VIDEO: Derwael verovert WK-goud: "Ik zit helemaal op roze wolk"

 vr 2 november 2018 18:29
Nina Derwael wist met haar vreugde geen blijf.

Nina Derwael heeft België de eerste gouden medaille ooit bezorgd op een WK gymnastiek. In de finale aan de brug met ongelijke leggers stak ze er met kop en schouders bovenuit. “Ik heb nog niet door dat ik geschiedenis heb geschreven”, aldus onze landgenote.

In de allroundfinale had Nina Derwael haar concurrentes al gewaarschuwd. Met een score van 15.100 aan de brug met ongelijke leggers zou ze een te duchten concurrente zijn voor het goud. Maar zou ze de stress onder controle kunnen houden?

 

Derwael was als vijfde aan de beurt in de finale. Ondertussen had de Duitse Elisabeth Seitz de lat op 14.600 gelegd, een score die onze landgenote met een goede oefening zou moeten verpulveren.

 

Ze begon goed, overleefde haar twee Tkatsjevs en maakte indruk met de "Derwael". Bij haar afsprong, een dubbele salto met schroef, landde ze perfect. "Dit is goud", zag ook commentator Inge Van Meensel.

 

Haar indrukwekkende score van 15.200 was zelfs voor 13-voudig wereldkampioene Simone Biles te hoog gegrepen. De Amerikaanse moest vrede nemen met het zilver.

Bekijk de gouden oefening van Derwael:

Derwael heeft tranen in de ogen bij het vieren:

Derwael: "Lijkt wel alsof ik elk moment kan wakker worden"

"Ik heb er echt geen woorden voor", zei Derwael, met een gouden medaille rond haar nek. "Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Ik had zelfs mijn nagels in het goud gelakt en ik denk toch dat het heeft geholpen."

 

"Ik was nochtans heel gestresst vanaf ik wakker werd. Ik ben blij dat mijn teamgenoten mij rustig konden houden. Ik probeerde vertrouwen te hebben in mijn training."

 

"Toen ik landde, was het een hele opluchting. Alle stress viel weg en maakte plaats voor enorme blijdschap. Bij de score was ik superblij, maar toch had ik nog stress tot de laatste turnster."

 

"Het dringt nog niet door dat ik nu geschiedenis heb geschreven. Ik zit even op een roze wolk, het lijkt wel alsof ik elk moment kan wakker worden. Ik heb daarnet even met Simone Biles kunnen praten. Ik heb altijd heel hard naar haar opgekeken en om dan te horen dat ik het supergoed heb gedaan en dat ze opkijkt naar mijn oefening, is heel speciaal."

Simone Biles: "Derwael is geweldig om naar te kijken"

Derwael zingt het volkslied mee tijdens medailleceremonie: