Uw gids voor de Waalse Pijl: parcours, deelnemers en livestream

  Voor we het wielervoorjaar komende zondag afsluiten met het monument Luik-Bastenaken-Luik jagen we het peloton eerst nog over de gevreesde Muur van Hoei in de Waalse Pijl. Die klassieker kunt u woensdag van start tot finish bij ons volgen, zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd.

  Zo was het vorig jaar:

  De Waalse Pijl speelde zich vorig jaar in het najaar af. Op de Muur van Hoei troefde de jonge Zwitser Marc Hirschi (22) ervaren klauteraars als Woods, Martin en Kwiatkowski af.

   

  Hirschi stond op het hoogste schavot, maar op weg naar de finale speelde Mauri Vansevenant de hoofdrol. De 21-jarige neoprof van Deceuninck-Quick Step reed de hele dag in de aanval en was alleen op weg naar de slotklim. Tot hij in de gracht tuimelde en uiteindelijk op 3 minuten van Hirschi finishte.

   

  Woensdag kan Vansevenant revanche nemen. In Baskenland en in de Amstel liet hij alvast zien dat hij klaar is om strijd te leveren.

  VIDEO: De finale van vorig jaar

  VIDEO: Ai, Mauri Vansevenant tuimelt in de gracht

  Het parcours:

  De naam verklapt het al: de Waalse Pijl speelt zich volledig af op Franstalig grondgebied.

   

  Heel veel is er niet veranderd ten opzichte van de voorbije jaren. De startboog staat voor het eerst sinds 2012 in Charleroi opgesteld, de afstand is met 193,6 kilometer iets korter, maar de finale speelt zich zoals gewoonlijk in en rond Hoei af.

   

  Met nog ongeveer 65 kilometer op de fietscomputer bestijgen de renners de eerste keer de Muur van Hoei (1,3 km - 10,2%). Daarna volgen 2 lokale rondes met de Côte d'Ereffe (2,2 km - 5,6%), de Chemin des Gueuses (1,9 km - 6,5%) en de Muur Van Hoei.

   

  Rond 16.30u kent u de winnaar.

  Het profiel van de Waalse Pijl 2021.

  De Waalse Pijl bij de mannen in een notendop
  start 11.35 u (officieuze start: 11.15u)
  finish 16.30 u
  hellingen 12 (3x Muur van Hoei)

  De deelnemerslijst:

  Na Mathieu van der Poel heeft ook Wout van Aert een pauze ingelast, maar de menukaart oogt nog altijd erg apetijtelijk. 

   

  We beginnen met de Sloveense toppers Primoz Roglic en Tadej Pogacar. De eerste maakt zijn debuut in de Waalse Pijl, de tweede staat voor de 3e keer aan de start. Vorig jaar finishte Pogacar als 9e op de Muur, op 5 seconden van zijn huidige ploegmaat en titelverdediger Marc Hirschi

   

  Ook Thomas Pidcock is van de partij. De winnaar van de Brabantse Pijl en de nummer 2 van de Amstel sluit zijn prima voorjaar af in Hoei.

   

  Pidcock rijdt voor het eerst de Waalse Pijl, Alejandro Valverde is er al voor de 16e keer bij. Met 5 overwinningen voert de 40-jarige Spanjaard het zegeklassement aan in de Ardense klassieker.

   

  Zijn generatiegenoot Philippe Gilbert (38) is dan weer de laatste Belgische winnaar op de erelijst. 10 jaar na zijn zege maakt hij zijn rentree in het peloton. Gilbert had de voorbije weken nood aan een pauze.

   

  Een jongere Belg om naar uit te kijken is Mauri Vansevenant. Rijdt hij zich nog een keer in kijker, zoals vorig jaar of zondag in de Amstel? Of cijfert Vansevenant junior zich weg voor zijn kopman en wereldkampioen Julian Alaphilippe?

  teams en deelnemers

  AG2R - Citroën Team
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  11Benoît Cosnefroy 1.79 m64 kg
  12Clément Champoussin 1.80 m60 kg
  13Stan Dewulf 1.75 m75 kg
  14Dorian Godon 1.89 m73 kg
  15Lawrence Naesen 1.90 m72 kg
  16Aurélien Paret-Peintre 1.84 m64 kg
  17Michael Schär 1.98 m78 kg
  Israel Start-Up Nation
  Team Arkéa - Samsic
  EF Education - Nippo
  Deceuninck - Quick-Step
  INEOS Grenadiers
  BORA - hansgrohe
  Trek - Segafredo
  Cofidis
  Groupama - FDJ
  Bingoal - Pauwels Sauces - WB
  Bahrain Victorious
  Team BikeExchange
  Astana - Premier Tech
  Lotto - Soudal
  Alpecin - Fenix
  Team Qhubeka - ASSOS
  Jumbo - Visma
  Movistar Team
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Team DSM
  Gazprom - RusVelo
  Sport Vlaanderen - Baloise
  Delko
  AG2R - Citroën Team
  * neemt niet meer deel