Ga naar de inhoud

Gezien in De prijs van de winnaar: 3 volleybalspeelsters getuigen over de mentale impact van hun coach

 ma 6 december 2021 22:04
Yellow Tigers
September 2013: de Yellow Tigers pronken met hun bronzen medailles op het EK volleybal.

In aflevering 2 van de Canvas-reeks De prijs van de winnaar vertellen individuele atleten over hun ervaring op het hoogste niveau met topsportcoaches. Turnsters en gewezen volleybalinternationals kijken met gemengde gevoelens terug op hun carrière.

In de driedelige reeks De prijs van de winnaar krijgt u individuele getuigenissen van individuele sporters uit hun carrière. U krijgt topsport te zien door de ogen van atleten en ex-atleten.

 

Aflevering 2 draait rond de rol van de coach. Turnsters Gaelle Mys, Axelle Klinckaert en Laura Waem praten over hun ervaringen aan de Topsportschool in Gent.

 

De voormalige volleybalinternationals Freya Aelbrecht, Valérie Courtois en Hélène Rousseaux hebben het over hun tijd bij de nationale ploeg, met als hoogtepunt de 3e plaats op het Europees kampioenschap van 2013.

 

In De prijs van de winnaar kijken de drie met gemengde gevoelens terug op die tijd. "Het beeld dat iedereen heeft van de Yellow Tigers, is een verkeerd beeld", vindt Freya Aelbrecht.

 

"Ik heb me moeten forceren om van die EK-medaille te genieten", vertelt Hélène Rousseaux. "De coaching had vaak een negatieve bijklank", zegt Valérie Courtois, libero van het toernooi, in het Canvas-programma.

 

Bondscoach Gert Vande Broek pakte het volgens de drie ex-internationals verkeerd aan. 

 

Aelbrecht las enkele persoonlijke aanvallen van Vande Broek voor die ze genoteerd had op haar gsm: "Worden jullie gesponsord door obesitas? Hoer, vadsige schijtwijven, bende trienen, geit, dom wicht... Die verwensingen wogen enorm op de groep."

 

"Na de verloren halve finale op het EK 2013 werden wij 2 uur lang voor het vuil van de straat uitgescholden. Ook dat wij allemaal te dik staan, dat was zo denigrerend. Er hebben een aantal speelsters een uur lang geweend." 

Kijk naar De prijs van de winnaar op VRT NU

VRT NU

(klik of duw op de poster om de aflevering te bekijken)

VIDEO: Getuigenissen van ex-internationals over volleybalcoach Gert Vande Broek

reacties: