Enric Mas en Primoz Roglic kietelen, maar Remco Evenepoel overleeft op de Sierra Nevada

  Vuelta a España: Rit 15
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 152.6 km
  location 13:17: Martos - 17:33: Sierra Nevada
  trophy Thymen Arensman
  einde
  startfinish
  020406080100120152.6

   Remco Evenepoel (10e vandaag) snijdt ook de laatste rustdag in de Vuelta als leider aan. De rode trui werd in de koninginnenrit naar de Sierra Nevada onder vuur genomen, maar stapt geenszins als grote verliezer van zijn fiets. Enric Mas liep een 40-tal seconden in, Primoz Roglic 20 tellen. Zo blijft de schade beperkt en de bonus ruim: 1'34" op Roglic, 2'01" op Mas. De ritzege was voor vluchter Thymen Arensman (DSM). 

   De 15e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Thymen Arensman (22) wordt bestempeld als een groot talent en dat heeft de Nederlander vandaag laten zien. In de koninginnenetappe liet hij alles en iedereen achter zich en veroverde hij een geweldige zege.
    
   • Winnaar van de dag (2): Kan Evenepoel presteren boven de grens van 2000 meter? Die vraag heeft de rode trui inmiddels beantwoord. Na een sterke prestatie verloor Evenepoel maar weinig tijd op Roglic en duikt hij met een  mooie voorsprong (1'34") de laatste rustdag in.
    
   • Verliezer van de dag: Carlos Rodriguez moest passen bij de blitzaanval van Jumbo-Visma en verliest zijn 4e plekje aan Juan Ayuso. De Spaanse kampioen wordt in het klassement inmiddels op de hielen gezeten door Miguel Angel Lopez.
    
   • Morgen: Na een loodzwaar weekend krijgen de renners morgen een verdiende rustdag. Opladen en herstellen voor de slotweek is de boodschap.

   Grote en sterke kopgroep trekt ten aanval

   Veel gegadigden voor de vlucht in de koninginnenetappe. Dat uitte zich in een chaotisch wedstrijdbegin. Na wat wrikken en zwoegen ontstond er uiteindelijk een grote en sterke kopgroep met liefst 29 renners.


    Onder meer Carapaz, Hindley, Nibali en Arensman waren de grote namen vooraan. Zowel Evenepoel als Roglic stuurden twee pionnen mee in de vlucht van de dag.  


   In het peloton werd de vrede bewaard. Er werd al vuurwerk verwacht op de voorlaatste beklimming, maar aanvallen kwamen er niet. In de kopgroep ging het wel te snel voor een aantal renners. Oomen en Dennis lieten zich uitzakken en zo kreeg Roglic nog twee extra soldaten voor de strijd op de zware slotklim.

   Evenepoel pareert blitzaanval van Jumbo

   Jumbo had duidelijk een plan want de gele trein trok vol door bij het opdraaien van de Sierra Nevada. Het peloton spatte uiteen en na amper 500 meter zocht iedereen naar een eigen tempo.

    

   Wie zocht naar de rode trui van Evenepoel, moest niet lang zoeken. De Belg zat in het wiel van Roglic en gaf geen krimp.  Ook Mas en Lopez tekenden present. Voor Ayuso en Rodriguez ging het toch even te snel.

    

   Roglic had al vrij snel door dat Evenepoel niet ging lossen, dus zakte de Sloveen af en liet hij het werk aan de Belg. Die kreeg nog gezelschap van uitgezakte ploeggenoot Louis Vervaeke.

    

   Met nog 10 kilometer te gaan, ging Mas vol aan. De 3e in de stand snelde weg en Evenepoel en co reageerden niet. 

   Arensman viert, Evenepoel blijft overtuigend in het rood

   Die versnelling betekende ook het einde voor Louis Vervaeke. Enkel Evenepoel, Roglic en O'Connor bleven nog over. 

    

   Evenepoel leek alles onder controle te hebben, maar na een lange kopbeurt werd hij dan toch verrast door een aanval van Roglic. De Sloveen perste er in de laatste twee kilometer nog even alles uit.

    

   Inmiddels was Thymen Arensman in de kopgroep gaan versnellen. De Nederlander ging op en over Marc Soler en soleerde op imposante wijze naar de zege. 

    

   Enric Mas werd uiteindelijk tweede en komt op 2 minuten van Evenepoel in de stand. Roglic pakt uiteindelijk  15 seconden op de rode trui en staat nu op 1'34" .

   Thymen Arensman (DSM): "Het is nog steeds moeilijk om te geloven dat ik de koninginnenrit heb gewonnen. Ik voelde me niet geweldig, maar blijkbaar voelde de andere renners hun benen nog meer." 

    

   "Toen ik Soler inhaalde dacht ik dat hij me opwachte, maar toen ik versnelde kon hij niet volgen. Ik voelde toen dat iedereen op de limiet zat en ik had nog dat tikkeltje extra over."

   Uitslag Rit 15Uitslag Rit 15

     naamploegresultaat
   1Thymen ArensmanDSM4:17:17
   2Enric MasMOV+1:23
   3Miguel Ángel LópezAST+1:25
   4Jay VineADC+1:30
   5Primož RoglicTJV+1:44
   6Ben O'ConnorACT+1:44
   7Juan AyusoUAD+1:55
   8Jai HindleyBOH+1:55
   9Louis MeintjesIWG+1:55
   10Remco EvenepoelQST+1:59