Exact 9 jaar geleden boekte Bart De Clercq een fantastische ritzege in de Giro. "Toen ploegleider Marc Wauters me riep dat ik er een lange sprint (van 3 km) van moest maken, wou ik mijn oortje uittrekken", blikt De Clercq terug.
"Was nooit m'n bedoeling om profrenner te worden"
"Als iemand me 2 jaar voor die Giro van 2011 verteld had dat ik ooit wielerprof zou worden, had ik die gek verklaard", vertelt Bart De Clercq, die pas op zijn 22e begon te koersen.
"Het was nooit mijn bedoeling om prof te worden. Laat staan dat ik ooit had gedacht dat ik een rit zou winnen in een grote ronde. Ik speelde altijd met het idee om turnleraar te worden."
Maar het ging snel. De Clercq werd in 2011 prof bij de Lotto-ploeg en mocht als groentje meteen mee naar de Giro.
"Op vrijdag de 13e (mei) kregen we de eerste echte bergrit voorgeschoteld. Vooraf dachten we dat de klassementsmannen vol voor de ritzege zouden gaan, maar het liep uiteindelijk anders."
"Op de slotklim naar Montevergine di Mercogliano probeerde mijn ploegmaat Francis De Greef 2 keer weg te rijden uit het favorietenpeloton. Ik had meer succes bij mijn poging op zo’n 7 km van de streep."
"Maar aan winnen dacht ik niet. Mijn voorsprong was nooit veel meer dan 30 seconden. Als ze in de achtergrond 1 keer op het gaspedaal zouden staan, zou er niet veel meer overschieten van mijn bonus. Maar ze bleven wachten."
"Wou oortje uittrekken, toen Marc Wauters dat riep"
"Op 3 kilometer van de streep hoorde ik ploegleider Marc Wauters plots in mijn oortje roepen: "Maak er nu 1 lange sprint van!" Ik wou mijn oortje uittrekken. Ik had al verzuring tot achter mijn oren", lacht De Clercq.
“Die laatste 3 kilometer voelden aan als 1 lange lijdensweg. Maar ik moest voluit blijven gaan. In de slotkilometer probeerde ik nog eens op mijn trappers te staan, maar dat lukte niet."
"Op 100 à 150 meter keek ik over mijn schouder. Ik zag dat ze als een bende gekken kwamen aangesprint. Nog eens omkijken mocht niet meer, want dat kon het verschil maken tussen winst en verlies."
"Vanuit het zadel heb ik er dan alles uitgeperst. Ik kwam als 1e over de streep en heb Scarponi (die 2e werd) net geen vuistslag uitgedeeld toen ik mijn zegebaar maakte. Ze kwamen me langs alle kanten voorbijgevlogen na de streep. Dat zijn beelden die bijblijven."
De Clercq droeg zijn zege op aan Wouter Weylandt, die 4 dagen ervoor om het leven was gekomen. “Ik was dan ook niet in de stemming om uitbundig te zijn op het podium", zegt De Clercq.
"Ik was Wouter voor die Giro een paar tegengekomen op training langs de Schelde. Op het Jaagpad hadden we een paar keer met elkaar gesproken."
"Ik had dan ook een dubbel gevoel bij mijn zege. Het zou zoveel mooier geweest zijn als dat niet gebeurd was met Wouter.”
VIDEO: Samenvatting van de ritzege van Bart De Clercq
Hoe ziet het leven van De Clercq eruit na de koers?
Nadat De Clercq zijn heup gebroken had begin 2018, kreeg hij een heupprothese. “Maar in koers moest ik lossen, terwijl ik qua ademhaling nog niet op mijn limiet zat."
"Mijn been pruttelde tegen. Ik wist dat ik nooit meer de oude zou worden. Daarom heb ik in 2019 de eer aan mezelf gelaten en beslist om er op het einde van het seizoen definitief mee op te houden."
"Het is jammer dat mijn carrière op die manier ingekort werd. Maar er zijn dingen die veel erger zijn in het leven. Ik kan het dus wel relativeren."
Hoe ziet het leven van De Clercq eruit na zijn wielercarrière? “Ik ben uiteindelijk geen turnleraar geworden (De Clercq heeft een master LO)."
"Door mijn ervaring als wielrenner vond ik het leuk om meer betrokken te blijven bij de wielerwereld. Zo ben ik nu deeltijds aan de slag bij een coachingbedrijf, waar we ook aan bikefitting een biketesting doen."
"Ik begeleid er renners, lopers en triatleten. Het is een mooie omgeving om in te werken."