Gisteren werd beslist om alle competities in het amateurvoetbal stop te zetten en de rangschikkingen van 12 maart als eindstation te nemen. Wat zijn de gevolgen? Sporza belde met een aantal voorzitters en bestuurders van amateurclubs.
De teneur over de beslissing was vrij eensluidend en wordt perfect verwoord door Jan Lathouwers, voorzitter van derde amateurclub Wolvertem Merchtem: de stopzetting van de competitie is niet meer dan logisch.
"Ik denk het wel, want de gezondheid heeft nog altijd voorrang op het sportieve", zegt Lathouwers.
Over de beslissing om kampioenen en dalers aan te wijzen op basis van de huidige rangschikking, daar kan uren over gediscussieerd worden. Er is voor de minst slechte oplossing gekozen, zo heet het.
"Anders hadden ze de hele competitie moeten schrappen, maar dat is ook moeilijk. We hebben eigenlijk twee derde gespeeld. De clubs die nu promoveren doen dat terecht, denk ik", zegt Lathouwers.
Terecht of niet, een hele reeks clubs voelt zich benadeeld. La Louviére in eerste amateur bijvoorbeeld. Die club vindt het onterecht om op deze manier te moeten degraderen. La Louvière denkt zelfs aan juridische stappen.
Bij de meeste andere clubs willen ze daar, in deze omstandigheden, niet van weten.
Gino Decoeyere van VK Ninove, uit 3e Amateur, legt uit waarom. "Ik vind dat moreel niet verantwoord. Dit is overmacht. De situatie op 12 maart is wat ze is."
"Misschien konden ploegen zich nog redden of overgaan via de eindrondes. Maar op dit moment kunnen we niet anders dan dit te beslissen. Het is ook niet makkelijk voor de voetbalbond."
"10 procent van onze inkomsten is nu weggevallen"
Tot daar het puur sportieve. Wat ook opvalt, is de bezorgdheid over het financiële aspect. Het is bijna Pasen, tijd van de jeugdtoernooien en nog tal van andere evenementen. Die vallen allemaal in het water.
Frederik De Gucht, voorzitter van eersteprovinvialer SK Berlare, maakt de berekening.
“Wij hebben 2 events moeten afgelasten: onze paasstage voor jeugdspelers en ons toernooi op het einde van het seizoen. Die twee evenementen zijn toch een belangrijke bron van inkomsten en die vallen nu weg. We spreken makkelijk over 10.000 euro en dat is veel geld voor een voetbalclub, zo'n 10% van ons budget."
"Het tweede gevolg van het coronavirus gaat over volgend seizoen: bedrijven zullen het financieel moeilijker hebben en de budgetten die dan meestal als eerste sneuvelen zijn de sponsorbudgetten.”
"Ik houd er rekening mee dat sponsors zullen afhaken"
De grootste vrees bij onze amateurclubs is de onzekerheid voor volgend seizoen. Wat met de huidige sponsors?
Geert Gevaert, voorzitter van Dikkelvenne uit 2e Amateur, is erg ongerust: "Als we straks alle sponsors uitnodigen om hun bedrag te storten, wat ze normaal elk jaar doen, dan houd ik nu toch mijn hart vast. "
"Als die mensen door het coronavirus op non-actief staan, dan denk ik niet dat ze wakker liggen van een factuur voor een voetbalclub. Ik hoop van niet, maar ik houd er toch rekening mee dat er sponsors zullen afhaken."
Heel veel vragen ook bij Michel Pradolini, de voorzitter van City Pirates Antwerpen, net gepromoveerd van derde naar tweede Amateur. Maar dat is nu bijzaak.
Pradolini: "Wanneer gaan we de nieuwe competitie opstarten? Wanneer kunnen we starten met de voorbereiding? Wat gaan we doen met lidgelden? Ik weet het niet. Er komt wel wat op ons af. Het is zo overdonderend en er komt zo veel bij kijken, het is 1 groot vraagteken."