Ga naar de inhoud
Mathieu van der Poel heeft iedereen weer naar huis gereden.

Parijs - Roubaix klassement

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
5:25:58
Alpecin - DeceuninckADC
2
Jasper Philipsen
+3:00
Alpecin - DeceuninckADC
3
Mads Pedersen
+3:00
Lidl - TrekLTK
4
Nils Politt
+3:00
UAE Team EmiratesUAD
5
Stefan Küng
+3:15
Groupama - FDJGFC
6
Gianni Vermeersch
+3:47
Alpecin - DeceuninckADC
7
Laurence Pithie
+3:48
Groupama - FDJGFC
8
Jordi Meeus
+4:47
BORA - hansgroheBOH
9
Søren Wærenskjold
+4:47
Uno-X MobilityUXM
10
Madis Mihkels
+4:47
Intermarché - WantyIWA
teams en deelnemers
teams en deelnemers

Rien à faire: monsterlijke Mathieu van der Poel wint ook Parijs-Roubaix na solo van 60 kilometer

 zo 7 april 2024 16:52
Parijs - Roubaix
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
259.7 km
11:27 Compiègne - 16:53 Roubaix
Mathieu van der Poel
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 259.7

  Hoe sterk is de eenzame fietser?! Mathieu van der Poel heeft met Parijs-Roubaix voor de 6e keer een monument gewonnen. De wereldkampioen was “seul au monde” in de Hel en reed iedereen in de vernieling met een aanval op 60 kilometer van de finish. Het raspaard had op de piste in Roubaix een gigantische
  voorsprong op Jasper Philipsen en Mads Pedersen. 

  De 121e Parijs-Roubaix in een notendop:

  • Winnaar van de dag: De topfavoriet liet er geen gras over groeien. Mathieu van der Poel versnelde op 60 km van Roubaix een eerste keer serieus en meteen was hij gaan vliegen. Hij bleef de benen maar martelen en fietste de rest op 3 (!) minuten en meer.

   

  • Verliezers van de dag: Tja, wat valt er te doen aan een buitenaardse Van der Poel? De concurrentie leek wel stil te staan toen hij versnelde, zeker omdat zijn maats van Alpecin-Deceuninck de perfecte koers reden. Mads Pedersen en co. konden zo nooit aanspraak maken op meer dan plek 2.

   

  • Record van de dag: Voor het 2e jaar op een rij sneuvelt het snelheidsrecord in Parijs-Roubaix. Het werd zelfs een verpulvering van meer dan een kilometer per uur sneller: van een gemiddelde van 46,8 naar 47,8 km/h. 

   

  • Statistieken van de dag: Een pak mooie cijfers voor Van der Poel en zijn team na deze Parijs-Roubaix. De Nederlander is pas de tweede renner die als wereldkampioen Roubaix en de Ronde wint in hetzelfde jaar, na Rik Van Looy in 1962. Ook is Alpecin-Deceuninck de allereerste ploeg die de eerste 3 monumenten in hetzelfde seizoen wint.

  Vliegende vaart maakt slachtoffers in beginfase

  Iedereen verwachtte een explosie van Mathieu van der Poel, dus was voor zowat alle ploegen anticiperen een codewoord vandaag.

   

  Na een vliegensvlugge start raakte een interessante kopgroep met onder andere Asgreen voorop, maar veel speelruimte krijgen zij niet van Alpecin-Deceuninck, dat de koers perfect controleerde.

   

  Tijdens die nerveuze fase vielen er wel slachtoffers bij een grote valpartij in het peloton. Voor Milan en Viviani betekende dat meteen het einde van hun kansen en ook Merlier en Laurenz Rex, die na een 2e val moest opgeven, waren stevig toegetakeld.

  Veelbesproken chicane blijkt maat voor niets, eerste keer VDP in het Bos

  Voor Van der Poel en zijn ploegmaats was er nooit een vuiltje aan de lucht. Zij bleven gespaard van pech en zorgden met waaiers en een stevig tempo op de kasseien voor een stelselmatige uitdunning.

   

  Een van de voornaamste slachtoffers was Christophe Laporte, die na een lekke band op een ongelukkig moment nooit meer voorin kwam.

   

  Door die harde koers bleek de veelbesproken chicane voor het Bos van Wallers een maat voor niets. Daar toekomen met een kleiner groepje zorgde automatisch voor een veiligere passage.

   

  Al stormde het er toch serieus door een eerste speldenprikje van Van der Poel. Enkel maatje Jasper Philipsen, Mads Pedersen en de verrassende Mick van Dijke konden hem volgen in het Bos.

   

  Door een festival aan lekke banden - onder meer voor Philipsen - op en net na die sleutelstrook regeerde de chaos even, waar Nils Politt en Stefan Küng van profiteerden. Zij kregen waakhond Gianni Vermeersch mee in hun zog.

  Ongelooflijke Van der Poel en beresterke Philipsen zorgen voor nieuw één-tweetje

  Alpecin-Deceuninck was dus overal, waardoor de aanval van Küng en Politt niet ver droeg. Op 60 kilometer van de aankomst was het weer de beurt aan de kopman om een bommetje te droppen.

   

  Na precies 200 km koers komen de grote motoren naar voren, moet Van der Poel gedacht hebben. Op Orchies liet hij alles en iedereen ter plekke, de concurrentie leek wel stil te staan.

