Ga naar de inhoud

meest recent

"Een training is iets tussen coach en spelers, zonder ouders"

 wo 29 augustus 2018 11:59
" "
Jonge spelers aan het werk bij Charleroi.

Bij voetbalclubs VC Groot-Dilbeek en Rupel Boom mogen de ouders niet meer langs de zijlijn staan als hun kinderen trainen. De trainers zijn de tussenkomsten meer dan beu. Sportpsycholoog Jef Brouwers is het daarmee eens: "En hoe jonger de kinderen, hoe gevoeliger ze ervoor zijn."

"Het probleem is dat ouders zich vaak niet kunnen beheersen langs de zijlijn", zegt Steve Goethaert van VC Groot-Dilbeek aan Radio 2.  Bij de club uit Vlaams-Brabant spelen zo'n 340 jeugdvoetballertjes.

 

"De kinderen zijn vaak kop van Jut tijdens trainingen en wedstrijden. De ouders gedragen zich dan als coach, ze geven ook nog eens kritiek op die coach en dat is soms erg verwarrend voor de kinderen."

 

"Ook laten ouders regelmatig afval en glazen flesjes langs het voetbalterrein liggen wat gevaarlijk kan zijn voor de voetballers. De ouders kunnen de trainingen wel blijven volgen, maar dan vanaf een platform op zo'n 15 meter van het veld."

Als de mening van de "gezagsdragers" botst...

Sportpsycholoog Jef Brouwers erkent dat de impact op de kinderen enorm is. "De ouders zijn de belangrijkste mensen in het leven van een kind", zegt hij aan Studio Brussel. "Als die ouders roepen langs de zijlijn, wordt alles bij de kinderen gehoord."

 

"Het brengt alleen maar verwarring bij de kinderen. Hoe jonger, hoe gevoeliger ze ervoor zijn. De twee "gezagsdragers" botsen ook vaak met elkaar. Dan wordt het helemaal heel moeilijk in het hoofd van de kinderen.”

 

Jef Brouwers werd door Rupel Boom gevraagd om advies te geven in deze materie. “Of er veel clubs gaan volgen, weet ik niet. Ik denk wel dat het belangrijk is om erover na te denken. Mijn stelling bij Rupel Boom was dat de training iets is

tussen coach, spelertjes en de club. De ouders moeten daar zo veel mogelijk uit
blijven."

 

"Toch denk ik dat het belangrijk is dat de gemeenschap van ouders
regelmatig betrokken wordt bij het beleid en mee kan discussiëren over hoe met  de kinderen wordt omgegaan. Dat zijn inspanningen die clubs kunnen doen om de connectie met de ouders te benadrukken."

POLL