Anderlecht is niet geschrokken van de 27 miljoen euro verlies op de jaarrekening voor het seizoen 2018-2019. "De loonmassa vormt de hoofdreden. Daarom zullen we onze kern nu wel afbouwen", legt operationeel directeur Jo Van Biesbroeck uit bij Sporza.
"Met deze kern blijven we niet werken"
De jaarrekening die Anderlecht heeft neergelegd oogt niet positief. De club klokt voor het seizoen 2018-2019 af op een nettoverlies van 27 miljoen euro.
"Geschrokken zijn we zeker niet", geeft operationeel directeur Jo Van Biesbroeck toe. "We zagen die cijfers aankomen. Daarom hebben we ook een kapitaalsverhoging doorgevoerd in de maand februari."
Volgens de manager lijdt Anderlecht verlies door een samenloop van omstandigheden. "Ten eerste omdat we vorig seizoen geen Champions League, maar wel Europa League gespeeld hebben. Dat maakt een verschil van ongeveer 10 à 11 miljoen euro."
"Ten tweede omdat we lager zijn geëindigd in het klassement van de Jupiler Pro League (Anderlecht werd vorig seizoen 6e, red) en dat kost ons tv-inkomsten."
"En ten derde omdat we ervoor gekozen hebben om de kern bij mekaar te houden. De loonmassa vormt de hoofdreden van het financiële verlies op de jaarrekening. En die is ook niet kleiner geworden, want in het begin van het jaar hebben we ook onze jonge talenten onder contract gelegd."
"Met die kern blijven we niet werken", stipt Van Biesbroeck aan. "We zullen die moeten afbouwen en spelers transfereren die we vorig jaar al van de hand hadden kunnen doen."
We zullen spelers transfereren die we vorig jaar al van de hand hadden kunnen doen.
"Onze jeugd gaan we houden"
Vreest Jo Van Biesbroeck voor een nieuw deficit op de volgende jaarrekening? Dit seizoen genereert Anderlecht alvast geen Europese inkomsten.
"Dat klopt", antwoordt de operationele directeur van de club, "en daar zullen we rekening mee moeten houden. De komende transferperiodes zullen we onze kern wel moeten reorganiseren."
"Dat is in de jongste jaren nog gebeurd als we in de Europa League voetbalden. Dan moesten we een grote uitgaande transfer realiseren, denk maar aan Dennis Praet of Youri Tielemans."
Praet is 3 jaar geleden voor 8 miljoen over de toonbank gegaan, Tielemans leverde meer dan 20 miljoen euro op in 2017 en daarna volgde Leander Dendoncker voor 13,5 miljoen euro. Welke Anderlechtspeler kan daar nu aan tippen?
Van Biesbroeck: "Sta me toe om daar geen commentaar op te geven, die info houden we liever binnen de club. Maar in onze kern zitten zeker spelers die nog wat waard zijn op de markt. En dan denk ik vooral aan onze voetballers met ervaring."
"Daarnaast beschikken we vooral over veel potentieel. Die jongeren kunnen een oplossing bieden op korte termijn, maar dat is niet onze bedoeling. We zullen er alles aan doen om onze jeugd in de club te houden."
"Sponsoring en merchandising draaien wel goed"
De commerciële inkomsten zijn vorig seizoen gezakt van 62 naar 50 miljoen euro. "Toch blijven we het op dat vlak goed doen", stipt Jo Van Biesbroeck aan.
"Het mislopen van de Champions League en de lagere klassering in de competitie kost ons ongeveer 12 miljoen euro. Dat verklaart grotendeels het verschil, want de overige commerciële inkomsten stijgen, denk maar aan de sponsoring en de merchandising. Op dat vlak mogen we niet klagen, zeker omdat we nu niet in Europa aantreden."
"Wat sponsoring betreft zijn we zelfs leidinggevend in België. En Vincent Kompany heeft de merchandising ook een schwung gegeven. Op dat vlak maken we ons geen zorgen."
"Het verlies speelt zich vooral op sportief vlak af en daar zullen we dan ook de oplossing moeten gaan zoeken. We hebben een te grote kern en die heeft een waarde. Die hebben we vorig seizoen niet in geld laten uitdrukken, dat zullen we nu wel moeten doen", vat Van Biesbroeck de problematiek in het Astridpark samen.
"Dat zullen we ook uitleggen aan de UEFA en aan de licentiecommissie. Op dat vlak zie ik geen enkel probleem", besluit de operationeel directeur van paars-wit.