Rowe neemt het op voor Vande Broek: "Ik ken Gert Vande Broek toevallig al heel lang en heel goed. Hij is niet alleen een topcoach, maar ook een voorbeeld voor alles wat met motiverend coachen te maken heeft en dat ook wetenschappelijk trekt."
"Ik kan die twee gewoon niet rijmen met elkaar. Ik ben natuurlijk geen getuige geweest in die kleedkamer of rond het terrein, maar ik kan dat absoluut niet rijmen met de figuur van Gert Vande Broek."
Rowe pleit zelf al jaren voor een handpak met een meer fluwelen handschoen in de opleiding. "Ik heb ook een hekel aan macho-coaching, maar dat vereenzelvig ik niet met Vande Broek."
"Maar je moet wel het onderscheid maken tussen iemand in topsport wijzen op de essentie van het lichaamsgewicht onder controle te houden en iemand publiekelijk belachelijk maken voor zijn gewicht. Dat laatste doet Vande Broek volgens mij niet."
"De grens is flou, maar die evolutie is al heel lang ingezet. We moeten ook niet in het andere uiterste vervallen, want dan kunnen we geen feedback meer geven."
"De lat voor de topsport wordt niet gelegd door de coach, maar door de tegenstand. De job van de coach is om de atleet of ploeg voor te bereiden op de tegenstand. En dan is het hard maken van spelers of speelsters eigenlijk wel essentieel."
(lees voort onder foto)
Paul Rowe: "Er is nooit een klacht geweest, zelfs geen signaal"
Volleybal Vlaanderen wil door met Vande Broek: "Die verhalen nooit gehoord"
Voor de topman van Sport Vlaanderen staat de positie van Vande Broek niet ter discussie.
Paul Rowe: "Ik heb niks gehoord op basis waarvan ik zou oordelen dat iemand niet kan aanblijven. Wij hebben de goeie gewoonte om de twee kanten van het verhaal te horen wanneer er een klacht tot bij ons komt. Maar er is nooit een klacht geweest, zelfs geen signaal. Een reportage is voor mij geen klacht."
Ook Koen Hoeyberghs, algemeen directeur topsport van Volley Vlaanderen, wil blijven samenwerken met Vande Broek. Ook hij viel uit de lucht gisteravond voor zijn tv: "Ik ben geschrokken. Ik ken Gert al meer dan 20 jaar als coach binnen de federatie en absoluut als een zeer integer man."
"Ik heb honderden trainingen van hem gezien en die waren allemaal van topkwaliteit op alle vlak."
Hoeyberghs zegt door de jaren heen nooit signalen van speelsters gekregen te hebben. "Wij doen heel regelmatig evaluatiegesprekken. Ik heb er ook zelf gedaan, waarbij Gert niet aanwezig was. De verhalen die aan bod zijn gekomen in het programma, heb ik nooit gehoord."
"We hopen dat Vande Broek verder doet en dat we nog veel jaren kunnen samenwerken."