Stefan Küng zet openingstijdrit in Zwitserland naar zijn hand, Vermeersch knap 8e

14:17 Frauenfeld - 17:20 Frauenfeld
Stefan Küng
  1. 0
  2. 10.9

De eerste leider in de Ronde van Zwitserland is thuisrijder Stefan Küng. De tempobeul van Groupama-FDJ was in een tijdrit van 10,9 km vier tellen sneller dan zijn landgenoot Stefan Bissegger. Florian Vermeersch was de beste Belg, op de 8e plaats. Tom Dumoulin eindigde bij zijn comeback 16e.

Tom Dumoulin maakt rentree met 16e plaats

Het was in deze tijdrit vooral uitkijken naar Tom Dumoulin. De Nederlander maakte na een sabbatperiode zijn comeback in het peloton. Dumoulin kon in zijn voorbereiding op de Spelen in Tokio wel geen podium pakken, hij finishte uiteindelijk als 16e.

Nog een Nederlander die zijn rentree vierde was Mathieu van der Poel. Hij was de afgelopen maand te bewonderen op zijn mountainbike. Bij zijn eerste koers op de weg sinds de Ronde van Vlaanderen werd de Nederlander 25ste op 38 seconden.

In een natte tijdrit was het de Zwitser Stefan Bissegger die al vroeg de snelste tijd neerzette. Hij nam de plaats van Jungels over in de hotseat. Vervolgens was het lang wachten, zelfs ex-wereldkampioen Rohan Dennis kwam niet in de buurt.

Het was wachten op Europees kampioen Stefan Küng om het vuur aan de schenen van zijn landgenoot te leggen. Küng reed uiteindelijk 4 seconden sneller dan Bissegger. In het vervolg van de tijdrit kwam niemand meer in de buurt.

Alaphilippe beste van de klassementsmannen

Voor de klassementsmannen was het vandaag kwestie om niet al te veel tijd te verliezen op de concurrenten. Maximilian Schachmann zette de toon, maar Carapaz bleef in het spoor van de Duitser.

Het was uiteindelijk Julian Alaphillipe die de beste zaak deed. Hij zette de vijfde tijd neer en pakte 20 seconden op zijn concurrenten. Jakob Fuglsang was ongetwijfeld de verliezer van de dag, hij verliest bijna een halve minuut op de andere klassementsmannen.

Opmerkelijk was dat Fuglsang een auto moest ontwijken tijdens zijn tijdrit. De Deen kon er nog net omheen rijden.

Bij de Belgen noteren we de goede uitslag van Florian Vermeersch. Hij finishte op een 8e plaats. Dries Devenyns eindigde op de 13e plaats op 30 seconden van Küng.

Küng: "Ik woon maar 1 km van het parcours"

Stefan Küng is de eerste dagwinnaar in Zwitserland. "Eerlijk gezegd had ik dit 2 weken geleden niet verwacht. Ik had nogal een speciale voorbereiding op deze Ronde van Zwitserland en stond toen nog lang niet waar ik nu sta."

"Ik heb enorm afgezien, maar elke dag trainde ik goed en voelde ik me sterker en sterker worden. Ik win hier vandaag, fantastisch", zegt de Zwitserse tempobeul.

Küng reed tijdens de tijdrit in zijn achtertuin."Ik woon hier amper 1 km vandaan. Dit zijn mijn trainingswegen, ik ken hier elke bocht. Ik ken iedereen van de organisatie. Mijn familie en vrienden stonden hier langs de kant van de weg."

"Als je dan kan winnen, is dat wel speciaal. En ik mag ook nog eens de leiderstrui aantrekken."

Hoelang wil Küng zijn leiderstrui verdedigen? "Morgen is best wel een lastige rit, veel zal afhangen van het koersverloop. Ik ga zo lang mogelijk aanklampen en deze trui verdedigen."

Stefan Küng wint de tijdrit!

De Zwitser klopt zijn landgenoot in de tijdrit met 4''. Onze landgenoot Florian Vermeersch rijdt mooi naar een plaats in de top 10 op 22''.

17:18

Sivakov zal geen gevaar meer vormen.

17:10
    17:08

Cattaneo heeft 3e plaats beet!

De Italiaan duwt Scully van het podium. Hij finisht op 12''.

17:06

Laatste renner rolt van het podium

Pavel Sivakov (Ineos) mag deze tijdrit afsluiten.

17:04

Cattaneo is vertrokken

De Italiaan van Deceuninck-Quick Step kan ook een stukje tijdrijden. Hijst hij zich nog op het podium?

17:00

Jakob Fuglsang verliest tijd

De Deen komt pas op 50'' van Küng binnen en verliest zo al 30'' op Alaphilippe, Schachmann en Carapaz.

16:59
    16:56

Auto op het parcours!

Waanzin! Fuglsang moet even uitwijken voor een auto op het parcours. Gelukkig komt het niet tot een botsing.

16:53
    16:42

Sterke Jannik Steimle

De Duitser zet een goede tijd neer en nestelt zich op een 7e plaats mooi in de top 10 op 22''.

16:41

De laatste renners van elke ploeg druipen van het startpodium. Binnen 5 minuten is het ook de beurt aan Sep Vanmarcke. Vlak achter hem vertrekt Jakob Fuglsang.

16:33

Florian Vermeersch voorlopig 6e!

Knappe tijd van de Belg van Lotto-Soudal. Hij komt binnen op 22''.

16:30

Scully op plaats 3!

Lang heeft Alaphillipe niet op het podium gestaan. Tom Scully neemt zijn derde plaats over op 15'' van küng.

16:22

Alaphillipe sprint naar 3e plaats!

Wat een tijdrit van de Fransman. Hij laat enkele hardrijders achter zich. De renner van Deceuninck-Quick Step neemt ook meteen 10'' voorsprong op concurrenten als Carapaz en Schachmann.

16:15

Alaphillipe vertrokken

De Fransman gaat in deze ronde voor een goed eindklassement. Kan hij in de buurt blijven van zijn concurrenten?