Derwael grijpt net naast brons: "Op volgende WK's zal ik er staan"

 do 1 november 2018 17:33
Nina Derwael
Nina Derwael maakte amper foutjes: "Meer kon ik niet doen."

Nina Derwael was al een paar jaar wereldtop aan de brug, maar op het WK in Doha bewees ze ook in de allroundcompetitie mee te kunnen met het kruim van de turnwereld.

0.033 punten. Dat was het verschil tussen brons en de 4e plaats van Nina Derwael. "Ik mag toch supertevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik heb alles gegeven was ik had, had niet beter kunnen doen."

 

"Het is heel spijtig dat ik dan uiteindelijk 4e word, maar het is toch ook een eer om na deze 3 topgymnasten te eindigen. Ik houd toch ook 0.001 punt over op Melnikova. Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit boven haar zou kunnen eindigen."

 

Derwael weet dat de toekomst rooskleurig oogt voor haar. "Het zal vechten worden op de komende WK's. Met een moeilijkere sprong moet dat zeker lukken. Want van de top 8 ben ik de enige met zo'n simpele sprong. Daar moeten we op werken en dan kan ik de volgende stap nemen in de allroundcompetitie."

"Veel vertrouwen voor finale op brug morgen"

Vandaag was Derwael een outsider voor de medailles, maar morgen is ze de favoriete op de finale van de brug. "Mijn oefening op brug is vandaag goed gelukt. Dat geeft mij veel vertrouwen voor morgen."

 

"Ik ben nog niet bezig met het goud. Ik wil gewoon mijn oefening goed doorkomen. Ik denk dat ik me snel weer zal kunnen focussen."

Derwael: "Met moeilijkere sprong doe ik mee voor medailles"

Coach Heuls: "We onthouden het positieve, maar toch..."

"Nina kan zichzelf helemaal niets verwijten", zegt haar Franse coach  Marjorie Heuls. "Maar als je er zó dichtbij bent, is het toch wat jammer. Achteraf ga je dan toch denken: daar heeft ze misschien een tiende laat liggen en daar ook... Maar we onthouden het positieve."

 

"Ze kan nu met een ander gevoel opnieuw aan de trainingen beginnen. Ze weet dat ze deel uitmaakt van de top 5 van de wereld. Daar moeten we de trainingen ook op toespitsen."

 

Derwael heeft vooral nog progressiemarge op de sprong. "We moeten daar bedachtzaam mee omspringen, mogen niet meteen te veel willen. Ze moet haar lichaam langzaam ontwikkelen en zo kan ze evolueren."

Heuls: "Nina behoort nu tot de top 5 van de wereld"

Biles: "Nina is een inspiratie voor mij"

Simone Biles leek op voorhand een zekerheid voor het goud en voor een 4e allroundtitel, maar door foutjes her en der moest ze er toch nog voor knokken. "Ik ben vrij ontgoocheld met mijn prestatie. Dit is niet de turnster die ik ben."

 

"Op de sprong heb ik een risico genomen, maar ik hield me een beetje in bij de uitvoering. Toch zal ik morgen dezelfde sprong doen, want ik wil bewijzen dat ik het wél kan. Op de balk heb ik mij een paar keer misrekend bij de landing."

 

Biles had ook enkele mooie woorden over voor Nina Derwael. "Ze is fantastisch. Ze heeft de wedstrijd van haar leven geturnd. Ze is een inspiratie, zeker op de brug. Ik kijk al uit naar de finale morgen."

Wereldkampioene Biles: "Vrij ontgoocheld"

Klinckaert: "Niet mijn beste competitie"

Axelle Klinckaert haalde nipt de allroundfinale en wou zich daarin gevoelig verbeteren. Uiteindelijk eindigde ze 18e. "Ik hou hier een dubbel gevoel aan over. Sommige dingen waren beter dan in de kwalificaties, andere niet. Op de balk (waar ze viel) mocht het niet zijn. Het was op de training nochtans mijn beste toestel."

 

"Ik zal hier lessen uit moeten trekken, want het was niet mijn beste competitie. Terwijl dat toch zou moeten op een WK. Ik heb altijd wel wat twijfels voor een wedstrijd, maar soms twijfel ik te hard en dan loopt het fout."

 

"Ze heeft toch weer een stap vooruit gezet", vindt coach Marjorie Heuls. "Fysiek mist ze nog wat kracht. Ze is een jaar buiten strijd geweest en is nog niet op het niveau van daarvoor."

Klinckaert: "Dubbel gevoel"