Ga naar de inhoud

UEFA-voorzitter ziet geen verband tussen EK en opstoot coronavirus

 vr 9 juli 2021 19:37
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Nu Euro 2020 zondag ten einde loopt, blikt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin al eens terug op het EK-format met 11 verschillende gaststeden. "Ik denk niet dat we dit nog zullen doen", bekent de Sloveen, die het ook had over de aanwezigheid van publiek in de stadions. "Alle veiligheidsvoorschriften zijn strikt nageleefd."

Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van het EK voetbal kwam toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini met een "pan-Europees kampioenschap" op de proppen. 

 

Voor het eerst in zijn geschiedenis vond het EK dit jaar dus plaats in 11 gaststeden, verspreid over heel Europa. Een format dat zeker in coronatijden op veel tegenkanting kon rekenen.

 

Ook huidig UEFA-voorzitter Ceferin blijkt geen voorstander te zijn van het format. "Het brengt te veel uitdagingen met zich mee en daarnaast is het oneerlijk dat sommige teams veel verder moeten reizen dan andere", vertelde hij in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

 

"Daarnaast is het niet leuk voor de fans, die voor één wedstrijd in Rome moeten zijn en een dag later een vlucht van meer dan vier uur moeten nemen naar Bakoe."

 

"Het is een interessant idee, maar zeer moeilijk in de praktijk toe te passen en ik denk dan ook niet dat het in de toekomst nog gebruikt zal worden", was de voorzitter duidelijk.

 

Het EK van 2024 volgt opnieuw het traditionele format en vindt plaats in Duitsland.

Het brengt te veel uitdagingen met zich mee en daarnaast is het oneerlijk dat sommige teams veel verder moeten reizen dan andere.

Aleksander Ceferin

"Voetbal is niet de grote schuldige"

In heel wat landen weerklinkt er intussen kritiek op het EK, dat volgens specialisten een van de oorzaken zou zijn van de nieuwe opstoot van het coronavirus in Europa.

 

"De teams hebben zich allemaal bijzonder professioneel gedragen en het bubbelsysteem gerespecteerd", aldus de UEFA-voorzitter. "Ook in de stadions werden de veiligheidsvoorschriften strikt nageleefd."

 

"Als ik dan politici hoor verkondigen dat mensen besmet zijn geraakt tijdens EK-duels, zonder daarvoor enig bewijs te leveren, stelt me dat toch wel teleur. "

 

"Er wordt gezegd en geschreven dat 2.000 Schotse fans die de wedstrijd tegen Engeland bijgewoond hebben in Wembley, besmetting hebben opgelopen. Nochtans zijn zij allemaal getest in het stadion."

 

"Daarnaast zijn er wel 20.000 Schotse fans naar Londen afgereisd, zonder ticket. Het is onverantwoord om het voetbal daarvoor als grote schuldige aan te duiden", besluit Aleksander Ceferin een interview met de BBC.

Engelse voetbalsupporter
Engelse voetbalsupporters in Londen.