Anna van der Breggen triomfeert voor 7e keer op rij in Waalse Pijl

Waalse Pijl (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 130 km
location 8:35: Hoei - 12:20: Hoei
trophy Anna van der Breggen
einde
startfinish
020406080100130

  Ook in haar afscheidsjaar blijft Anna van der Breggen de koningin van de Muur van Hoei. De Nederlandse was voor de 7e keer op rij de sterkste in de Waalse Pijl. De wereldkampioene klom sneller omhoog dan Katarzyna Niewiadoma in een bloedstollende finale.

  Bekijk het verslag van de Waalse Pijl

  Trek-Segafredo dirigeert de wedstrijd

  Trek-Segafredo vertolkte in de beginfase van de wedstrijd het ideale ploegenspel. Ze speelden Lucinda Brand, de wereldkampioen veldrijden, uit als eerste pion. De Nederlandse glipte mee in de ontsnapping van de dag. 

   

  Wanneer Brand ingelopen werd, gaf ze het aanvallersstokje door aan haar ploegmaat Ruth Winder. De Amerikaanse kampioen ging er als een speer vandoor en zette de tegenstand ferm onder druk. 

   

  In de achtergrond bleef er een select elitegroepje over na een verschroeiende aanval van van Vleuten op een van de beklimmingen. Enkel SD Worx was met een koppeltje vertegenwoordigd en moest aan de bak.

   

  Vollering offerde zich dan maar op voor haar kopvrouw van der Breggen. Haar hard labeur zorgde ervoor dat Winder aan de voet van de Muur van Hoei gegrepen werd. Longo Borgini dan maar om het af te maken?

  Van der Breggen soleert op de Muur

  Het was niet Longo Borghini, wel Anna van der Breggen die het tempo bepaalde op de Muur van Hoei. Ze bedankte haar jonge locomotief Vollering en trotseerde vanaf kop dé scherprechter van vandaag.

   

  Van der Breggen keek niet meer om en gooide al haar kaarten op tafel. Haar verschroeiende tempo deed de ene na de andere renster passen. Enkel Niewiadoma leek nog over een troef te beschikken.


  De Poolse speelde die ook uit met een tussenversnelling, maar ze geraakte niet weg van van der Breggen. Integendeel, de Nederlandse ging op en over Niewiadoma en bewees zich alweer als de beste op "haar" Muur van Hoei.

   

  Anna van der Breggen mocht vandaag voor de zevende keer op rij haar handen in de lucht steken in de Waalse Pijl. Ze heeft daarmee het absolute zegerecord op haar naam staan.

  VIDEO: Anna van der Breggen controleert op de Muur van Hoei en wint de Waalse Pijl

  Bekijk de reacties van de rensters:

  Rituitslag Waalse Pijl (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Anna van der Breggenin 3u28'27"
  2Katarzyna Niewiadoma
  3Elisa Longo Borghini
  4Annemiek van Vleuten
  5Margarita Victo Garcia Cañellas
  6Juliette Labous
  7Ruth Winder
  8Cecilie Ludwig
  9Amanda Spratt
  10Demi Vollering

  Fase per fase

  1. 12 uur 15 match afgelopen
  2. 12 uur 14. De 7e keer? Jawel! .
  3. 12 uur 14. Niewiadoma valt aan, maar loopt op een counter van van der Breggen. Wat is de Nederlandse sterk. .
  4. 12 uur 13. Van der Breggen en Katarzyna Niewiadoma hebben de beste kaarten. Het duo zal sprinten om de overwinning. .
  5. 12 uur 12. Van der Breggen houdt het tempo zeer hoog. Elisa Longo Borghini lonkt in het wiel .
  6. 12 uur 09. Winder begint aan de voet van de Muur van Hoei, maar van der Breggen voert het tempo op. Wie plaatst er als 1e een aanval? .
  7. 12 uur 07. Vollering op jacht. Vollering rijdt de longen uit haar lijf voor van Vleuten. Ze knabbelt met mondjesmaat aan de voorsprong van Winder. .
  8. +30" voor Winder. Winder duikt de laatste 5 kilometer in. Stoomt ze door richting de Muur van Hoei om haar voorsprong bergop te verdedigen? Elisa Longo Borghini zit alvast in een zetel. . 12 uur 05.
  9. 12 uur 01. Winder profiteert van het tactische steekspel in het groepje van Vleuten en blijft 22" voor. Vollering is de volgende die in de aanval trekt, zet zij wel door? .
  10. 12 uur 01. Elise Chabbey gaat onderuit in de bocht.

   Elise Chabbey gaat onderuit in de bocht

  11. 11 uur 58. Enkel de grote kanonnen kunnen volgen. Onder anderen  Anna van der Breggen, Cecilie Uttrup Ludwig, Demi Vollering en  Elisa Longo Borghini kunnen hun wagonnetje aanhaken. .
  12. 11 uur 56. Aanval van Vleuten! Annemiek van Vleuten opent de debatten. Op de steile meters van de Côte du Chemin des Gueuses (1,8 km aan 6,5%) plaatst ze een verschroeiende versnelling. .
  13. Val. De Zwitserse kampioene Elise Chabbey gaat te onstuimig door de bocht en komt ten valt. . 11 uur 55.
  14. +25" voor Winder. Ruth Winder oogt sterk. Gevleugeld door de "Stars en Stripes" vliegt ze door de Ardennen. Ze bouwt haar voorsprong uit tot 25". . 11 uur 51.
  15. 11 uur 46. Winder vs SD Worx. De Amerikaanse kampioene Ruth Winder zet knap door. Ze wordt op de hielen gezeten door een aanstormend pak onder bewind van SD Worx. .
  16. 11 uur 44. SD Worx en Trek-Segafredo trekken de boel open. Ruth Winder gaat ervandoor, Demi Vollering zet de jacht in. .
  17. 11 uur 42. Ashleigh Moolman neemt het beulwerk voor haar rekening. De Zuid-Afrikaanse kietelt aan de broek van de koplopers. .
  18. 11 uur 38. De SD Worx vrouwen steken de handen uit de mouwen. Ze sleuren aan de kop van het peloton op de Côte d’Ereffe (2,1 km aan 5%). Ondertussen kraakt Henderson helemaal. Het peloton is klaar om haar op te peuzelen. .
  19. +30' voor Brand en co. De kopgroep met Lucinda Brand, Elise Chabbey en Anna Henderson bouwt de voorsprong verder uit. Het sterke trio krijgt een bonus van 30".  . 11 uur 36.