Ga naar de inhoud

Talentenfabrieken Dinamo Zagreb en Racing Genk: beide clubs produceerden pak wereldtoppers

 do 30 september 2021 13:57

Allebei hebben ze het topvoetbal mee vormgegeven. Racing Genk en Dinamo Zagreb staan allebei bekend als clubs die heel wat toekomstige sterren lanceren. Een potentiële beste elf van de Kroaten leverde de club zelfs al ruim 128 miljoen op.

Dominik Livakovic

De keepersfabriek staat in Hajduk Split. Veel grote doelmannen passeerden er daarom niet bij Dinamo Zagreb, maar met Dominik Livakovic loopt er momenteel wel de Kroatische nummer één rond. "Livakovic wordt een topdoelman en heeft zeker evenveel kwaliteiten als Subasic", vertelde Branko Strupar er een paar weken geleden nog over.

Tin Jedvaj

Sinds zijn 10e actief bij Dinamo Zagreb. Maar werd na amper 14 wedstrijden in de eerste ploeg al voor 5 miljoen verkocht aan AS Roma. De linksachter speelt nu bij Lokomotiv Moskou.

 

Verkocht voor 5 miljoen

Dejan Lovren

Jarenlang de rots in de branding van de Kroatische nationale ploeg. Geslepen bij Dinamo Zagreb en vervolgens naar Lyon getrokken. Nadien klopte de Premier League aan de deur. Na een sterk seizoen bij Southampton ging het richting Liverpool. Daar was Lovren 6 jaar actief.

 

Verkocht voor 9 miljoen

Josko Gvardiol

Onthoud zijn naam. Vertrok afgelopen zomer voor 19 miljoen naar RB Leipzig. Het jeugdproduct van Dinamo kon ook rekenen op de interesse van onder meer Leeds.

 

Verkocht voor 19 miljoen

Sime Vrsaljko

Rechtsachter die alle jeugdploegen van Zagreb doorliep. Trok na indrukwekkende jaren in eigen land naar Italië, waar hij achtereenvolgens voor Genoa en Sassuolo uitkwam. Nadien plukte de Spaanse topper Atlético Madrid hem weg.

 

Verkocht voor 4,88 miljoen

Marcelo Brozovic

Geen jeugdproduct, maar lanceerde zijn carrière wel bij Dinamo Zagreb. De stille kracht versierde er een knappe transfer naar Internazionale. Daar staat zijn teller ondertussen op 250 wedstrijden. 

 

Verkocht voor 5 miljoen

Luka Modric

De parel aan de kroon van Dinamo Zagreb. Schitterde met zijn geweldige techniek wekelijks op de Kroatische velden. Geen wonder dat Tottenham de "Cruijf van de Balkan" wegplukte voor een stevige 22,5 miljoen. Nadien volgde een transfer naar Real Madrid, waar hij uitgroeide tot de absolute draaischijf. Zijn prestaties op het WK 2018 met Kroatië leverden hem ook de Gouden Bal op.

 

Verkocht voor 22,5 miljoen

Mateo Kovacic

Op 13-jarige leeftijd al gegeerd door Arsenal, Juventus, Bayern en Ajax. Koos er evenwel voor om met zijn familie terug te keren naar Dinamo Zagreb, waar zijn ouders opgroeiden. Debuteerde 3 jaar later al voor de hoofdmacht en schoot als een komeet in de lucht. Trok voor 11 miljoen naar Inter, dan Real Madrid en vertoeft nu bij Chelsea.

 

Verkocht voor 11 miljoen

Dani Olmo

Verruilde opmerkelijk genoeg de jeugdacademie van Barcelona voor die van Zagreb. Omdat hij daar naar eigen zeggen meer kans had om door te breken. Met succes: Olmo groeide snel uit tot smaakmaker. Zozeer zelfs dat Barça smeekte om terug te keren, maar de Spanjaard koos voor RB Leipzig.

Verkocht voor 22 miljoen

Mario Mandzukic

Dodelijk efficiënt in de zestien meter. Scoorde 53 keer in 112 matchen voor Zagreb en verzilverde dat met een transfer naar Wolfsburg. Speelde nadien onder meer nog bij Bayern, Atlético, Juventus en AC Milan.

Verkocht voor 7 miljoen

Marko Pjaca

De duurste uitgaande transfer ooit van Zagreb. Trok als supertalent naar Juventus, maar kon de verwachtingen door een knieblessure nooit inlossen. Verzeilde onder meer als huurbasis bij Anderlecht, nu uitgeleend aan stadsgenoot Torino.

Verkocht voor 23 miljoen

Ook Racing Genk leverde al heel wat talenten af

Misschien nog indrukwekkender: de basiself met talenten die Racing Genk produceerde. Met wereldtoppers zoals Thibaut Courtois, Kalidou Koulibaly en Kevin De Bruyne.

 

Naast onderstaande namen vonden ook onder meer Ruslan Malinovskyi, Sander Berge, Leandro Trossard en Divock Origi hun weg naar de top via Genk.