Ga naar de inhoud

Bosbranden treffen ook Australian Open: speelster raakt bevangen door rook en geeft op

 di 14 januari 2020 06:55

Australië is nog altijd aan het vechten tegen de hevige bosbranden, maar toch gaan sportmanifestaties zoals de Australian Open gewoon door. Een beslissing die niet overal in goede aarde valt, zeker niet nu Dalila Jakupovic in de kwalificaties van de Australian Open moest opgeven, omdat ze bevangen raakte door de rook boven Melbourne.

Dinsdag gingen in Melbourne de kwalificaties van de Australian Open van start, ondanks de duidelijke rookwolken die boven de miljoenenstad hangen. "Omdat er plots een verbetering in de luchtkwaliteit merkbaar was, zijn we met wat vertraging toch van start gegaan", verdedigt toernooidirecteur Craig Tiley zijn beslissing.

 

Maar voor de Sloveense Dalila Jakupovic waren de omstandigheden nog altijd niet goed genoeg om in te spelen. In haar kwalificatiematch tegen de Zwitserse Vögele leidde ze met een set voorsprong, toen ze plots neerdook en onbedaarlijk begon te hoesten.

 

De scheidsrechter en iemand van de medische staf stelden snel vast dat Jakupovic niet meer zou kunnen spelen. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zei de speelster achteraf. "Ik was echt bang, had schrik dat ik in elkaar zou stuiken. Ik ben gaan neerzitten, omdat ik niet meer kon lopen. Pas toen ik op de grond ging, ging het ademhalen beter."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Melbourne is gehuld in rook

Darcis en co stellen zich vragen bij gang van zaken

Ondanks de opgave van Jakupovic werd het programma op de Australian Open gewoon afgewerkt, ook al bliezen veel spelers die nu al trainen in Melbourne - zoals David Goffin - snel de aftocht.

 

Heel wat spelers en speelsters stellen zich vragen bij de gang van zaken. "Ik ben gechoqueerd dat de kwalificaties gewoon van start zijn gegaan", zegt de Luxemburgse Mandy Minella. "Wat met de gezondheid van iedereen die onder deze omstandigheden moet werken, vooral die van de ballenrapers? Waar liggen de grenzen?"

 

Ook Steve Darcis stelt zich op Twitter vragen bij de hardnekkigheid van de organisatoren. "Iedereen moet binnenblijven (in Melbourne), maar toch wordt het schema gewoon aangehouden. Sterk bezig!"

 

Elders in Melbourne was Maria Sjarapova aan het werk in de Kooyong Classic. Haar match tegen de Duitse Siegemund werd, op verzoek van beide speelsters, stopgezet. "We waren al 2,5 uur aan het spelen, dat was de juiste beslissing, denk ik", zei Sjarapova hierover.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

David Goffin aan het werk op de training in Melbourne