  Zij wisten snel dat ze enkel nog om plek 2 streden tegen een buitenaardse wereldkampioen, die ook nog eens kon rekenen op een beresterke Philipsen in een achtervolgend groepje dat tot stand kwam op Mons-en-Pévèle.


  Daaruit vielen Laurence Pithie - letterlijk - en Küng - figuurlijk - weg, waardoor Pedersen en Politt samen met Philipsen de dichtste belagers van Van der Poel werden. Al is dicht wel relatief met uiteindelijk 3 minuten achterstand.


  Geen moment kwam VDP nog in de problemen tijdens zijn solo richting de piste. Zo werd het een historische dubbel Ronde-Roubaix in de regenboogtrui. 


  Het feestje werd nog compleet gemaakt door Philipsen, die voor het tweede jaar op een rij voor een één-tweetje zorgde in de Hel van het Noorden. Pedersen mocht als 3e mee op het podium.

  Gerelateerd:
  Reacties na Parijs-Roubaix:

  Uitslag Parijs - Roubaix

  naamresultaatploeg
  1
  Mathieu van der Poel
  5:25:58
  Alpecin - DeceuninckADC
  2
  Jasper Philipsen
  +3:00
  Alpecin - DeceuninckADC
  3
  Mads Pedersen
  +3:00
  Lidl - TrekLTK
  4
  Nils Politt
  +3:00
  UAE Team EmiratesUAD
  5
  Stefan Küng
  +3:15
  Groupama - FDJGFC
  6
  Gianni Vermeersch
  +3:47
  Alpecin - DeceuninckADC
  7
  Laurence Pithie
  +3:48
  Groupama - FDJGFC
  8
  Jordi Meeus
  +4:47
  BORA - hansgroheBOH
  9
  Søren Wærenskjold
  +4:47
  Uno-X MobilityUXM
  10
  Madis Mihkels
  +4:47
  Intermarché - WantyIWA

  Fase per fase

  16:58

  Kopie-paste van 2023: Van der Poel wint Roubaix, Philipsen sprint naar 2e plek

  16:57

  Vermeersch maakt het Alpecin-feestje compleet als 6e, voor Pithie. De resterende top 10-plaatsen zijn voor Tim van Dijke, Meeus en Waerenskjold. 

  16:56

  Philipsen is weer 2e

  Het sprintje om plek 2 wordt geregeld door Philipsen, die onderdoor duikt. Pedersen wordt 3e, Politt 4e en Küng 5e. 

  16:54

  Pedersen leidt het trio met Philipsen en Politt bij het opdraaien op de piste. Intrinsiek is Philipsen natuurlijk de snelste. 

  16:54

  Maakt Jasper Philipsen het feestje van Alpecin-Deceuninck compleet door voor een 1-2'tje te zorgen? De 3 achtervolgers krijgen de piste in het vizier en zitten op de Espace Charles Crupelandt. 

  16:53

  Van der Poel brengt solo van 60 km tot een goed einde en wint Parijs-Roubaix!

  De koning van het voorjaar wint op een week tijd de Ronde en Roubaix als wereldkampioen. Voor het 2e jaar op een rij wint Mathieu van der Poel Parijs-Roubaix: en hoe. 

  16:52

  Laatste km.

  Onder de vod draait Van der Poel richting de piste in Roubaix. Iedereen gaat recht op de banken staan, en terecht! 

  16:50

  Het is net of hij minder heeft afgezien dan vorige week. Hij blijft maar draaien.

  José De Cauwer
  16:50

  De regenboogtrui blijft maar geven. Op de piste zal hij toch even tijd maken voor een uitgebreid zegegebaar, of wil hij voor een historisch verschil zorgen en voor elke seconde knokken? 

  16:48

  Even een vuistje tussendoor

  16:47

  Roubaix komt in zicht voor Van der Poel met nog 4 km op zijn teller. Dan zit zijn solo van 60 km er helemaal op. 

  16:45

  Bij de 3 achtervolgers draait Philipsen nu ook wat mee met zijn kompanen Politt en Pedersen. Sprint hij voor het tweede jaar op een rij naar een 1-2'tje met zijn maatje Matje? 

  16:44

  Slalommen tussen de plastic bakken zit er niet in dit jaar voor Van der Poel. Al zoekt hij weer graag de grenzen op natuurlijk. 

  16:43

  Hem

  De laatste echte kasseien van de dag voor de eenzame leider. Enkel de sierkeien in Roubaix zelf wachten hierna nog. 

  16:41

  Nog 10 kilometer voor Van der Poel

  Voor de 2e dag op een rij zal een wereldkampioen zegevieren op de piste in Roubaix. Nog 10 kilometer scheiden Van der Poel van zijn dubbel in de Hel van het Noorden. 

  16:40

  Philipsen probeert even solo te gaan, maar raakt niet van Pedersen en Politt af

  16:39

  Philipsen houdt in

  Even tonen dat hij nog het meeste overschot heeft bij de achtervolgers. Maar Philipsen houdt bij het verlaten van de kasseien wel weer wat in en zo komen Politt en Pedersen terug. Küng lijkt het kind van de rekening. 

  16:38

  Op Gruson lijkt het op bij Küng en ook Pedersen en Politt hebben het moeilijk om weer naar het wiel van Philipsen te knallen. Is hij solo op weg naar plek 2? Van dominantie gesproken. 

  Parijs - Roubaix
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  07/04 Compiègne - Roubaix
  259,7 km
  Mathieu van der Poel
  Mathieu van der Poel