Magnus Cort Nielsen toont zich sterkste van ruime kopgroep na razendspannende slotkilometer

  Tour de France: Rit 10
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 145.1 km
  location 13:47: Morzine - 17:18: Megève
  trophy Magnus Cort
  einde
  startfinish
  020406080100120145.1

   Magnus Cort Nielsen (EF-Easypost) heeft de rustdag het best verteerd. In een razendspannende slotkilometer klopte de Deen in een fotofinish-sprint medevluchter Nick Schultz. Tadej Pogacar en zijn team namen een snipperdag, maar hun poging om het geel af te staan aan Lennard Kämna mislukte (nipt).

   Rit 10 van de Tour in een notendop

   • Winnaar van de Dag: Magnus Cort Nielsen kleurde de eerste week van de Tour al rood en wit met zijn bollentrui (toevallig ook de kleuren van de Deense vlag), maar hij had nog wat overgehouden in zijn tank om ook in het 2e deel van de Tour eens uit te pakken. Cort profiteerde optimaal van een schimmenspel in de finale naar Megève.
    
   • Verliezer van de Dag: Lennard Kämna was al pechvogel in de rit naar La Planche des Belles Filles, toen hij in het ultieme slot nog werd teruggefloten. Nu kreeg hij opnieuw een rit op zijn maat én wenkte zelfs de gele trui. Maar het werd twee keer niets voor de Duitser van Bora-Hansgrohe.
    
   • Morgen: De zwaarste rit in deze Tour, tot nu toe, met 2 beklimmingen buiten categorie als slotakkoord: de Col du Galibier en de Col du Granon.

   Gilbert in de (monster)vlucht van de dag

   Nog voor de start van de rit kregen we met de positieve coronatesten voor Luke Durbridge en vooral George Bennett (ploegmaat van Tadej Pogacar) al de eerste opschudding. Het zou niet de laatste zijn van de dag.

   Dat de vlucht van de dag populair zou zijn, kon je op basis van het ritprofiel op voorhand al voorspellen. Maar het duurde meer dan een uur voor een groep met Philippe Gilbert als enige Belg kon wegrijden.

    

   Bij UAE hadden ze niet veel zin om hun gedecimeerde ploeg onnodig te vermoeien. Het plan rijpte om de gele trui af te geven aan Lennard Kämna, de best geplaatste renner in de kopgroep. Toen de voorsprong  meer dan 9 minuten werd, was Kämna virtueel geletruidrager.

   Actievoerders leggen de koers lam

   Op 35 kilometer van de finish kregen we de tweede stroomstoot van de dag. Enkele milieu-activisten hadden zich vastgeketend en gelijmd aan het Franse asfalt. Geen sinecure om hen van de weg te halen en dus moest de koers op alle fronten stilgelegd worden.

   Toen dat varkentje door de ordediensten was gewassen, doemde stilaan de slotklim naar Megève op. Gilbert stelde al vroeg vast dat die hem te machtig zou worden.

   Het werd uiteindelijk een zenuwenspel met steeds wisselende kansen. Onder de rode vod kwam Dylan van Baarle aansluiten bij het trio met Nick Schultz, Matteo Jorgenson en Luis Leon Sanchez. Maar ze gunden het elkaar niet en zo kon nog een grote groep met achtervolgers terugkeren.

   Zo rook de snelle Magnus Cort Nielsen plots zijn kans. Schultz lag op een paar centimeter voor de finish niet op kop, maar de voormalige bolletjestrui had nog een kattensprong in petto.

   Intussen had in het peloton zowaar Jumbo-Visma, met groene trui Van Aert, zich op kop gezet. Zij probeerden opmerkelijk genoeg om hun concurrent Pogacar juist wél in het geel te houden. De Nederlanders hebben door dat de ploeg van de leider wellicht zijn grootste achilleshiel is. Wordt dit de komende dagen bevestigd?

   Philippe Gilbert: "Ik zat à bloc"

   Philippe Gilbert trok mee in de aanval, maar de slotklim naar Megève was er te veel aan voor de ancien van Lotto-Soudal. "Ik moest lossen op de laatste klim, ik zat echt à bloc. Ik had het ontzettend warm en moest veel water over mijn hoofd gieten om even te herstellen."


   "De warmte was echt extreem. Ik zweet normaal niet veel, maar mijn tenue ziet nu ook wit van het zout. Het wordt een heel extreme week. Dat zal echt een probleem zijn, je kan ook niet blijven drinken."

   Gilbert kon zich vandaag toch nog eens in de kijker fietsen in zijn laatste Tour. "Ik wou vandaag echt mee zijn, het leek mij een geschikte dag. Het was ook belangrijk dat er iemand van onze ploeg mee was."

    

   "Op die eerste twee cols ging het superhard. Ineens reden we weg met enkele renners. Er kwamen nog veel renners terug en zo werd het een grote groep. Maar zoals meestal met zoveel, reden we niet echt door.  Ik dacht dat we veel meer voorsprong zouden krijgen, maar er werd ook stevig doorgereden voor de gele trui."

   Rituitslag Stage 10Rituitslag Stage 10