Ervaren Alaphilippe wint spannende krachtmeting met debutant Roglic op Muur van Hoei

Waalse Pijl
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 193.6 km
location 11:38: Charleroi - 16:09: Huy
trophy Julian Alaphilippe
einde
startfinish
0306090120150193.6

  Julian Alaphilippe heeft voor de derde keer in vier jaar de Waalse Pijl gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step rekende op de slotklim in Hoei af met Primoz Roglic, die misschien iets te gretig was op de moordende helling. Tom Pidcock, die andere topfavoriet, werd 6e.

  De 85e Waalse Pijl in een notendop:

  • Sleutelmoment: Primoz Roglic kwam voor het eerst kijken in Hoei en schudde met volle kracht aan de boom op 300 meter van de finish. Zijn aanzet was verschroeiend, maar achteraf bekeken net iets te vroeg om het tot de streep uit te zingen. Mocht de Sloveen 50 meter gewacht hebben...
  • Winnaar van de dag: Het voorjaar van Julian Alaphilippe was een beetje magertjes. De uitslagen waren niet bevredigend en in vrijwel elke klassieker kwam hij de man met de hamer tegen. In zijn speeltuin poetste hij alle twijfels weg.
  • Opvallend: Een 6e overwinning in Hoei wordt bijzonder moeilijk, maar op zijn 40e is Alejandro Valverde nog altijd niet versleten. Zondag wordt hij 41 jaar en dan wil de Spanjaard de kers op de taart zetten met een 5e zege in Luik.

  Bekijk het verslag van de Waalse Pijl

  Een combinatie van het hoofd en de benen bij Alaphilippe

  "De Waalse Pijl is misschien wel de meest voorspelbare koers", vertelde commentator Michel Wuyts in het begin van de rechtstreekse uitzending. 

   

  Het peloton gaf hem gelijk, want ook in 2021 werd niet afgeweken van het klassieke patroon. 

   

  Het hoge tempo mag als excuus of verklaring ingeroepen worden, maar de intensiteit van deze koers werd nog maar eens beperkt tot 800 meter.  Alle ballen op de laatste Muur van Hoei, met andere woorden. 

   

  Het meeste geweld kwam nog van Tim Wellens, maar hij was ook een vogel voor de kat. Net als de vroege vlucht uiteraard, al werd overlever Maurits Lammertink pas net voor de vod ingerekend. 

   

  De klassieke massasprint werd behoorlijk vroeg en vooral stevig geopend door Primoz Roglic. 

   

  De debutant begon er al op 300 meter van het einde aan, Julian Alaphilippe gebruikte zijn verstand, parcourskennis en gevoel voor timing. 

   

  De wereldkampioen wachtte 50 meter langer, kroop meter per meter dichter, benutte het kantelmoment en zag hoe de veer bij Roglic op 50 meter van de top brak. De pientere Fransman snelde zo naar zijn 3e zege in Hoei.

   

  En de rest? Zij stonden eigenlijk niet op de foto. Op zijn 40e ontgoochelde Alejandro Valverde allerminst met een 3e plaats, Tom Pidcock zat een beetje ingesloten en bleef steken op de 6e plaats.

  VIDEO: Bekijk de spannende ontknoping van de Waalse Pijl

  Alaphilippe: "Deze overwinning doet deugd"

  Rituitslag Waalse Pijl
  naamploegresultaat
  1Julian AlaphilippeDQT4:36:25
  2Primož RoglicTJV+0
  3Alejandro ValverdeMOV+6
  4Michael WoodsISN+8
  5Warren BarguilARK+11
  6Tom PidcockIGD+11
  7David GauduGFC+11
  8Esteban ChavesBEX+11
  9Richard CarapazIGD+11
  10Maximilian SchachmannBOH+16

  Fase per fase

  1. 16 uur 12. Top 10. Alaphilippe, Roglic, Valverde, Woods, Barguil, Pidcock, Gaudu, Chaves, Carapaz en Schachmann. .
  2. 16 uur 11. Het is net alsof Roglic een beetje verrast was door de komst van Alaphilippe, die dan weer voorzichtig en gestaag opbouwde. Timing en parcourskennis heeft hij met overschot. . José De Cauwer.
  3. 16 uur 10. Alaphilippe wint de Waalse Pijl 2021!

   Alaphilippe wint de Waalse Pijl 2021!

  4. 16 uur 08. Daar is hij dan toch: Julian Alaphilippe wint de Waalse Pijl voor de 3e keer. Primoz Roglic maakte er een bijzonder lange sprint van, maar kwam zichzelf misschien een klein beetje tegen. Met zijn ervaring pakte de wereldkampioen het slimmer aan dan de Sloveense debutant. Hij wachtte 50 langer, kroop meter per meter dichter en had nog net voldoende jus om er op 50 meter van het einde nog op en over te gaan.  .
  5. 16 uur 08. Alaphilippe! Hij haalt zijn gram: Alaphilippe wint. .
  6. 16 uur 08. De wereldkampioen komt dichter en heeft de Sloveen zo goed als te pakken. .
  7. 16 uur 07. Roglic schiet nu zijn pijl af en lijkt nu al weg te rijden. Alaphilippe wacht iets langer en reageert nu. .
  8. 16 uur 07. Nog 500 meter en Roglic pakt de boel meer en meer in handen. Pidcock zit bij Valverde. Vansevenant komt aan de buitenkant. .
  9. 16 uur 06. Ook Vansevenant wil meepraten, maar hij zit wat ingesloten. Dat geldt dus ook voor Pidcock. .
  10. 16 uur 06. Kwiatkowski leidt de dans. Alaphilippe en Roglic zitten in de buurt. Waar zit Pidcock? .
  11. Laatste km. Tijd voor de vod en er valt een gaatje. Tratnik en Honoré vallen snel weer op hun plaats na die wanorde. . 16 uur 05.
  12. 16 uur 05. Lammertink begint te verzuren: zijn boek wordt dichtgeklapt. Toch chapeau! .
  13. 16 uur 04. De Waalse Pijl is een sprinterskoers, weliswaar bergop. Michel Wuyts .
  14. 16 uur 04. Nog 2 kilometer. Wat Vansevenant vorig jaar deed, doet Lammertink nu. Wat rijdt hij een indrukwekkende finale! Maar de stormram is op koers. .
  15. 16 uur 02. Nog 3 kilometer. We doen Lammertink oneer aan, maar we kunnen alle kilometers tot dusver uitwissen. Het examen ligt weer op de Chemin des Chapelles.  .
  16. 16 uur 01. Wie is nu de sterkste sprinter? Terwijl Lammertink verdorie niet afgeeft, wisselen de knechten elkaar af. Trek, Bahrein, Deceuninck: ze staan te drummen aan de deur.  .
  17. 15 uur 59. In het peloton bereidt Deceuninck-Quick Step zijn lanceerplatform voor. Het geweld van Wellens heeft enkele jongens wel de adem afgesneden.  .
  18. 15 uur 59. De prijs van de strijdlust belandt dus in het mandje van Lammertink. De Nederlander, die ook in de Amstel al een dag in de wind reed, heeft op 7 km van de aankomst nog altijd 14". Moedig! .
  19. 15 uur 58. Valverde heeft zijn wiel al gekozen: hij viseert het achterste van Pidcock.  .