Ga naar de inhoud

Zonneveld over snelle comeback Dumoulin: "Hij wil opnieuw de renner van 2016 worden"

 do 13 mei 2021 18:48
Tom Dumoulin kondigde al na 4 maanden zijn comeback aan

Na 4 maanden kwam er al een einde aan de break. Tom Dumoulin (30) kondigde aan opnieuw in het peloton te duiken tijdens de Ronde van Zwitserland. Wieleranalist Thijs Zonneveld geeft duiding bij de comeback.

Tijdens de Amstel Gold Race zagen we hem voor het eerst terug. Tom Dumoulin, als toerist langs de weg, toekijkend naar zijn collega's. "Maar dat gastoptreden was veelzeggend", aldus landgenoot Thijs Zonneveld. "Het liet zien dat Dumoulin uit zijn schulp kroop."

 

"Hij was niet bang om in te beeld te komen en zocht nadrukkelijk contact met iedereen langs de kant van de weg. Daar zag je dat een groot deel van Dumoulin opnieuw met de koers te maken wilde hebben."

Het stuitte Dumoulin tegen de borst dat hij in een nog nauwer corset dan in 2017 en 2018 zou moeten leven.

Thijs Zonneveld

Vroeger dan verwacht. Want het is amper 4 maanden geleden dat Dumoulin zijn carrière on hold zette wegens de te grote prestatiedruk. Wat is er dan veranderd? Zonneveld: "Dumoulin heeft de voorbije maanden vooral nagedacht over de manier waarop hij opnieuw wielrenner wil zijn."

 

"Dat dat niet als ronderenner zou zijn, was vanaf het begin duidelijk. Want daar lagen de verwachtingen bij het brede publiek: dat Dumoulin grote rondes zou winnen, en dan vooral de Tour."

 

"De voorbije jaren is hij evenwel steeds meer gaan beseffen dat het niveau hoger is geworden. En dat hij, om te kunnen winnen, in een nog nauwer corset zou moeten leven dan in 2017 en 2018. Dat stuitte hem tegen de borst."

Tom Dumoulin tijdens het hoogtepunt - en ook breekpunt - van zijn carrière: de Giro-winst in 2017

Opnieuw op zoek naar fijne gevoel op fiets

Wat worden dan wel de ambities van Tom Dumoulin? "Hij zal opnieuw de renner van 2016 willen worden", verwacht Thijs Zonneveld.

 

"Kijk, het is voor Dumoulin misgelopen na zijn Giro-zege in 2017. Toen moést er steeds meer. En daar kwamen ook nog blessures bij."

 

"Hij zat voor het laatst met een fijn gevoel op de fiets in 2016. Toen hij zich kon focussen op de olympische tijdrit en etappes mocht proberen te winnen in de Tour. Dat vond hij de fijnste manier om zijn sport te beleven. En sluit ook het dichtste aan bij het type renner dat hij is."

Dumoulin met de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio

Concurrentie voor Wout van Aert en Remco Evenepoel in Tokio

Maar met welke ambities mag Tom Dumoulin naar Tokio vertrekken? Acht Thijs Zonneveld hem in staat om opnieuw een medaille te halen?

 

"Als één Nederlander kans maakt, is hij het wel. Winnen zou een enorme verrassing zijn. Maar als Dumoulin zich enkele maanden mag voorbereiden, is hij zeker een medaillekandidaat", weet de Nederlandse wielercolumnist.

 

"Ik denk dat de concurrentie, zoals Wout van Aert en Remco Evenepoel, wel nog een trapje hoger staat. Maar een goeie Dumoulin, die zich specifiek kan voorbereiden op de tijdrit, gaat sowieso meedoen voor de medailles."

Ik denk dat de concurrentie, zoals Wout van Aert en Remco Evenepoel, wel nog een trapje hoger staat.

Thijs Zonneveld
Lees ook: