Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
1
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
1
Albanië
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
1
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
1
Albanië
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Spanje
0
0
0
0
0
0
0
1
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
1
Albanië
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0

Had Italië een oneerlijk voordeel doordat het aan penaltyreeks mocht beginnen?

 wo 7 juli 2021 06:15
Italië had een statistisch voordeel doordat het aan de penaltyreeks mocht beginnen.

De discussie laait weer op. Opgepookt door een tweet van Gerard Piqué: had Italië een oneerlijk voordeel doordat het aan de penaltyreeks mocht beginnen? Het is namelijk statistisch bewezen dat die ploeg een voordeel heeft.

Penaltyprofessoren zeggen het al langer: het team dat als eerste aan een strafschoppenreeks begint, heeft een voordeel. De reden hoeft u niet ver te zoeken. Als de penalty erin gaat - en die kans is nog altijd het grootst - neemt de druk op de volgende strafschopnemer toe.

 

Uit uitgebreide studies blijkt dat de beginnende partij een kans van 60% heeft om de reeks te winnen. De theorie wordt bekrachtigd op dit EK: de drie ploegen die begonnen aan een penaltyreeks, wonnen ook telkens (Italië in de halve finales, Spanje in de kwartfinales en Zwitserland in de 1/8e finales).

 

Het zijn cijfers die ook Gerard Piqué niet ontgingen: "Het is geen toeval dat de teams die op het EK en de Copa America (waar Peru het haalde van Paraguay, red.) aan een strafschoppenreeks begonnen, telkens wonnen", meent de Spanjaard. "Het is niet eerlijk dat je bij een gelijkspel met een achterstand begint."

 

Het enige dat hier tegen de opmerking van Piqué spreekt, is dat Spanje, door de misser van Locatelli, zelf op voorsprong had kunnen komen. Olmo trapte de eerste Spaanse penalty over doel.

Het is niet eerlijk dat je na een gelijkspel met een achterstand begint.

Gerard Piqué

ABBA-format

Wanneer Piqué gevraagd wordt naar een oplossing wijst de verdediger van Barcelona naar het gekende ABBA-format. "Op die manier komen teams afwisselend aan de beurt." 


Concreet: eerst neemt team A een penalty, waarna team B twee keer mag trappen, vervolgens is team A weer twee keer aan zet, enzovoort. Een beetje het systeem dat qua opslag gehanteerd wordt in een tiebreak in het tennis.

 

De FIFA experimenteerde al met het ABBA-format tussen 2017 en 2019 op enkele toernooien. Er waren 36 gevallen waarin de wedstrijd ook eindigde op een strafschoppenreeks. De uitkomst? In exact 50% van de gevallen won de ploeg die als eerste mocht trappen.

Toch maar eens over nadenken?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: