Pogacar vloert Alaphilippe op de streep in elitesprint in Luik

  Luik - Bastenaken - Luikeinde
  5 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLuik - AankomstLuik -
  Afstand259,1 km
  04080120160200259.1

   Tadej Pogacar (UAE) heeft Julian Alaphilippe van de Ardense dubbel gehouden. De Tourwinnaar remonteerde in een sprintje met 5 nipt de wereldkampioen. Alejandro Valverde moest op zijn 41e verjaardag tevreden zijn met plek 4.

   De 107e Luik-Bastenaken-Luik in een notendop:

   • Sleutelmoment: Net voor de top van de Roche-aux-Faucons trekt Woods door. Enkel Gaudu, Pogacar, Alaphilippe en Valverde kunnen de Canadees volgen.
   • Winnaar van de dag: Tadej Pogacar had bijzonder veel honger. Zijn team UAE mocht woensdag niet starten in de Waalse Pijl door het coronaprotocol. Vandaag wint hij zijn 1e monument.
   • Statistiek: Door zijn zege in Luik is Pogacar momenteel de zegekoning van 2021. De 22-jarige Sloveen telt 6 zeges, eentje meer dan Sam Bennett en Primoz Roglic.

   Bekijk de samenvatting:

   Ineos kleurt voorfinale, maar mist beslissende slag

   Op La Redoute brandde La Doyenne helemaal los. Ineos-Grenadiers trok het pak daar in stukken en brokken uit elkaar. Wereldkampioen Alaphilippe had de slag gemist.

   Deceuninck-Quick Step moest vol aan de bak en zette de scheve situatie recht. Met aanvalspogingen van Geoghegan Hart, Adam Yates en Carapaz probeerde Ineos de koers snoeihard te maken.

   Maar toen de beslissing viel op de Roche-aux-Faucons, waren de Ineos-renners niet op de afspraak.

    

   Formolo effende het pad voor zijn kopman Pogacar. Woods trok door en sloeg een bres samen met Alaphilippe, Pogacar, Gaudu en de jarige Alejandro Valverde. 

   Roglic past, Pogacar maakt het af

   Roglic had zijn dagje niet, maar plooide zich in de achtervolging toch nog eens dubbel. Dichter dan 10 seconden kwam hij niet meer op de 5 koplopers. 

    

   Net voor de rode vod probeerde Woods met een verrassingsaanval de sprint te ontlopen. Maar Alaphilippe had dat snode plannetje meteen doorzien en dichtte de bres.

    

   Valverde liet zich ringeloren tijdens het gepoker voor de sprint. De 41-jarige rot liet zich de kop opdringen en lanceerde de sprint op 270 meter van de streep. Veel te vroeg.

    

   Als een kanonkogel kwam Alaphilippe naar voren geschoten, maar in de slotmeters werd de wereldkampioen nog voorbijgezoefd door Pogacar. Na de Tour heeft de Sloveense wonderboy nu dus ook zijn 1e monument te pakken.

   Alaphilippe: "Tadej heeft het slim aangepakt"

   • Tadej Pogacar (winnaar): "Ik heb hier geen woorden voor. Deze wedstrijd winnen tegen zulke grote namen, is geweldig. In de sprint kon ik met veel snelheid uit het wiel van Alaphilippe komen. Ongelooflijk!"

    "We waren heel ontgoocheld dat we woensdag niet mochten starten in de Waalse Pijl (door valspositieve corongevallen). Daarom waren we extra gemotiveerd vandaag. Nu volgt een rustperiode, daarna stoom ik me klaar voor de Tour."

   • Julian Alaphilippe (2e): "Ik was naar hier gekomen om het zo goed mogelijk te doen. Het was een heel zware race, vooral toen de schifting gemaakt werd op de Roche-aux-Faucons."

    "Tadej heeft het slim aangepakt door achter mijn rug te komen en zijn sprint te lanceren. Geen excuses. Het is een magnifieke overwinning voor hem."

   • David Gaudu (3e): "Ik wou vooral beter doen dan mijn 6e plaats van 2 jaar geleden. In de Waalse Pijl voelde ik dat ik al over goede benen beschikte."

    "Toen ik in de eindsprint zag dat ik op het podium kon rijden, kreeg ik krampen. Maar toen moest ik denken aan de woorden van een vriend, dat heeft me geholpen."

   De reactie van winnaar Tadej Pogacar

   De reactie van wereldkampioen Alaphilippe

   Rituitslag Luik - Bastenaken - LuikRituitslag Luik - Bastenaken - Luik

   Fase per fase

   1. 16 uur 56. Top 10. 1. Pogacar 2. Alaphilippe 3. Gaudu 4. Valverde 5. Woods 6. Hirschi 7. Benoot 8. Mollema 9. Schachmann 10. Mohoric .
   2. 16 uur 54. Pogacar verslaat Alaphilippe! Wat een nagelbijter! Valverde lanceert de sprint, met Woods in zijn wiel. Alaphilippe komt er als een kanonkogel uit, maar wordt nog net voor de streep geremonteerd door Pogacar. .
   3. 16 uur 54. Valverde lanceert de sprint op 250 meter van de streep. .
   4. 16 uur 53. Pogacar zit in 5e positie, in het wiel van Pogacar. .
   5. 16 uur 53. Het pokeren is begonnen. Alaphilippe en co dwingen Valverde de koppositie op. .
   6. Laatste kilometer! Woods probeert net voor de rode vod de rest een hak te zetten. Maar Alaphilippe heeft dat snode plannetje meteen in de smiezen, hij pakt Woods terug. . 16 uur 52.
   7. 16 uur 51. Nog 2,5 km. Alaphilippe leidt de dans in het kwintet, oud-wereldkampioen Valverde hangt aan zijn wiel. We stevenen af op een bloedstollende slotkilometer. .
   8. 16 uur 50. Vertrouwt Woods op zijn sprint? Ik denk niet dat hij rap genoeg is. Michel Wuyts.
   9. 16 uur 49. Nog 4 km. Pogacar lost Woods netjes af in de kopgroep. Pokeren doen ze nog niet. Ook Valverde doet zijn duit nog eens in het zakje. .
   10. 16 uur 47. Halve minuut voorsprong. Nog 6 kilometer! Alaphilippe lijkt op papier de snelste van het kwintet. Maar onderschat ook Pogacar niet na een zware race zoals vandaag. En hoeveel poeder zit er nog op bij de 41-jarige Valverde? .
   11. 16 uur 46. Bij de achtervolgers probeert Fuglsang nog een alles-of-nietspoging. Maar het lijkt veeleer uit te draaien op niets voor de Deen. In de kopgroep is de cohesie uitstekend. .
   12. 16 uur 45. Wie is intrinsiek de snelste voorin? Michel Wuyts.
   13. 16 uur 45.
   14. 16 uur 44. Nog 8 km. Alaphilippe, Pogacar, Valverde, Woods en Gaudu duiken de laatste 8 kilometer binnen met een bonus van ruim 20 seconden. De winnaar lijkt dus voorin te zitten. .
   15. 16 uur 42. Roglic plooit zich dubbel. De Sloveen wil zich nog niet gewonnen geven en probeert de kloof kleiner te maken. 15 seconden rijd je natuurlijk niet met je vingers in de neus dicht. .
   16. 16 uur 41. Woods beseft dat het sneller moet. Alaphilippe gaat mee met de Canadees, Gaudu brengt ook Valverde en Pogacar terug. 20 seconden zegt de tijdsopname. .
   17. 16 uur 40. In de achtervolging probeert Mohoric de kastanjes nog uit het vuur te halen. Maar dat lijkt tevergeefs. .