De voorlaatste zwemdag schotelde ons opnieuw 4 finales voor. Op de 100 meter vlinder kroonde Caeleb Dressel zich met een WR tot de zwemkoning van Tokio. Kaylee McKeown haalde na de 100 meter rugslag ook de 200 meter rugslag binnen. En Groot-Brittannië won met een WR dan weer verrassend de spectaculaire 4 x 100 meter gemengd.
Samenvatting van de zwemfinales met o.a. grote kanonnen Dressel, Peaty, McKeown en Ledecky
100m vlinder (m): Dressel snelt naar nieuw WR
Op de 100 meter vlinder was het opnieuw uitkijken naar het duel tussen wereldrecordhouder Caeleb Dressel en aanstormend talent Kristof Milak.
Na winst in de 100 meter vrije slag wilde Dressel maar al te graag bevestigen op vlinderslag. Het was dan ook maar de vraag of iemand de Amerikaan kon bedreigen.
Vanaf de start was het duidelijk dat het antwoord "neen" was. Springveer Dressel begon uitstekend en sloeg meteen een kloof met Milak.
Hoewel de 21-jarige Hongaar nog akelig dicht kwam in de laatste 20 meter was het toch Dressel die zich tot de zwemmer van het toernooi kroonde. Met een tijd van 49”45 verbeterde de Amerikaan zelfs zijn eigen wereldrecord.
Voor de 24-jarige zwemmer is het al zijn 3e gouden medaille op deze Spelen.
200m rugslag (v): dubbel voor McKeown
De sterk bezette 100 meter rugslag bij de vrouwen beloofde een strijd te worden tussen de Australische Kylee McKeown en de Canadese Kylie Masse.
Bij het tweede keerpunt was het de 25-jarige Masse die 80 honderdsten voorlag op McKeown. Werk aan de winkel voor het 20-jarige talent, dat meteen een versnelling hoger schakelde.
Masse moest beetje bij beetje terrein prijsgeven en met een tijd van 2’04”68 haalde McKeown na de 100 meter rugslag ook de 200 meter binnen. Net zoals Rylov bij de mannen, een dubbelslag voor de zwemsensatie.
800m vrije slag (v): Ledecky laat Titmus vlot achter zich
In de 800 meter vrije slag bij de vrouwen bikkelden de Amerikaanse Katie Ledecky en de Australische Ariarne Titmus voor de overwinning.
Met een ongeslagen status van 10 jaar op dit nummer werd Ledecky alvast als de topfavoriete gezien voor goud. Titmus stond voor een bijna onmogelijke opdracht.
Ledecky schoot snel van haar startblok en bouwde haar voorsprong op Titmus uit tot 1"22 na 400 meter.
Het bleef wachten op de eindsprint van de jonge Titmus, maar die kwam er uiteindelijk niet. Ledecky ging onverstoorbaar door op haar elan en klokte af op 8’12”57.
Na de 1.500 meter de 2e gouden medaille in Tokio voor Ledecky en de 7e in haar rijkgevulde carrière.
Met een nationaal record (8’13“83) mocht ook Titmus tevreden terugblikken op een geslaagd nummer.
4 x 100m (gemengd): Peaty leidt Groot-Brittannië naar WR
Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen kregen we de 4 x 100 meter gemengd te zien, een nummer met 2 mannen en 2 vrouwen per team.
Aangezien elk land zijn eigen volgorde van zwemmers mocht bepalen, was ook de tactiek van belang in dit spektakelnummer.
Bij Groot-Brittannië was Adam Peaty de grote man. Als 2e zwemmer maakte hij het verschil met een indrukwekkende schoolslag. 3'37"58 voor de Britten en naast goud ook een wereldrecord.
China behaalde zilver, Australië moest tevreden zijn met brons. De Verenigde Staten konden de grote verwachtingen dan weer niet lossen. Met Caeleb Dressel als enige man onder de slotzwemmers eindigden de Amerikanen op een teleurstellende 5e plaats.
Halve finale 50m vrije slag (v): OR voor McKeon
In de halve finale van de 50 meter vrije slag heeft Emma McKeon haar olympisch record nog wat scherper gezet. Met een tijd van 24"00 was ze nog iets sneller dan in de reeksen, toen ze 24"02 zwom.