Bouchikhi maakt favorietenrol waar op BK, Vandenbussche verrast

 zo 24 februari 2019 15:54

Soufiane Bouchikhi heeft de verwachtingen ingelost op het BK veldlopen. Hij liep solo naar de overwinning in het Park van Laken. Bij de vrouwen was Hanna Vandenbussche de verrassende winnares.

In de aanloop naar het BK had Soufiane Bouchikhi zijn ambities niet onder stoelen of banken gestoken. Die titelaspiraties maakte hij in de schaduw van het Atomium ook waar.

 

Bouchikhi nam al vroeg in de wedstrijd afstand van de concurrentie en stoomde solo naar zijn eerste Belgische titel in het veld. Robin Hendrix kaapte de zilveren medaille weg, Lander Tijtgat pakte het brons. Isaac Kimeli (7e) kon zich niet op het podium nestelen, maar stelde wel zijn eindzege in de CrossCup veilig.

 

"De tegenstand was supersterk vandaag", vindt Soufiane Bouchiki. "Tijtgat heeft me lang op de hielen gezeten. Iedereen heeft op hoog niveau gelopen, ik heb echt moeten doorlopen."

 

"Ik wist dat ik tegen mijn beste vorm aan zat, maar mijn belangrijkste doel blijft wel het WK in Doha eind september. "

Top 5 bij de mannen:

  1. Soufiane Bouchikhi in 27'52"
  2. Robin Hendrix op 10"
  3. Dame Tasama 13"
  4. Lander Tijtgat 18"
  5. Lahsene Bouchikhi 45"

Herbekijk het BK veldlopen bij de mannen

Hanna Vandenbussche verrast favorieten

Hanna Vandenbussche heeft de favorieten een neus gezet in het BK bij de vrouwen. Vandenbuscche bleef in Laken Sofie Van Accom en Hanne Verbruggen voor. Nina Lauwaert viel naast het podium.

 

Lauwaert, voor deze slotmanche van de CrossCup op kop in het klassement, nam het initiatief bij de start en dicteerde het tempo in het begin van de wedstrijd. Er ontstond al snel een elitegroepje met ook Sofie Van Accom, Hanna Vandenbussche, Hanne Verbruggen en Stephanie Barnes.

 

Vooral Vandenbussche was in haar element onder de stralende zon en dunde het groepje mondjesmaat uit met enkele versnellingen. Bij het ingaan van de laatste ronde had een een tiental meters voorsprong op Van Accom en Verbruggen en dat bleek voldoende voor de overwinning.

 

"Ik wist wel dat mijn vorm redelijk goed was, maar dit kan ik toch niet geloven", straalde winnares Hanna Vandenbussche. "Imana Truyers en Louise Carton ontbraken hier. Toch ben ik heel trots op deze titel."

 

"Voor de start was ik heel getresseerd. Tijdens de koers voelde ik me heel ontspannen. Alles zat mee en ik voelde me heel goed vandaag."

Top 5 bij de vrouwen:

  1. Hanna Vandenbussche in 18'58"
  2. Sofie Van Accom op 8"
  3. Hanne Verbruggen 12"
  4. Nina Lauwaert 22"
  5. Stephanie Barnes (GBr) 29"

Herbekijk het BK veldlopen bij de vrouwen

Herbekijk de korte cross op het BK veldlopen