In 2020 is alles een beetje anders. Een Ronde van Vlaanderen in het najaar, die primeur staat nu echt voor de deur. Al zijn er in dit coronaseizoen nog altijd zekerheden: de kans is namelijk groot dat Tim Declercq zondag weer het peloton bij de hand neemt. In De Tribune legde ploegleider Tom Steels het belang van de West-Vlaamse meesterknecht uit.
Ook in De Tribune kwam het duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in Gent-Wevelgem uiteraard aan bod. Komt er zondag in de Ronde van Vlaanderen een vervolg?
Veel zal afhangen van de sterkte van hun ploegen, merkten gasten Tom Steels (ploegleider Deceuninck-Quick Step) en Hans Vandeweghe (De Morgen) op. Zitten Van Aert en Van der Poel net als afgelopen zondag geïsoleerd in de finale of niet?
"Een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen controleren begint bij de start", legt Steels uit. "Daar loop je al een risico dat ze naar elkaar kijken. Wie begint als eerste te rijden of wie rijdt niet?"
"Tegenwoordig zijn de renners zo sterk. Kijk naar de Waalse Pijl: Mauri Vansevenant is 21 jaar, krijgt 9 minuten en wint bijna. Ik wil onze ploeg niet te veel bestoefen, maar het werk van Tim Declercq redt veel wedstrijden."
Declercq (31) is de trouwe werkmier die in zowat elke koers waar hij start de kar trekt. "Wij zeggen: 3 à 4 minuten voor de vluchters en dat is het. Dan bepalen we een tempo om de kopgroep onder druk te zetten, zodat ook zij inspanningen moeten leveren."
"Tim is daar een meester in. Hij kan 150 kilometer een bepaald wattage rijden waarbij je weet dat de kopgroep ook aan het sterven is. Als je dat niet doet... Een voorsprong van 9 minuten voor een kopgroep zoals vroeger, dat is ongehoord. Dat gat krijg je nu bijna niet meer dicht."
"Op kop rijden is niet voor dommeriken, maar voor sterke en slimme mannen"
Fysiek en mentaal mag het gesleur van meesterknecht Tim Declercq geenszins onderschat worden.
Tom Steels: "Een wielerploeg is voor een stuk een voetbalploeg geworden: je hebt een verdediging, een sterk middenveld en spitsen."
"Zo stellen wij ook onze ploeg voor een koers samen. We beslissen eerst wie we meenemen om op kop te rijden. Het is zo belangrijk dat je - als je een kopman hebt - de wedstrijd onder controle krijgt."
"Veel ploegen begrijpen dat nog niet. Als wij de koers niet controleren, dan loopt het soms mis. Ik zeg dat niet om onszelf een pluim te geven, maar om het werk van Tim in beeld te brengen."
"Hij heeft er ook het hoofd voor. Er heeft ooit iemand gezegd dat op kop rijden iets voor dommeriken is. Neen: op kop rijden is voor sterke en slimme mannen die weten hoe ze moeten indelen. Een kopman moet zorgenvrij aan de finale kunnen beginnen."
Als wij de koers niet controleren, dan loopt het soms mis. Ik zeg dat niet om onszelf een pluim te geven, maar om het werk van Tim in beeld te brengen.
"Ik denk dat we een stuk afwachtender zullen rijden"
Wat Tim Declercq op het vlakke doet, presteert Dries Devenyns op de hellingen. "Dries is een ongelofelijke luitenant. Hij vormt een gouden duo met Julian Alaphilippe", zegt Steels over de engelbewaarder van de wereldkampioen.
"Dries is ook boven zichzelf uitgegroeid. Wat hij in Luik-Bastenaken-Luik gedaan heeft, dat heb ik zelden gezien."
Deceuninck-Quick Step heeft zondag met Alaphilippe een van de grote favorieten in huis, maar zal de blauwe garde de koers zoals vanouds dragen (nu Van Aert en Van der Poel nog net een trapje hoger lijken te staan)?
Steels: "Ik denk dat we het toch iets anders zullen aanpakken. Ik denk niet dat we de eerste ploeg zullen zijn om de wedstrijd in handen te nemen."
"Ik denk niet dat het aan ons is om de wedstrijd volop te dragen. We zullen geen domme dingen doen in het begin en dan denk ik dat we een stuk afwachtender zullen rijden en stap voor stap in de wedstrijd zullen komen."