Ga naar de inhoud

Nederland trekt met Dumoulin, Mollema, Kelderman, Havik en Van Baarle naar Tokio

 vr 14 mei 2021 18:58
Tom Dumoulin en Wilco Kelderman
Tom Dumoulin en Wilco Kelderman tijdens het WK van 2018 in Oostenrijk.

De Nederlanders hebben selectie voor de Olympische Spelen rond. Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en Yoeri Havik vertegenwoordigen Nederland op 24 juli tijdens de wedstrijd op de weg in Tokio.

Tom Dumoulin, die deze week zijn comeback aankondigde, combineert de wedstrijd op de weg met de individuele tijdrit van vier dagen later. 

 

Yoeri Havik is een vreemde naam in de wegselectie voor Tokio, maar de baanwielrenner rijdt de olympische wegrit als resultaat van een typisch Nederlands plan.

 

Omdat het aantal wielrenners op de Olympische Spelen beperkt is per land, zou Nederland slechts 3 sprinters kunnen meenemen voor de team sprint, het nummer waarop Nederland de grote favoriet is voor goud. 

 

Om toch een vierde sprinter te kunnen meenemen - als extra optie voor de reeksen, halve finales en finale van de team sprint - heeft Nederland beslist om een baanrenner ook in de wegrit in te schrijven. 

 

Eén renner per land mag in Tokio namelijk wisselen van discipline (weg- of baanwielrennen). De keuze is op Havik gevallen, die in Tokio samen met Jan-Willem van Schip de ploegkoers zal rijden.

 

“Ik denk dat we die vijfde plek met het beschikbare potentieel ook anders hadden kunnen invullen, maar deze keuze is gemaakt met het oog op goud op de teamsprint. Ik ben ervan overtuigd dat Yoeri een hem toebedachte rol prima kan invullen in de wegwedstrijd", zegt Moerenhout.

Mathieu van der Poel koerst niet mee op de weg in Tokio. Hij gaat voor olympisch goud op z'n mountainbike.


Voor ons land zullen Wout van Aert en Remco Evenepoel aan de start staan van de olympische weg- en de tijdrit. De 3 andere namen houdt bondscoach Sven Vanthourenhout nog achter de hand.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
lees/bekijk ook: