Tiesj Benoot hoopt ook komend wielerseizoen het hele jaar te kunnen meestrijden voor de prijzen. Vanaf 2022 willen hij en zijn team de focus meer leggen op het klassementswerk. “Daarin kan ik nog heel veel leren van iemand als Romain Bardet.”
Door corona is het ook voor wielrenners een aparte winter. “Het is rustiger dan normaal. Er zijn geen teammeetings, teambuildings of wilde feestjes", lacht Tiesj Benoot.
"Dat is een voordeel, want daardoor ben je langer thuis, al had ik natuurlijk liever een normale winter gehad waarin ik kon afspreken met wat vrienden."
De jaarlijkse ploegstage is er voorlopig niet bij voor Benoot. “Normaal trekken we in december op stage met de ploeg, maar die heeft beslist om dat niet te laten doorgaan. Dat lijkt me een verstandige keuze, want zo hoeven we geen renners van over de hele wereld samen te brengen."
“Daarom vertrek ik volgende week zelf op stage naar Gran Canaria, samen met Laurens De Plus, Maarten Wynants en Otto Vergaerde. Het wordt stevig trainen, maar natuurlijk niet al te intensief. "
Het is rustiger dan normaal. Er zijn geen teammeetings, teambuildings of wilde feestjes.
“Behalve de naam op ons shirt (Team Sunweb gaat volgend jaar door het leven als Team DSM), verandert ook mijn fiets volgend jaar. Het zal mijn eerste keer zijn dat ik met schijfremmen rij. "
"Ons materiaal is natuurlijk heel belangrijk, al is wielrennen geen Formule 1 en is het verschil in constructeurs niet zo groot.”
"Kan klassementswerk leren van Romain Bardet"
De eeuwige vraag voor Benoot blijft waar we hem mogen verwachten: in het meerdaagse werk of in de klassiekers? “Voor mij is de vraag of ik wel moet kiezen? Ik haal er net plezier uit dat ik een heel jaar lang kan presteren. Vorig jaar was ik echt klaar voor klassiekers en had ik even goed Parijs-Nice kunnen winnen.”
“De ploeg heeft met mij wel het plan opgebouwd om vanaf 2022 iets meer op de klassementen te mikken. Dit jaar zetten we een nieuwe stap in die richting, door meer te focussen op mijn tijdrit en te kijken wat er nog kan wijzigen aan mijn gewicht."
Voor mij is het de vraag of ik wel moet kiezen tussen klassiekers en het rondewerk.
Team DSM haalt met Romain Bardet een echte klassementsrenner in huis. "Wat dat betreft kan ik natuurlijk nog veel leren van mijn nieuwe ploeggenoot, met al zijn ervaring daarin”, weet Benoot.
"Ik zal dit jaar ook zeker een grote ronde rijden, maar nog niet voor het klassement. Als alles goed verloopt, kan ik me daar dan vanaf 2022 wel echt op toeleggen. Niet als enige kopman, maar dat hoeft ook niet. Ik ben nog altijd maar 26, dus ik denk zeker dat er nog tijd is om die switch te maken.”
"Koers liefst in sterk peloton, desnoods rijd ik op kop"
Door de vele jonge talenten die er zitten aan te komen, zal het er voor de iets oudere garde zeker niet makkelijker op worden de komende jaren.
Benoot ziet echter niet in waarom hij hiervan wakker zou moeten liggen. “Ik train nog altijd met het idee om ieder jaar een beetje beter te worden.”
“Ik koers altijd liever in een zeer sterk peloton, met alle toppers die aan de start staan. De focus moet steeds op jezelf liggen, en dan zien we wel wat er komt. En anders kan ik nog wel op kop beginnen te rijden”, besluit Benoot al lachend.