Tom Pidcock rondt formidabel nummertje af in zenuwslopende Strade Bianche, Tiesj Benoot is 3e

  Strade Bianche
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 184 km
  location 11:48: Siena - 16:22: Siena
  trophy Tom Pidcock
  einde
  startfinish
  0306090120150184

   De Brit Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) heeft zijn eerste grote vis in het voorjaar te pakken. Een groepje met Tiesj Benoot bleef lange tijd in de nek hijgen van de voormalige wereldkampioen veldrijden, die solo was vertrokken op 23 kilometer van de streep. Benoot eindigde 3e, topfavoriet Van der Poel kwam niet in het stuk voor.

   De 17e Strade Bianche in een notendop:

   • Sleutelmoment: Wie de Strade Bianche wil winnen, moet op Monte Sante Marie klaarwakker zijn. Tom Pidcock sprong op zijn trampoline, de rest had geen pasklaar antwoord. Een ellenlange solo schrok de Britse speelvogel niet af, de rest zou hem pas na de witte lijn terugzien.

   • Vraagstuk van de dag: Na alle lofzang van vorig weekend is er nu toch wat ruis bij Jumbo-Visma. Tiesj Benoot en Attila Valter hadden allebei uitstekende benen, maar er werden geen keuzes gemaakt. Of zo leek het toch. Zonder hun tactisch geknoei had de uitkomst anders kunnen zijn.

   • Verliezers van de dag: Mathieu van der Poel vermoedde dat hij nog wat koersdagen nodig zou hebben om zijn topniveau aan te tikken en had gelijk. Hij paste vrij snel, al was de njet van Julian Alaphilippe er zelfs nog vroeger gekomen.

   Tom Pidcock zoals Tadej Pogacar

   No Tadej Pogacar, no party? Tom Pidcock had zich laten inspireren door het scenario van vorig jaar en koos met Monte Sante Marie hetzelfde sleutelpunt als de Sloveense afwezige in 2022. 

    

   Pidcock reageerde op ruim 50 kilometer van Siena als enige tenor op een impuls van Alberto Bettiol en leerde iedereen nog eens een lesje in een grindafdaling. 

    

   Als een kamikaze maakte Pidcock de oversteek naar de restanten van de vroege vlucht. 

    

   Wat toen nog als een overmoedige onemanshow werd gepercipieerd, kreeg steeds meer overlevingskansen. 

    

   Ook omdat topfavoriet Mathieu van der Poel geenszins een superdag had. Na een schuchter prikje werd hij in de jacht klink uit de wielen gereden. 

   Bij Jumbo-Visma moeten ze debriefen

   Het was vooral Tiesj Benoot die de spanning terugbracht op zowat 20 kilometer van de finish. 

    

   Met een enorme explosie op Monteaperti dunde hij het trosje jagers trapsgewijs uit tot een vijftal met ploegmaat Attila Valter, Matej Mohoric, Valentin Madouas en Rui Costa.

    

   Alles lag op een zakdoek en de achtervolgers konden vrijwel voortdurend spuwen op het achterwerk van de Britse prooi, maar jojo Pidcock gaf geen krimp en weigerde te plooien. 

    

   De rest had te weinig vertrouwen in zichzelf en in de anderen, Jumbo-Visma toonde vooral een gebrek aan opofferingsgezindheid. Een wegwerpgebaar van Benoot richting Valter was het beste bewijs.

    

   Dat speelde allemaal mee in de kaart van Pidcock, die als beste paard wel de haver kreeg na een meesterlijke demonstratie. Madouas was 2e, Benoot 3e.

   Alaphilippe: "Er zijn ergere dingen", Wellens: "Gelost worden door pech is pijnlijk"

   • Julian Alaphilippe (gelost toen de koers openbrak): "In deze koers spreken je benen. Ik voelde dat die goed waren, maar niet goed genoeg om vooraan te blijven. Het was geen superdag, maar toch ben ik erg tevreden. Hopelijk gaat het vanaf nu alleen maar beter. Of ik me zorgen maak voor de Vlaamse koersen? Neen, er is niets om me zorgen over te maken. Er zijn ergere dingen in het leven."

   • Tim Wellens (pech op een zeer slecht moment): "Mijn stuur kwam los. Als je lost door slechte benen, dan kun je daar mee leven. Gelost worden door mechanische pech is pijnlijk. Ik voelde me supergoed en ik wilde koersen op 25 kilometer van de finish, maar daar ben ik zelfs niet toe gekomen. Dat dit toch vertrouwen geeft voor wat nog komt? Ja, maar je kunt niet elk weekend spreken over goeie benen en dan geen resultaat halen."

   Nog meer hoogtepunten:

   Uitslag Strade BiancheUitslag Strade Bianche

     naamploegresultaat
   1Tom PidcockIGD4:31:41
   2Valentin MadouasGFC+20
   3Tiesj BenootTJV+22
   4Rui CostaICW+23
   5Attila ValterTJV+23
   6Matej MohoricTBV+34
   7Pello BilbaoTBV+1:04
   8Romain GrégoireGFC+1:18
   9Davide FormoloUAD+1:23
   10Andreas KronLTD+1:35

   Fase per fase

   1. 16 uur 33. Bekijk de slotkilometer van de Strade Bianche.

    Bekijk de slotkilometer van de Strade Bianche

   2. 16 uur 23.
   3. 16 uur 22. Hoe verdiend kan een overwinning zijn! José De Cauwer.
   4. 16 uur 21. Valentin Madouas wordt tweede voor Tiesj Benoot. Dan zien we Rui Costa en Attila Valter.  .
   5. 16 uur 21. Diepe buiging voor Tom Pidcock! De Strade Bianche krijgt weer een crosser op de erelijst. Tom Pidcock heeft alles en iedereen overklast met een fenomenale vlucht. Op zijn 23e realiseert hij zijn echte doorbraak.  .
   6. 16 uur 20. Tom Pidcock is boven en trekt nu naar de finish. Enjoy the moment, Tom! .
   7. 16 uur 19. Hij is vertrokken op Monte Sante Marie zoals Tadej Pogacar vorig jaar, zelfs nog ietsje verder. Hij leek geregeld een vogel voor de kat, maar zijn vleugels werden niet geknipt: deze Tom Pidcock gaat een nummertje afronden om u tegen te zeggen.  .
   8. 16 uur 19. Het is gedaan: Tom Pidcock zal winnen. . José De Cauwer.
   9. Laatste kilometer. De verlossing is nabij. Al is dat relatief als je weet wat je nog moet doen om de finish te bereiken. . 16 uur 18.
   10. 16 uur 18. 28 seconden: die buffer lijkt groot genoeg.  .
   11. 16 uur 17. Als Tom Pidcock niet instort, dan is het binnen. In groep 2 speculeren ze te veel. Of hun benen spreken er, dat kan natuurlijk ook.  .
   12. 16 uur 17.