Nieuwe gemiste kans voor Tim Merlier (3e), Kaden Groves is de snelste in de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 11
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 191.2 km
  location 12:56: Alhama de Murcia - 17:59: Cabo de Gata
  trophy Kaden Groves
  einde
  startfinish
  0306090120150191.2

   Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) heeft er opnieuw net naast gegrepen in de Vuelta. De Belgische kampioen kwam in de massasprint van rit 11 van te ver en kon de snelle Australiër Kaden Groves (BikeExchange) niet remonteren. Merlier werd uiteindelijk derde. Leider Remco Evenepoel kende een rustige dag, maar ploegmaat Julian Alaphilippe gaf op na een val.

   De 11e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: In zijn eerste grote ronde mag Kaden Groves (23) al jubelen. De aanwinst van Alpecin-Deceuninck schenkt BikeExchange een troostende schouder na de opgave van Simon Yates.

   • Verliezer van de dag (1): De sprinterskansen zijn schaars en ook nu ontbraken er enkele puzzelstukjes voor Tim Merlier. De gebrekkige lead-out speelt hem toch een beetje parten.

   • Verliezer van de dag (2): De valpartij van Julian Alaphilippe was een donderslag bij heldere hemel. Niet alleen voor de Fransman met zijn vervloekte regenboogtrui is dit een zoveelste opdoffer, ook voor leider Remco Evenepoel is zijn abandon een fikse aderlating.

   • Morgen: Na een budgetvriendelijke aanloop wacht een nieuwe aankomst bergop in Estepona na een slotklim van net geen 20 kilometer.

   Opgave Alaphilippe, weer geen vlekkeloze sprint voor Merlier

   Voor Remco Evenepoel en zijn ploeg leek er geen vuiltje aan de lucht. 

    

   3 kansloze vluchters en ijverige sprintersploegen gunden hen een extra snipperdag, maar op 60 kilometer van de aankomst sloeg het noodlot toe. 

    

   Julian Alaphilippe schoof onderuit op het smeltende asfalt en verdween met een schouderblessure brutaal uit de Ronde van Spanje. 

    

   Een flinke domper op de feestvreugde voor de rode trui, die vanmiddag wel concurrenten Simon Yates en Pavel Sivakov zag verdwijnen door corona. 

    

   De presentatoren met dienst hoefden het voorprogramma van overlever Jetse Bol niet af te breken, niets kon de bestelde massasprint verhinderen. 

    

   Tim Merlier zat in de warrige aanloop ingesloten en kwam te laat los van zijn vergeten eiland. 

    

   Kaden Groves beschikte over betere papieren en zong het uit tot aan de witte lijn voor Danny van Poppel, die na wat gehakketak ook niet op tijd kon losbranden. 

   "Jammer dat Simon Yates niet kan meevieren"

   "Het voelt fantastisch", reageerde winnaar Kaden Groves in het flashinterview na de aankomst. 

    

   "Na de opgave van kopman Simon Yates door covid baalde het hele team. Maar dit is de beste manier om terug te slaan na zo'n slecht nieuws. Ik wou dat Simon hier was om mee te vieren."

    

   "We hadden gedacht dat er iets vroeger op de dag al zijwind zou zijn. Maar de jongens hebben het perfect gedaan om me de hele dag voorin te houden met frisse benen. Op 100 à 50 meter van de streep voelde ik dat ik kon winnen, omdat de concurrenten meer inspanningen moesten doen van achteruit."

    

   "Ik pak nu mijn eerste zege in een grote ronde, dat topt alles. Het is al een fantastisch jaar geweest voor mij. Ik ben heel blij met deze zege, maar er komen nog kansen aan in deze Vuelta."

   Uitslag Rit 11Uitslag Rit 11