Ga naar de inhoud

"Thibau Nys heeft troeven die Sven niet had, maar zijn moeilijkste jaar volgt nu"

 ma 22 juni 2020 16:00
Vader en zoon Nys.

Veldrijden is niet meteen een discipline die we associëren met midden juni, maar de Slag om Balenberg werd in deze coronatijden fel gesmaakt door deelnemers en tv-kijkers. Ook commentator Michel Wuyts werd verrast door "de aantrekkingskracht", maar was dan weer minder verbaasd door de winnaar bij de mannen. 

Normaal gezien zou Michel Wuyts gisteren het BK op de weg bij de wielerprofs becommentarieerd hebben, maar onze stem keek gisteren naar de Slag om Balenberg, al werd de alternatieve veldrit vorige maandag in alle discretie opgenomen.

 

"Ik ging maandag een kijkje nemen en dacht na één proef weer naar huis te gaan, maar ik was zo verbaasd door de aantrekkingskracht en door de prestatie van de jongste deelnemer, dat ik de hele rit heb uitgezongen", blikt Wuyts terug.

 

"Het was leuk om te beleven, maar waar moet je dit dan plaatsen? Crossers bereiden zich op de weg voor op hun seizoen en worden steeds ambitieuzer. Die plaats zal het dus niet innemen."

 

"Maar je kan dit concept als een soort van toemaatje leggen tussen de wegactiviteiten en de eerste crossen van het seizoen. Het kan van pas komen als een activiteit in augustus of september, suggereer ik nu maar."

"Tijdens het seizoen? In wintertijden is dit een ander gegeven"

Kan het ook tijdens het seizoen? Onze commentator heeft zijn twijfels.

 

Michel Wuyts: "Een tijd geleden werd er in Niel voor de cross al eens een tijdrit georganiseerd. Die tweestrijd tussen Sven Nys en Bart Wellens was interessant. Je wil dat wel eens zien, maar het is bij die ene keer gebleven."


"Gisterenavond kreeg ik ook de opmerking van enthousiaste kijkers dat ze toch nog altijd de strijd van man tegen man willen zien. Al doet dit minder als surrogaat aan dan zo'n wedstrijd op de rollen."


"Daar zit je met poppetjes in een vreemd landschap, ook al ging het razendsnel. Maar hier had je ook keiharde competitie, waar je de renners zag en hoorde. Dat slaat wel aan."

 

"Mocht men het nog eens uitproberen zoals in Niel: in wintertijden is zoiets een ander gegeven. Je moet dan twee keer uitpakken tijdens mindere weersomstandigheden. De kans op ziekte wordt groter, je tast je lichaam aan, er is extra werk voor mecaniciens..."

 

"Wat me overigens wel nogmaals opviel: het werd door velen een spelletje genoemd, maar zet enkele toppers bij elkaar en dan zie je iets anders. Dat zijn en blijven competitiebeesten."

Het werd door velen een spelletje genoemd, maar zet enkele toppers bij elkaar en dan zie je iets anders. Dat zijn en blijven competitiebeesten.

Michel Wuyts
Thibau Nys, Michel Wuyts en Mathieu van der Poel
Michel Wuyts (m) slaat een praatje met Thibau Nys (l) en Toon Aerts (r).

"Een cross van een uur is nog iets anders voor Thibau Nys"

De winnaar bij de mannen was Thibau Nys, de 17-jarige wereldkampioen bij de junioren die volgend seizoen overstapt naar de beloften. Hij klopte profs Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck.

 

Michel Wuyts: "Alles wat over hem al gezegd en geschreven is, werd nog eens in vetjes benadrukt. Hij is technisch zeer begaafd en op zijn leeftijd is hij al uitzonderlijk explosief. Zijn evenwichtsgevoel is uitmuntend, net als zijn ooghandcoördinatie."

 

"In de korte en vinnige inspanningen kan hij de toppers al aan, maar een cross van een uur, dat is nog iets anders. Daar zijn nog stappen voor nodig. Ik ben daar voorzichtig in en dat moet ook."

 

"Ik ben er wel van overtuigd dat hij weinig aanpassingsproblemen zal hebben bij de beloften, al volgt zijn moeilijkste jaar in principe nu. Hij komt als eerstejaars in een categorie tegenover concurrenten die 3 of 4 jaar ouder zijn. De mentale veerkracht wordt dan ook op de proef gesteld."

 

"Als je dat overwint, dan is dat een signaal dat je het kan maken, of meestal toch. Hij zal ook zijn mannetje kunnen staan in profwedstrijden waar de beloften aan meedoen, maar niet in termen van winst."

 

"Je maakt automatisch de vergelijking met zijn vader en Thibau heeft enkele troeven die Sven niet had: de snelheid bij het lopen (kijk ook naar de Container Cup, waar de loopband niet kon volgen), het instinct van de killer met een vlijmscherpe sprint en het vermogen om bijzonder rustig te blijven. Zijn papa werd vaak overmand door emoties, maar daar heeft Thibau minder last van."

Het duel tussen Nys en Van der Poel in de tijdrit:

"Propagandafilmpje met Nys en Van Anrooij"

Ook bij de vrouwen gooide een 17-jarige hoge ogen: Shirin van Anrooij liet haar kunstjes bewonderen. De Nederlandse wereldkampioene bij de junioren koerst volgend seizoen in het team van Sven Nys.

 

"Met Nys en Van Anrooij beschikt die ploeg over twee toppers die het veldrijden voor een langere periode zullen kleuren", ziet Michel Wuyts.

 

"Zij zijn ook twee aantrekkingspolen voor een nieuwe sponsor, een geldschieter waar Nys nog naar op zoek is. Wat gisteren getoond is en uitstekend verpakt werd door onze VRT-collega's, is een propagandafilmpje."

 

"Bij Van Anrooij druipt de overgave er af en ook de kleine Nys is zeer aantrekkelijk en mondig. Als sponsor heb je daar iets aan."

 

"Thibau gaat ook zeer goed om met de overwinningsgevoelens, of toch uiterlijk. Je ziet dat hij genoegzaam absorbeert, zonder daar mee te koop te lopen."

 

"Hij schreeuwt het niet van de daken. Je ziet die parallellen met zijn vader: glunderen, maar eerder naar binnen toe dan naar buiten."

Bij Van Anrooij druipt de overgave er af en ook de kleine Nys is zeer aantrekkelijk en mondig. Als sponsor heb je daar iets aan.

Michel Wuyts
Shirin van Anrooij.