Ga naar de inhoud

De supertalenten van de Spelen: van sprintbom sneller dan Bolt tot 13-jarige skateboardsensatie

 do 22 juli 2021 16:08

Het vuur begint te gloeien. Vrijdag starten met een jaar uitstel de Olympische Spelen in Tokio. In vijf delen - eentje voor elke olympische ring - stomen we u helemaal klaar. Vandaag: de supertalenten van deze Spelen, geboren in het jaar 2000 of later.

Sky Brown (Skateboarden, Verenigd Koninkrijk, 13 jaar)

Haar naam duikt op in élke voorbeschouwing. Sky Brown is “The New Kid on the Block” - en dat mag u gerust letterlijk nemen. Met haar 13 jaar is het skatewonder de jongste Britse ooit op de Spelen.


Skateboarden is één van de zes nieuwe sporten in Tokio. En ondanks haar jonge leeftijd is Brown meteen een medaillekandidate. De Britse met Japanse roots pakte op haar 11e zelfs al brons tijdens het WK in Rio.

 

Ongeveer een jaar geleden ontsnapte ze aan de dood na een zware val op training. Ze hield er een schedelbreuk en gebroken pols aan over. “Mijn helm heeft mijn leven gered”, vertelde ze daarover.  Bekijk de video van de val hieronder.

Ariarne Titmus (Zwemmen, Australië, 20 jaar)

 Haar bijnaam “The Terminator” verraadt veel. De 20-jarige Australische Ariarne Titmus is de grootste bedreiging voor topfavoriete Katie Ledecky in het zwemmen. Op het WK in 2019 klopte ze de Amerikaanse al eens in de strijd om het goud.  Nu hoopt ze dat kunstje te herhalen.

 

Met haar vorm lijkt het overigens wel goed te zitten: in juni verbrak ze bijna het wereldrecord op de 400 meter. Nochtans dachten velen dat Titmus het nooit tot de wereldtop zou schoppen door haar tengere lichaamsbouw. Iedereen maakt fouten…

David Popovici (Zwemmen, Roemenië, 16 jaar)

Wat goed is, komt snel. Maar in het geval van David Popovici is dat echt pijlsnel. De Roemeen telt amper 16 lentes, maar zwom twee weken geleden de 10e snelste tijd ooit op de 100 meter vrije slag. In Rome strandde hij op amper 39 honderdsten van het wereldrecord in het koningsnummer.


Het zorgt ervoor dat hij straks onder grote belangstelling zijn debuut zal maken op de Spelen. En zeggen dat hij op 4-jarige leeftijd begon met zwemmen om rugproblemen te corrigeren… 

 

De kleine David werd evenwel verliefd op het zwembad en geraakte nooit meer van de microbe verlost. Momenteel heeft hij al 37 nationale records achter zijn naam staan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Erriyon Knighton (100 en 200 meter, Verenigde Staten, 17 jaar)

Hoe goed hij is? Wel, Erriyon Knighton verbrak recent het juniorenrecord van Usain Bolt op de 200 meter. De vergelijking met de Jamaicaan komt er niet zomaar. Met zijn 1m91 kan Knighton dezelfde lange passen zetten en ook zijn vloeiende loopstijl is vergelijkbaar.


Door zijn kanontijden mag de 17-jarige Knighton als jongste lid van de Amerikaanse atletiek-delegatie sinds 1964 naar Tokio. In Japan maakt het grote publiek mogelijk voor het eerst kennis met het nieuwste sprintfenomeen. Drie jaar geleden stond Knighton nochtans vooral bekend als supertalent in het American Football. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tomokazu Harimoto (Tafeltennis, Japan, 18 jaar)

Tijdens zijn puberjaren veroorzaakte hij al onrust in China. Plots kondigde een Japanner zich aan als grootste talent in de wereld van het tafeltennis. Tomokazu Harimoto bevestigde die status door op zijn 16e als jongste ooit een finale op de World Tour te winnen. Vooral zijn backhand is vernietigend.

Hij heeft zijn talent overigens niet van vreemden. Als zoon van twee professionele tafeltennisspelers kreeg Harimoto de liefde voor de sport met de paplepel ingegeven. “Zijn grootste wapen is zijn concentratie en winnaarsmentaliteit”, verklapte mama Ling recent.

Momenteel staat Harimoto 5e op de wereldranglijst en heeft hij al heel wat zeges in prestigieuze toernooien achter zijn naam staan. Maar de Olympische Spelen in zijn thuisland zijn het ultieme doel. 

Caroline Dubois (Boksen, Verenigd Koninkrijk, 20 jaar)

Toen ze 9 jaar oud was, moest ze zichzelf nog vermommen als een jongen, met de naam “Justin”. Om te mógen boksen in dezelfde club als haar oudere broertje Daniel, die nu profbokser is.


De Britse Caroline Dubois pakte in 2018 al goud op de jeugdolympiade in Buenos Aires. Het leverde haar een jaar later de titel van “Jonge Sportpersoonlijkheid van het Jaar” op van de BBC.

 

Straks is het jonge talent een gevaarlijke outsider bij de lichtgewichten in Tokio. Haar balans: 35 zeges, amper 2 nederlagen.

Lees ook: