Spring naar de inhoud

Sight running: ontdek Belgische steden op een sportieve manier

meest recent

Sight running: ontdek Belgische steden op een sportieve manier
 do 30 juli 2020 12:20

Nu een tweede coronagolf in aantocht is, zijn buitenlandse reizen momenteel minder voor de hand liggend. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen fantastische vakantie in eigen land kan doorbrengen. België heeft namelijk nog genoeg mooie plekken die je op een leuke en sportieve manier kan ontdekken. Zo is ‘sight running’ ideaal om zowel je fysieke paraatheid als culturele kennis bij te schaven. 

Wat is sight running?

Sight running, een samenstelling van ‘sightseeing’ en ‘running’, betekent dat je samen met een gids al lopend een stad ontdekt. Hoewel het misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, heeft dit toerismetype de laatste jaren wel stevig aan populariteit gewonnen.

 

Toen de stad Brussel negen jaar geleden als een van de pioniers begon, stond het concept namelijk nog in zijn kinderschoenen. Ondertussen bestaan er in elke grote wereldstad verschillende ‘sight running routes’ die de toeristische trekpleisters op een originele en sportieve manier laten zien.

 

Hoewel het loopgedeelte natuurlijk belangrijk is, benadrukt de coördinator van Brussels Running Tours, Bastien De Zutter, dat geïnteresseerden zich daar zeker niet door mogen laten afschrikken.

 

“Als je vijf kilometer aan een stuk kan lopen, ben je zeker fit genoeg om een rondleiding mee te maken. Veel mensen zijn bang dat onze routes te lang zijn, maar de nadruk ligt vooral op het toeristische aspect.”

 

“We lopen niet continu, omdat we ook uitleg geven bij de verschillende monumenten. Het is dus zeker minder zwaar dan je denkt. Bovendien houdt elke gids rekening met de lopers, waardoor de klant eigenlijk het tempo bepaalt.” 

Geen traditionele stadsrondleiding

Door de fysieke activiteit is een sight running tour dan ook moeilijk te vergelijken met een traditionele stadsrondleiding.

 

“Bij sight running is de uitleg over de monumenten iets oppervlakkiger, omdat we anders niet aan lopen zouden toekomen”, verklaart De Zutter.

 

“Aan de andere kant kunnen we onze klanten op die manier wel veel meer interessante plekken tonen."

 

"Ons doel is eigenlijk om met een korte uitleg interesse op te wekken bij bepaalde monumenten. Na de tour kunnen de deelnemers dan nog altijd zelf eens teruggaan om meer te weten te komen.”

 

“In Brussel bieden wij vier verschillende routes aan. Op die manier is er ook voor iedereen wat wils."

 

"Buitenlandse toeristen kiezen vooral de route in het historisch centrum, terwijl Belgen sneller de minder bekende plekjes van Brussel willen leren kennen.”

Manneken Pis
Tijdens de route door het historisch centrum van Brussel is Manneken Pis een vaste stopplaats.

Flexibiliteit en persoonlijk contact centraal

“Het persoonlijk aspect is ook superbelangrijk voor ons”, benadrukt De Zutter. “Onze gidsen lopen natuurlijk graag, maar vinden het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.”

 

“Je ziet dat mensen tegenwoordig actievere en originelere dingen willen doen op reis."

 

"Het grote voordeel van sight running is dan ook de flexibiliteit. Als we tijdens onze route de deur van een gebouw zien openstaan, nemen we sowieso ook een kijkje. Improviseren hoort er dus zeker bij.”

 

"De gids beschikt dus over voldoende vrijheid tijdens de route. Als een klant bijvoorbeeld sterk geïnteresseerd is in architectuur, kan er zeker een extra lusje gemaakt worden om een mooi gebouw buiten de route te tonen.”

 

“Binnen de vaste looproute is er zeker voldoende flexibiliteit in functie van gids én klant. Zowel voor beginnende als ervaren lopers is sight running dus zeker een leuke activiteit."

Mensen willen tegenwoordig actievere dingen doen op reis.

Bastien De Zutter, coördinator van 'Brussels Running Tours'

Meer info vind je op de sites van Brussels Running Tours en City Runs.