Andreas Kron mag juichen in Zwitserland na declassering Rui Costa

  Ronde van Zwitserland: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  23°Cdistance 130.1 km
  location 13:55: Andermatt - 17:13: Disentis
  trophy Andreas Kron
  einde
  startfinish
  020406080100130.1

   In de Ronde van Zwitserland heeft Andreas Kron, de jonge Deen van Lotto-Soudal, de 6e etappe gewonnen. Het was nochtans Rui Costa die als 1e over de streep bolde in Disentis, maar de jury oordeelde dat zijn sprint niet reglementair was. Het peloton nam een snipperdag.

   Na het klimgeweld van gisteren werd het peloton in Zwitserland ook vandaag niet gespaard. Vanaf de start in Andermatt liep het bergop, met de zware Gotthardpas die de renners meteen voor de wielen kregen.


   Het inspireerde Julian Alaphilippe om op zijn verjaardag, de wereldkampioen mocht 29 kaarsjes uitblazen, al vroeg het ruime sop te kiezen. Hij trok erop uit met ploegmaat Cattaneo en twee metgezellen, maar zoals verwacht gunde het peloton Alaphilippe geen vrijgeleide.

    

   Na de passage over de Gotthardpas kwam in het dal alles opnieuw samen. Wat later sloop een bescheiden groepje van maar liefst 39(!) renners weg, het peloton zette nu het licht wel op groen.

   Ervaren Costa maakt fout in sprint, Kron wint

   Op de Lukmanierpas, de tweede reus van de dag, toonde David De La Cruz zich vooraan dapper. De Spanjaard viel al vroeg aan en reed een voorsprong van een minuut bij mekaar. Daarachter dunde het pak uit.

    

   De La Cruz kwam ook de afdaling goed door en leek op weg naar de dagzege, maar de flauwe slotklim - een veredeld stuk valsplat - bleek er te veel aan. De Oostenrijker Hermann Pernsteiner rook zijn kans en kreeg Rui Costa en de jonge Andreas Kron mee.

    

   In de sprint met drie leek Costa het vakkundig af te maken, maar hij ging eventjes op wandel met de opkomende Kron. Die maakte dan ook veel misbaar toen hij als tweede over de streep reed. De jury volgde wat later de mening van de Deen: Costa werd gedeclasseerd.

    

   Kron pakt zo zijn tweede WorldTour-zege van het seizoen, na eerder al een rit in de Ronde van Catalonië. Vansevenant, die ook mee was in de grote vlucht, werd beste Belg op een 13e plaats. Voor de klassementsmannen was het een rustige dag.

   Bekijk de sprint:

   Kron: "Zulke sprints zijn altijd voor discussie vatbaar"

   "Het is prachtig", reageerde Kron. "Het is mijn tweede WorldTour-zege dit jaar. Na Catalonië had ik een wat mindere periode. Door ziekte heb ik twee weken niet kunnen fietsen."

    

   "Gisteren had ik dan ook nog eens een heel lastige dag en was ik teleurgesteld dat ik mijn klassement verspeelde. Maar om op deze manier terug te slaan is super."

    

   Over de sprint klonk hij na afloop wat terughoudend. "Zulke dingen zijn altijd voor discussie vatbaar. Het enige wat ik kon vaststellen was dat we de sprint rechts beginnen en eindigden aan de linkerkant. Ik moet het zelf nog herbekijken, maar de jury heeft beslist en ik ben blij met de zege."

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Andreas KronLTS3:14:52
   2Rui CostaUAD+0
   3Hermann PernsteinerTBV+1
   4Gonzalo SerranoMOV+3
   5Pierre LatourTDE+3
   6Hugo HouleAPT+3
   7Neilson PowlessEFN+3
   8Antwan TolhoekTJV+3
   9Matteo FabbroBOH+50
   10Andreas LeknessundDSM+1:00

