Remco Evenepoel glimlacht met tijdritzege in Zwitserland, Geraint Thomas is eindwinnaar

  Ronde van Zwitserland: Rit 8
  individuele tijdrit Individuele tijdritzonnig  36°Cdistance 25.6 km
  location 14:10: Vaduz - 16:25: Vaduz
  trophy Remco Evenepoel
  einde
  startfinish
  01025.6

   Remco Evenepoel heeft de Ronde van Zwitserland afgesloten met een opsteker van formaat. De 22-jarige kopman van Quick Step-Alpha Vinyl won de afsluitende tijdrit. De eindzege was voor Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Hij reed Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) nog uit de gele trui. 

   De 8e etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Remco Evenepoel kon zijn teleurstellende Ronde van Zwitserland toch nog in schoonheid afsluiten. Met de zege in de slottijdrit toont onze landgenoot dat hij bij de beste tijdrijders van de wereld hoort.
   • Verliezer van de dag: De leiderstrui verliezen op de slotdag is altijd pijnlijk. Sergio Higuita had het waarschijnlijk wel verwacht, maar hij moest de eindzege aan Geraint Thomas laten.

   Evenepoel vs. Küng

   Remco Evenepoel heeft zijn revanche in de Ronde van Zwitserland beet. Zijn ambities voor het eindklassement mocht onze landgenoot al snel opbergen, maar met deze zege kan hij met een goed gevoel naar huis terugkeren.

   In de slottijdrit kregen we het verwachte duel tussen Remco Evenepoel en Stefan Küng. Onze landgenoot veegde de eerste richttijd van Dylan van Baarle van de tabellen en leek op weg naar de ritzege.

    

   Maar de Zwitserse stoomtrein Stefan Küng gaf zich in zijn thuisronde niet zomaar gewonnen en toonde zijn bloedvorm. Aan het tussenpunt was hij zelfs 2 seconden sneller dan Remco Evenepoel, maar die reed een bijzonder sterk tweede deel in deze slottijdrit.

    

   Dat lukte Küng niet. De stoomtrein had te veel stoom uitgeblazen in het eerste deel en vergaloppeerde zich. Hij strandde uiteindelijk op 11 seconden van Evenepoel.

    

   Evenepoel mocht al voorzichtig beginnen juichen in de hot seat, maar dat was buiten Geraint Thomas gerekend. De Britse Tourwinnaar mengde zich in de debatten voor de dagzege en kwam aan het tussenpunt voorbij op 7 seconden van Evenepoel.

    

   Het tweede deel van Thomas was zelfs nog straffer dan dat van Evenepoel, maar uiteindelijk kwam hij toch te kort voor de dagzege. Hij greep net naast de dubbel en strandde aan de finish op 3 seconden van de tijdritwinst.

   Thomas pakt eindzege

   Geen etappezege dus voor Geraint Thomas, maar de Brit van Ineos Grenadiers verzekerde zich wel van de eindzege in de Ronde van Zwitserland. 

    

   Sergio Higuita mocht nog als leider beginnen aan de tijdrit, maar eigenlijk was de Colombiaan al op voorhand kansloos tegen een toptijdrijder als Geraint Thomas. Die moest slechts 2 seconden goedmaken om de eindoverwinning binnen te halen.

    

   De voorspellingen bleken al snel juist te zijn, want Higuita kwam totaal niet in de buurt van Thomas. De Colombiaanse klimmer verzekerde zich wel nog van zijn 2e plek in het eindklassement,  maar de eindzege zat er nooit in. Jakob Fuglsang is 3e, Remco Evenepoel eindigt uiteindelijk op de 11e plaats.

   Geraint Thomas greep net naast de dubbel.

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

   Fase per fase

   1. 16 uur 21. Thomas pakt eindzege. 1. Geraint Thomas 2. Sergio Higuita 1'12" 3. Jakob Fuglsang 1'16" .
   2. 16 uur 20. Evenepoel wint. 1. Remco Evenepoel 2. Geraint Thomas + 3" 3. Stefan Küng +11" .
   3. 16 uur 19. Sergio Higuita is tevreden. Hij verliest wel zijn leiderstrui, maar verzekert zich van zijn podiumplek.  .
   4. 16 uur 18. Nog 1 renner moet finishen: Sergio Higuita vecht nog voor zijn podiumplek.  .
   5. 16 uur 17. Remco Evenepoel glundert in de hot seat. Hij beseft dat de etappezege binnen is. Een mooie opsteker nadat hij door het ijs zakte in de Zwitserse bergen. .
   6. 16 uur 16. Evenepoel wint! Remco Evenepoel heeft de dagzege beet. Geraint Thomas strandt op 3 seconden van onze landgenoot. De eindzege is wel binnen voor de Brit. .
   7. 16 uur 14. Jakob Fuglsang zal 2e worden in deze Ronde van Zwitserland. Hij strandt op de 8e plaats in de tijdrit, maar mag tevreden zijn met zijn weekje Zwitserland. .
   8. 16 uur 12. Pech voor Powless. Neilson Powless moet in het zich van de finish van fiets wisselen, maar weet zich uiteindelijk nog knap te redden. Hij verliest een minuut op Evenepoel, maar blijft wel voor Küng in het klassement. .
   9. 16 uur 09. Sebastian Reichenbach tuimelt uit de top 10. Hij verliest meer dan twee minuten op Remco Evenepoel. .
   10. 16 uur 08. Alleen Geraint Thomas kan Remco Evenepoel nu nog bedreigen. Maar onze landgenoot lijkt een bijzonder sterk tweede deel te hebben neergezet. Het wordt nagelbijten. .
   11. Küng komt net te kort om Evenepoel te kloppen. 16 uur 08.
   12. 16 uur 06. Evenepoel op weg naar etappezege. Remco Evenepoel wrijft zich in de handen. Stefan Küng komt te kort voor de zege in de tijdrit. Hij strandt op 11 seconden.  .
   13. 16 uur 05. Bob Jungels is ook terug. De Luxemburger blijft 8e in het klassement en komt voorlopig op het podium terecht in deze etappe. .
   14. 16 uur 04. Het gaat niet lukken voor Sergio Higuita. Bij het tussenpunt verliest hij al 44 seconden op Geraint Thomas.  .
   15. 16 uur 03. De klassementsmannen rijden allemaal een sterke tijdrit. Ook Felix Grosschartner wordt 4e aan de finish. Hij verzekert zijn plek in de top 10. .
   16. Thomas gaat goed vooruit. 16 uur 03.
   17. 16 uur 02. Thomas doet mee voor ritwinst. Niet alleen Stefan Küng en Remco Evenepoel maken aanspraak op de dagzege. Ook Geraint Thomas mengt zich, de Brit komt door op 7 seconden van Stefan Küng. .
   18. 16 uur 02. Andreas Leknessund, in de jongerentrui, stelt toch wel teleur in deze tijdrit. Hij verliest 1'32" op Evenepoel. .
   19. 16 uur 01. Jakob Fuglsang toont zijn bloedvorm. De Deen komt als 4de door aan het tussenpunt. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas