Wat is er nu eigenlijk verkeerd gelopen in België-Italië? In Villa Sporza legde analist Mo Messoudi de vinger haarfijn op de wonde. In een tactische les kwamen de manco's van de Duivelse aanpak duidelijk bloot te liggen.
Italië knikkerde België vrijdagavond vakkundig en met branie uit het toernooi. In het vliegtuig - op weg naar huis - bouwden de Italianen een uitbundig feestje.
Defour: "Je ziet aan die video hoe fel de Italiaanse ploeg samenhangt. Op het veld zag je dat ook al: die jongens gaan voor elkaar door het vuur."
Afscheidsreportage
"Ciao, Belgio. Delusione!"
De titel van het werkstuk van Wouter De Smet, de Sporza-verslaggever die tijdens het EK in de schaduw van de Rode Duivels leefde.
België-Italië anders bekeken. Kijk hieronder naar de reportage.
"Er staat toch iemand aan de zijlijn?"
De analisten staken de loftrompet over Italië en tegelijkertijd zetten ze kanttekeningen bij de aanpak van de Belgen.
Mo Messoudi: "Er zitten heel veel automatismen in bij Italië. Het voelt aan alsof ze een clubteam zijn. Wie je er ook inzet, ze renderen onmiddellijk."
Defour: "De Italianen geven hun leven voor de Squadra. Dat begint met het volkslied en zet zich voort op het veld. Ze ademen hun land."
"Voor België is het EK een constante race tegen de klok geweest. Je moest Witsel fit krijgen, je moest De Bruyne fit krijgen, je moest Hazard fit krijgen. Tegen Portugal verlies je Eden dan opnieuw en ook nog eens 50% van Kevin.... Uiteindelijk wordt dat een beetje te veel."
Boeckx: "We hebben alleen maar cynisch gevoetbald en op de counter geleund. Dat is een kwaliteit, maar niet onze kwaliteit. Je moet het met balbezit doen en jouw wingbacks hoog krijgen."
"Hoge druk zetten is energievretend, ja. Maar we hebben 5 wissels. Dus excuses zijn er niet op dat vlak. Ik zag Thorgan Hazard, een speler die aanvallend moet spelen om tot zijn recht te komen, in de 75e minuut nog altijd op de linksback staan."
Defour: "Dat kan met de sterkte van Italië te maken hebben. Italië was tactisch zeer sterk. Ze hebben het fantastisch gedaan. Wij vonden daar geen antwoord op. Waarom niet? Vorm van de dag, de omstandigheden..."
Boeckx: "Er staat toch iemand aan de zijlijn om die antwoorden te geven? De spelers zijn zelf toch ook wijs genoeg intussen om tijdens de wedstrijd zelf te schakelen?"
"Tactische déjà vu van EK 2016"
Klopte het tactische plaatje in het Belgische team? Neen, stelde Mo Messoudi zonder omwegen.
Messoudi: "Ik heb een déjà vu van het EK 2016, toen België onder Marc Wilmots tactisch afgetroefd werd door Italië. Vrijdagavond had ik net hetzelfde gevoel."
"Onze drie aanvallers werden soms te makkelijk uitgespeeld en onze wingbacks konden niet uitstappen door de hoge druk van Italië."
"Zo ontstond er te veel ruimte naast Tielemans en Witsel. Tielemans moest de hele wedstrijd in een zee van ruimte verdedigen. Onze middenvelders stonden te veel onder druk. Wij hebben op geen enkel moment zelf druk kunnen zetten."
"Iedereen kon zien wat de problemen waren. Je had perfect kunnen ingrijpen, zeker tijdens de rust, maar dat is niet gebeurd. Als coach aan de zijlijn heb je dat zelf soms niet in de gaten. Maar je bent met een hele technische staf, met iemand die boven ook nog eens in de tribune zit..."
Bekijk de analyse van Mo Messoudi in het filmpje hieronder.
"Martinez zal eerst goed willen analyseren"
Roberto Martinez gelastte een dag na de uitschakeling een aangekondigde persconferentie af.
Messoudi: "Hij is ook technisch directeur, een reden te meer om aanwezig te zijn. Misschien is het teleurstelling, ofwel wil hij eerst goed analyseren, ofwel is hij bezig met een club. Al zou ik dat laatste zeer bizar vinden."
Defour: "Op tijd en stond zal Martinez zijn uitleg wel geven. Een dag na een uitschakeling is het nog altijd moeilijk om op netelige vragen te antwoorden. Hij wil zijn teleurstelling eerst een plaats geven, denk ik."
Youri Mulder: "Die persconferentie een paar uur op voorhand afblazen geeft voeding tot speculatie. Namelijk: gaat Martinez misschien stoppen bij België? Stel: hij wil een club gaan trainen... Die opties zijn er, dat kan niet anders, want hij heeft het geweldig gedaan bij België."
Messoudi: "Over tactiek kun je discussiëren. Maar wat veel mensen bijblijft zijn de late vervangingen van Martinez en dat hij misschien niet de spelers ingebracht heeft die nodig waren. Misschien beseft hij dat nu door de kritiek die er geweest is. Misschien is daarom de persconferentie uitgesteld."
Karl Vannieuwkerke vroeg of Martinez een Europese topclub zou kunnen coachen. Mulder: "In Barcelona wordt wel eens iets gezegd over Martinez. Hij is een Cruijff-adept. Wat dat betreft is dat misschien iets dat in de toekomst zou kunnen gebeuren."
Zou er - op dit moment - een betere Belgische bondscoach zijn dan Roberto Martinez? Defour: "Neen." - Boeckx beaamt: "Neen. Ik hoop en denk dat Martinez blijft. Hij doet goed werk. Ik denk dat zijn Belgische verhaal nog niet geschreven is."
Defour: "Martinez heeft als technisch directeur heel veel professionaliteit in de KBVB gebracht. Hij heeft die structuur ten goede veranderd. Hij heeft de Rode Duivels op een heel positieve manier laten voetballen. Nu was het zakelijker en was het gewoon minder. We zijn op een heel goed Italië gebotst."
Mulder: "Zou Thierry Henry geen goeie bondscoach zijn?..."
"Tot nader order is Martinez nog altijd de Belgische bondscoach en gaan we nu misschien wel te ver in onze speculaties", rondde Karl Vannieuwkerke het topic af.