   Fase per fase

   1. 17 uur 15. Het peloton bolt enkele minuten na Costa rustig over de meet. De klassementsmannen hebben er een rustige dag opzitten. .
   2. 17 uur 15. De achtervolgers stranden uiteindelijk op 3 seconden. Serrano wint de sprint voor de 4e plek. Wat later zien we het groepje met Vansevenant finishen, ergens tussen plek 10 en 20. .
   3. 17 uur 12. Costa wint, Kron maakt zich kwaad. Rui Costa handelt het sprintje op ervaring af. Kron kwam nog vinnig opzetten, maar werd door Costa lichtjes meegenomen richting nadar. De Deen maakt misbaar, al leek er niet al te veel fout aan. .
   4. 17 uur 12. Pernsteiner versnelt als eerste. .
   5. Laatste kilometer. Het gepoker begint. Wie wint de sprint? Of komt er in extremis nog iemand terug uit de achtergrond? . 17 uur 12.
   6. 17 uur 10. Sprint met drie. De kleine Pernsteiner is op papier een vogel voor de kat tegen de snellere Costa en Kron. Dat weet de Oostenrijker, die met een flets manoeuvre de twee andere nog probeert te verrassen. Tevergeefs, we gaan sprinten. Nog 2 kilometer. .
   7. 17 uur 08. Het trio loopt uit tot 17 seconden. Een vijftal met Tolhoek en Serrano probeert nog de bakens te verzetten, maar het lijkt erop dat ze te laat gaan komen. .
   8. 17 uur 06. Kron, die zich vandaag al enkele keren toonde, komt vooraan aansluiten, waar De La Cruz de rol heeft moeten lossen. De rest volgt op slechts 10 seconden, maar iedereen lijkt op het tandvlees te zitten. .
   9. 17 uur 04. De La Cruz houdt de benen stil. Hij wacht het duo Costa-Pernsteiner op. Team UAE zit in een luxepositie, want daarachter zit ook Hirschi ogenschijnlijk nog fris. .
   10. 17 uur 02. Ook de rest van de achtervolgers komt nu toch nog aansluiten! Vansevenant, Costa, Hirschi, Tolhoek, Serrano en Fraile zijn op papier de gevaarlijkste klanten om zich nog te mengen voor de dagzege. .
   11. Achtervolgers naderen, Vansevenant past. De La Cruz ziet af. Hij moet nog 8 kilometer volhouden, maar de achtervolgers naderen nu tot op 30 seconden. Costa, Fabbro, Pernsteiner, Kron en Powless, dat zijn de overblijvers. Vansevenant hangt er niet meer aan. . 16 uur 57.
   12. Via Lucmagn. De voorlaatste helling is een puist van 1,2 kilometer aan 5,8 procent. Daarna volgt er nog een tussensprint en dan is het in één trek richting de aankomst in Disentis. . 16 uur 53.
   13. 16 uur 49. Het begint er beter en beter uit te zien voor De La Cruz. Op 16 kilometer van de meet houdt hij uitstekend stand ten opzichte van de achtervolgers. De slotklim is niet al te lastig, al kan je ook daar de man met de hamer wel tegen het lijf lopen. .
   14. 16 uur 43. Achter De La Cruz is Powless er daarnet op uit getrokken. De derde groep, met Vansevenant en co, volgt op 10 tellen van Powless en op 1'15 van De La Cruz. .
   15. Lukmanierpas afgevinkt. De La Cruz is boven op de Lukmanierpas. Nu volgt een afdaling van 20 kilometer, eindigen doen we straks in Disentis, waar een slotklim(metje) van 7 kilometer aan amper 3,5 procent wacht. . 16 uur 39.
   16. 16 uur 37.
   17. 16 uur 33. De La Cruz blijft soepel rijden. De Spanjaard heeft al een minuut bonus verzameld. Achter hem is Leknessund bijgehaald door een groepje met Hirschi, Vansevenant, Tolhoek en anderen, maar daar wordt wel slag om slinger gedemarreerd. .
   18. 16 uur 23. In het peloton zien we een vertrouwd beeld: Ineos controleert en houdt het verschil rond de 3'30. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritFrauenfeld - Frauenfeld10,9 kmKüngKüng
   2wegwedstrijdNeuhausen - Lachen178 kmvan der PoelKüng
   3wegwedstrijdLachen - Pfaffnau182,1 kmvan der Poelvan der Poel
   4wegwedstrijdSt. Urban - Gstaad171 kmBisseggervan der Poel
   5wegwedstrijdGstaad - Leukerbad175,2 kmCarapazCarapaz
   6wegwedstrijdAndermatt - Disentis130,1 kmKronCarapaz
   7individuele tijdritDisentis - Andermatt23,2 kmUránCarapaz
   8wegwedstrijdAndermatt - Andermatt159,5 kmMäderCarapaz