Voetbal Vlaanderen: "Alle regionale voetbalwedstrijden worden verboden tot en met 25 augustus"

 di 28 juli 2020 17:44
Er zal niet veel gevoetbald worden in augustus in ons land.

Voetbal Vlaanderen heeft beslist dat alle regionale wedstrijden in het veldvoetbal, minivoetbal en futsal niet mogen doorgaan tot en met 25 augustus. In de provincie Antwerpen mag ook niet getraind worden. 

Het verbod van Voetbal Vlaanderen is niet alleen van toepassing op wedstrijden bij volwassen, ook U19- en U21-wedstrijden mogen niet gespeeld worden in Vlaanderen. 

 

Voor alle duidelijkheid: het gaat om wedstrijden in het amateurvoetbal en het provinciaal voetbal en niet in de Jupiler Pro League en 1B.

 

Dat wil dus zeggen dat heel wat bekerwedstrijden, die normaal gezien al komend weekend zouden gespeeld worden, niet kunnen doorgaan. Dat is ook door de KBVB bevestigd ondertussen. Bij de mannen gaat het om de eerste 5 speeldagen, bij de vrouwen om de eerste 3.

 

Jeugdploegen mogen wel nog vriendschappelijke wedstrijden spelen tot en met de U17. Enkel de ouders van de spelers zijn toegelaten als toeschouwers. Toernooien zijn wel verboden.

 

Door deze maatregelen is uitstel van de competities voor heel Vlaanderen waarschijnlijk. 

 

In de provincie Antwerpen mag er van de provincie niet getraind worden.

Marc Van Craen (Voetbal Vlaanderen): "Nemen onze verantwoordelijkheid met uniforme beslissing voor heel Vlaanderen"

"Wilden niet zonder publiek spelen"

"We hebben deze beslissing genomen omdat we vonden dat het onze plicht was om onze verantwoordelijkheid te nemen", zegt Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen.

 

"Minister van Sport Ben Weyts gaf het advies om te spelen zonder publiek. Dat vond hij heel belangrijk. Dat zien wij niet zitten en daarom hebben we beslist om een stap verder te gaan."

 

In Antwerpen is de situatie heel erg en ook dat speelde een rol in de beslissing. "We willen het risico niet nemen dat Antwerpse ploegen naar andere regio's gaan om daar wedstrijden te spelen. Met alle gevolgen vandien."

 

"Er zijn ook veel lokale burgemeesters die al beslissingen hebben genomen. Er mag niet overal evenveel en dus hebben we een uniforme beslissing genomen voor heel Vlaanderen."

 

"Voetbal Vlaanderen wil op die manier verhinderen dat onze spelers en hun entourage andere mensen in andere regio's gaan besmetten. We gaan heel ver, maar we denken dat dat onze plicht is."

Er mag niet overal evenveel en dus hebben we een uniforme beslissing genomen voor heel Vlaanderen.

Marc Van Craen, voorzitter Voetbal Vlaanderen

"Waarschijnlijk ook gevolgen voor de start van de competitie"

"Dit heeft heel veel gevolgen", beseft ook Van Craen. "Maar ik denk dat de clubs ook wel begrijpen dat het beter zo is. Meer dan waarschijnlijk zijn er ook gevolgen voor de competitie, maar daar is nog niets over beslist."

 

"Als de cijfers binnen 14 dagen heel goed zijn, dan kunnen we nog bijsturen. Maar als er effectief niet kan gevoetbald worden als voorbereiding tot en met 25 augustus, wil dat zeggen dat de voorbereidingstijd te kort is en dat we de start van de competitie moeten uitstellen."