Ga naar de inhoud

Steve Darcis heeft zijn allerlaatste bal geslagen: "Beetje triest"

 do 16 januari 2020 06:45
" "
De eerste kwalificatieronde van de Australian Open was het eindpunt voor Steve Darcis (35).

De tenniscarrière van Steve Darcis zit erop. De 35-jarige Belg verloor in de eerste kwalificatieronde van de Australian Open met 7-5 en 7-5 van de Fransman Elliot Benchetrit (ATP-229). In oktober had "Mister Davis Cup" al gezegd dat de Australian Open zijn eindstation zou zijn.

Darcis' laatste wedstrijd was er eentje in 2 bedrijven. Gisteren maakte de nummer 176 van de wereld de beste start, maar bij 4-2 voor in set 1 stopte de regen zijn elan. Vandaag hernam de partij. Darcis kwam 5-3 voor en liet 2 setballen liggen.

 

Benchetrit rook bloed en speelde een ijzersterk slot van de eerste set. Hij gunde Darcis amper 2 puntjes in 3 spelletjes en brak op love voor 7-5. Darcis gaf zich niet gewonnen en zorgde weer voor de eerste break in de tweede set: 4-3.

 

Maar de Fransman maakte die meteen ongedaan. Bij 5-6 achter dwong hij opnieuw 3 matchballen af. De tweede was de goeie.

 

Na een carrière van 16 jaar, die de laatste jaren al te vaak door blessures werd geteisterd, stopt zijn actieve carrière, maar hij blijft in het tennis. Vanaf maart wordt hij coach van de Franstalige tennisfederatie (AFT).

 

In een tweet na de match pinkte hij toch een traantje weg. "Een magnifieke bladzijde van mijn leven slaat om... Bedankt aan iedereen voor jullie steun en bedankt ook aan hen die door me af te breken sterker hebben gemaakt", kon er ook een grapje af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ben een beetje triest omdat ik niet zo goed gespeeld heb"

Aan onze collega's van de RTBF ter plaatse gaf hij mee dat hij een beetje triest was: "Omdat het allemaal voorbij is, maar ook omdat het zo moest eindigen. Want ik heb niet heel goed gespeeld vandaag."

 

"Stoppen was onvermijdelijk, ik wist dat het ging gebeuren, maar ik ben wat ontgoocheld dat het zo gebeurt in de eerste kwalificatieronde van een grandslamtoernooi. Dat maakt echter deel uit van het spelletje. Ik keer nu naar huis terug en neem wat rust."

 

Darcis heeft vaak op het punt gestaan om zijn racket op te bergen, onder meer na een volledig blank jaar in 2018, maar de liefde voor het tennis was altijd sterker.

 

"Diep vanbinnen heb ik nog altijd goesting om te spelen, maar het probleem is dat ik te veel pijn heb. Op een gegeven moment moet je iets anders doen. Ik ben dus niet blij dat ik stop, omdat ik de goesting nog voel. Maar mijn lichaam wil niet meer en mijn hoofd ook niet."

Diep vanbinnen heb ik nog altijd goesting om te spelen, maar het probleem is dat ik te veel pijn heb.

Steve Darcis

Mister Davis Cup neemt afscheid

Darcis zal in België vooral herinnerd worden als "Monsieur Coupe Davis". In het Belgische shirt kon hij altijd iets meer. Hij bereikte met David Goffin en co. in 2015 en 2017 de Davis Cup-finale, die allebei werden verloren. Vorige week op de ATP Cup in Australië had hij nog zijn bijdrage in de mooie kwartfinale van de Belgen.

 

Darcis won in zijn 17-jarige profcarrière 2 ATP-toernooien. In 2007 was hij de beste in Amersfoort, het jaar nadien triomfeerde hij in Memphis. Ook verraste hij in 2013 op Wimbledon door in de eerste ronde Rafael Nadal uit te schakelen. Zijn hoogste ranking was nummer 38.

Lees ook nog eens ons uitgebreide afscheidsartikel van oktober met de mooiste beelden van zijn carrière: Au revoir, Steve "Monsieur Coupe Davis" Darcis: "Zonder blessures andere carrière"

Steve Darcis
In de Davis Cup speelde Steve Darcis op z'n best.

VIDEO: Steve Darcis neemt afscheid van de Davis Cup

Twee maanden geleden zwaaide Steve Darcis (35) de Davis Cup al uit in Madrid. Na de nederlaag in de eindronde tegen Australië bedankte hij iedereen voor de jarenlange steun.