Ga naar de inhoud

Het wonder van Bodø/Glimt: club boven poolcirkel voor het eerst Noors kampioen

 ma 23 november 2020 09:47

Na amper 25 van de 30 speeldagen heeft Noorwegen al een kampioen: Bodø/Glimt verovert voor het eerst in zijn geschiedenis de titel en dat met overrompelend totaalvoetbal.

Bodø/Glimt was jarenlang een liftclub in Noorwegen, die pendelde tussen de hoogste klasse en de tweede divisie. In 2017 ging het een laatste keer op. Hierna kreeg Kjetil Knutsen de sleutels van de ploeg in handen, maar een snelle kentering zagen we nog niet.

 

Dat veranderde in 2019. Het bestuur van Bodø/Glimt besliste om niet langer te focussen op het resultaat. Alles werd ingezet op de ontwikkeling van de spelers, met onder meer de aanstelling van een mental coach.

 

Een opmerkelijke beslissing voor een club waar jobs vanwege het beperkte budget gecombineerd moeten worden. Maar het werkte wel: de spelers gingen meer in zichzelf geloven en in 2019 werd Bodø/Glimt al vicekampioen om dit jaar in de Eliteserien, de Noorse eerste klasse, iedereen weg te blazen.

 

Aan deze titel ligt opnieuw een opmerkelijke beslissing ten grondslag. Toen de meeste clubs hun spelers op non-actief zetten tijdens de lockdown besloten ze bij Bodø/Glimt om door te trainen. Wanneer de competitie hervat werd, werden de andere clubs niet alleen overklast maar ook overpowerd door de geel-zwarten.

Hauge
Jens Petter Hauge scoort tegen Milan, de club die hem niet veel later overkocht.

85 doelpunten in 25 matchen

Voor de kleine Noorse stad Bodø (minder dan 50.000 inwoners) is de titel voor de lokale club een unieke triomf. Bodø/Glimt, dat boven de poolcirkel ligt, is meteen ook de meest noordelijke club die kampioen wordt in eender welk land.

 

Bodø/Glimt verloor in zijn rush naar de titel uiteindelijk maar 1 wedstrijd, op het veld van Molde. de uittredende kampioen. De club veroverde onderweg ook heel wat voetbalharten met zijn aanvallende voetbal. In 25 duels scoorde het 85 keer, ofwel gemiddeld 3,4 goals per match.

 

Wie er niet meer bij was om de titel van Bodø/Glimt te vieren, was Jens Petter Hauge. De 21-jarige winger maakte eerder dit seizoen zoveel indruk in de Europese wedstrijd tegen Milan dat hij prompt voor 5 miljoen euro werd overgekocht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.