Ga naar de inhoud

Uw gids voor Luik-Bastenaken-Luik: parcours, deelnemers, livestream

 zo 25 april 2021 08:00

Met Luik-Bastenaken-Luik staat zondag het sluitstuk van het klassieke voorjaar op de agenda. La Redoute, de Stockeu en La Roche-aux-Faucons, ze passeren allemaal de revue. Bij Sporza hoeft u opnieuw niets van de actie te missen.

Zo was het vorig jaar:

Net zoals de meeste andere klassiekers vond Luik-Bastenaken-Luik vorig jaar plaats in de herfst. La Doyenne viel exact een weekje na het WK in Imola. De toen kersverse wereldkampioen Julian Alaphilippe startte dan ook als topfavoriet in Luik. 

 

Alaphilippe zou ook een cruciale rol spelen in het uiteindelijke koersverloop. Op de Roche-aux-Faucons deed de wereldkampioen de koers ontploffen, enkel Hirschi, Roglic en Pogacar konden de vinnige Fransman bijbenen.

 

In de slotkilometer kwam met Mohoric ook nog een derde Sloveen aansluiten, al speelde die geen rol meer in de sprint. Alaphilippe leek die sprint naar zijn hand te zetten, maar na een foutief manoeuvre en een te vroeg zegegebaar was het finaal Roglic die victorie kraaide.

VIDEO: De knettergekke slotfase van vorig jaar

Het parcours:

Zoals gewoonlijk wordt er ook dit jaar veel geklommen in de oudste der wielerklassiekers. 

 

Het parcours van 259 kilometer is bijna identiek aan dat van vorig jaar, met slechts één noemenswaardige wijziging in de finale. De Col du Maguisard wordt ingeruild voor de kortere maar steilere Côte de Desnié (1,7km aan 7,1%), op zo'n 45 kilometer van de aankomst.

 

De legendarische Côte de la Redoute (2km aan 8,6%), op 35 kilometer van de aankomst, kan mogelijk de finale inleiden, al is het wel al even geleden dat er op de befaamde klim nog oorlog werd gevoerd. 

 

De scherprechter in de finale zal wellicht opnieuw de grillige Roche-aux-Faucons zijn (1,2km aan 10,9%), met zijn top op 14 kilometer van de meet. Vorig jaar stak Alaphilippe er de lont aan het kruitvat. 

 

Rond 17.00 u kent u de opvolger van Primoz Roglic.

Het profiel van Luik-Bastenaken-Luik 2021.
Luik-Bastenaken-Luik bij de mannen in een notendop
start 10.15 u (officieuze start: 10.00 u)
finish 17.00 u
hellingen 11 officiële hellingen

De deelnemerslijst:

teams en deelnemers

De rist wereldtoppers die zondag de zware Waalse hellingen zal proberen te temmen, oogt ook dit jaar indrukwekkend. Wereldkampioen Julian Alaphilippe zakt na zijn zege op de Muur van Hoei alvast met vertrouwen af naar Luik, waar na hij vorig jaar iets recht te zetten heeft.

 

Ook Primoz Roglic heeft na zijn schitterend seizoensbegin, met dominante prestaties in Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland, heel erg goede kaarten in handen om als titelverdediger opnieuw te zegevieren in Luik.

 

Of de tegenstand zoals in het Baskenland zondag opnieuw van zijn Sloveense concullega Tadej Pogacar zal komen, is nog niet duidelijk. Voor de Tourwinnaar blijft het afwachten of hij met Team UAE zal mogen starten na de eerdere coronaperikelen.

 

Een andere renner die La Doyenne als zijn broekzak kent, is Alejandro Valverde. De Spaanse ouderdomsdeken lijkt dit seizoen opnieuw de goede benen teruggevonden te hebben. Woensdag was hij al derde in de Waalse Pijl, kan hij zondag een vijfde keer winnen in Luik?

 

Met Jakob Fuglsang, João Almeida, Max Schachmann, David Gaudu en de twee Michaels, Woods en Matthews, oogt het groepje outsiders impressionant. Ook het sterke blok van de Ineos Grenadiers, met man in vorm Tom Pidcock, heeft veel ijzers in het vuur.

 

Zonder Wout van Aert is er geen Belgische topfavoriet bij. Quinten Hermans was in Hoei de beste Belg en mag ook in Luik zijn limieten aftasten. Ook revelatie Mauri Vansevenant is erbij en jongens als Tim Wellens, Dylan Teuns en Greg Van Avermaet hebben in het verleden al mooie ereplaatsen versierd in Luik.

Live bij Sporza:

Zoals gewoonlijk zijn we er van start tot finish voor u. Vanaf 10 u zitten we hier online voor u klaar, om 14 u kunt u naar het rechstreekse verslag van La Doyenne kijken op Eén. Op Radio 1 krijgt u regelmatig updates vanuit Luik.

Lees ook:

Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen:

De vrouwen beginnen al vroeg in de ochtend, om 8.50 u aan hun Luik-Bastenaken-Luik. Met Van Vleuten, Van der Breggen en Vos zijn de Nederlandse favorietes opnieuw dikgezaaid. Wie wordt de opvolgster van Lizzie Deignan?

 

Rond 12.50 u komt u het te weten. Dan zal het peloton de 141 kilometer hebben afgelegd. De rensters krijgen onderweg 7 officiële beklimmingen voor de wielen. De finale is dezelfde als die bij de mannen, met La Redoute, de Côte des Forges en La Roche-aux-Faucons als afsluitend trio.

 

Ook Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen volgen we online van start tot finish. Op Canvas kijkt u vanaf 11.20 u naar een rechtstreeks verslag. Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix verzorgen het commentaar.

VIDEO: Deignan soleerde vorig jaar naar winst

Lees ook: