Ga naar de inhoud

Keukeleire in De Tribune Giro: "Ik denk dat Carthy dicht kan eindigen"

 wo 5 mei 2021 10:58
Carthy
Is Hugh Carthy meer dan een eendagsvlieg?

In het 3e deel uit de podcast van De Tribune over de Giro halen we er Jens Keukeleire bij, die het onder meer heeft over de winstkansen van zijn kopman Hugh Carthy en hoe het voelt om een Giro mee te maken met Renaat Schotte.

Na een afwezigheid van 8 jaar keert Jens Keukeleire opnieuw terug naar de Giro. "In 2012 reed ik met de Giro mijn eerste grote ronde. En iedereen zal kunnen bevestigen dat een Giro met Renaat Schotte fantastisch is (lacht)."

 

Keukeleire probeert in Italië een mislukt voorjaar door te spoelen. Door gezondheidsproblemen kwam de Bruggeling er niet aan te pas, al onderstreept hij dat het geen naweeën van corona waren.

 

"Ik ben ziek geworden in Parijs-Nice en heb 7 dagen niet op mijn fiets gezeten. Dan weet je dat het niet meer goed komt. Ik ben toch overal gestart en heb mijn werk kunnen doen voor de kopman, maar het was niet wat ik gewend was."

Mijn down heeft dit jaar langer geduurd dan normaal, maar het gevoel op de training is weer goed.

Jens Keukeleire

"Mijn gezondheid is nu weer op zijn best. Het was gewoon een opflakkering van mijn astma, waar ik al mijn hele leven mee sukkel. Dat is niet abnormaal, dat gebeurde in het verleden ook al. De medicatie is een beetje aangepast en hopelijk zijn de problemen nu voor altijd achter de rug."

 

José De Cauwer vindt dat Keukeleire de Giro moet aangrijpen om zichzelf weer op de kaart te zetten. "Hij komt uit een mindere periode en staat nu op een kantelpunt in zijn carrière. Hij zal zichzelf opnieuw moeten bewijzen."

 

"Elke renner heeft ups en downs", geeft Keukeleire toe. "Mijn down heeft dit jaar langer geduurd dan normaal. Mijn gevoel op de training is weer goed, maar je zoekt altijd bevestiging in de koers. In de Giro wil ik dat tonen."

Keukeleire
"Jens Keukeleire moet zichzelf opnieuw bewijzen", vindt José De Cauwer.

"Carthy is een grappige kerel, die nuchter in het leven staat"

Keukeleire heeft het parcours al bestudeerd om te zien of er voor hem persoonlijk hier of daar een appel uit de kast kan rollen. Toch beseft hij dat zijn Giro voor het grootste deel in het teken van zijn kopman Hugh Carthy zal staan, die vorig jaar verrassend derde werd in de Vuelta.

 

"Ik heb hem goed leren kennen in de Dauphiné en de Tour, omdat we toen in dezelfde bubbel zaten. Als hij niet was gevallen in het midden van de Tour en een klein barstje had opgelopen, had hij zich daar al kunnen tonen."

 

"Je zag hem steeds beter worden naar het einde toe en dat heeft zich vertaald in een mooi resultaat in de Vuelta. Hij is zeker iemand die 3 weken aankan. Dat zagen we met zijn zege op de Angliru in de slotweek van de Vuelta. Ook in de Giro is er een pittig slot. Ik denk dat hij dicht kan eindigen.

 

Carthy is voor het grote publiek nog altijd geen bekende naam. Hij komt een beetje over als een vreemde vogel. "Dat is hij wel, ja. Hij is mager, maar in tegenstelling tot de andere klimmers ook groot."

 

"Het is echt een heel goeie gast, een grappige kerel ook. Iemand die nuchter in het leven staat, met beide voeten op de grond."

Vuelta 2020: Carthy wint op de Angliru

"Ik zou het Simon Yates van harte gunnen"

Mocht Hugh Carthy niet kunnen winnen, dan kijkt Jens Keukeleire voor zijn favoriet naar een ex-ploegmakker: Simon Yates. "In 2018 was hij er heel dicht bij en toen ik hem daarna sprak, zei hij mij vol overtuiging: "Ik ga terug om te winnen.""

 

"Dat is nog niet gelukt, maar hij is nog altijd gedreven om daarin te slagen. Ik hoop dat hij niet té vroeg té goed is. Hij heeft toch voldoende ervaring met een grote ronde, heeft de Vuelta al gewonnen. Hij weet waar hij mee bezig. Ik zou het hem alvast van harte gunnen."

Lees ook:

Luister naar de volledige podcast

Download de podcast van De Tribune Giro

Giro d'Italia
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
08/05 Turijn - Turijn
tijdrit
8,6 km
Filippo Ganna
Filippo Ganna
2
09/05 Stupinigi - Novara
Vlak
179 km
Tim Merlier
Filippo Ganna
3
10/05 Biella - Canale
Vlak
190 km
Taco van der Hoorn
Filippo Ganna
4
11/05 Piacenza - Sestola
Semi Bergetappe
187 km
Joe Dombrowski
Alessandro De Marchi
5
12/05 Modena - Cattolica
Vlak
177 km
Caleb Ewan
Alessandro De Marchi
6
13/05 Grotte di Frasassi - San Giacomo
Bergetappe
160 km
Gino Mäder
Attila Valter
7
14/05 Notaresco - Termoli
Vlak
181 km
Caleb Ewan
Attila Valter
8
15/05 Foggia - Guardia Sanframondi
Bergetappe
170 km
Victor Lafay
Attila Valter
9
16/05 Castel di Sangro - Campo Felice
Bergetappe
158 km
Egan Bernal
Egan Bernal
10
17/05 L'Aquila - Foligno
Vlak
139 km
Peter Sagan
Egan Bernal
rustdag 18/05
11
19/05 Perugia - Montalcino
Semi Bergetappe
162 km
Mauro Schmid
Egan Bernal
12
20/05 Siena - Bagno di Romagna
Semi Bergetappe
212 km
Andrea Vendrame
Egan Bernal
13
21/05 Ravenna - Verona
Vlak
198 km
Giacomo Nizzolo
Egan Bernal
14
22/05 Cittadella - Monte Zoncolan
Bergetappe
205 km
Lorenzo Fortunato
Egan Bernal
15
23/05 Grado - Gorizia
Vlak
147 km
Victor Campenaerts
Egan Bernal
16
24/05 Sacile - Cortina d'Ampezzo
Bergetappe
153 km
Egan Bernal
Egan Bernal
rustdag 25/05
17
26/05 Canazei - Sega di Ala
Bergetappe
193 km
Daniel Martin
Egan Bernal
18
27/05 Rovereto - Stradella
Vlak
231 km
Alberto Bettiol
Egan Bernal
19
28/05 Abbiategrasso - Alpe di Mera
Bergetappe
166 km
Simon Yates
Egan Bernal
20
29/05 Verbania - Alpe Motta
Bergetappe
164 km
Damiano Caruso
Egan Bernal
21
30/05 Senago - Milaan
tijdrit
30,3 km
Filippo Ganna
Egan Bernal