Oppermachtige Dylan van Baarle wint Parijs-Roubaix, herboren Wout van Aert is 2e

  Parijs - Roubaix
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  21°Cdistance 257.2 km
  location 11:15: Compiègne - 16:53: Roubaix
  trophy Dylan van Baarle
  einde
  startfinish
  04080120160200257.2

   Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) heeft de grootste zege in zijn carrière geboekt. De 29-jarige Nederlander won een stoffige en pijlsnelle editie van Parijs-Roubaix. Achter hem knalde een herstelde Wout van Aert naar zijn eerste podium in de Hel van het Noorden. Mathieu van der Poel moest passen in de finale en eindigde voor het eerst dit seizoen niet in de top 5 van een klassieker.

   De 119e editie van Parijs-Roubaix in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Dylan van Baarle werd 2 weken geleden 2e in de Ronde van Vlaanderen en de sierlijke Nederlander staat op het verlanglijstje van Jumbo-Visma en UAE. Zijn prijskaartje is met de klap minstens verdubbeld: hij zet de kers op de taart na de snelse editie in de geschiedenis (45,8 km/u gemiddeld). Wie dat kan, verdient een diepe buiging.

   • Ploeg van de dag: Niet Jumbo-Visma, wel Ineos Grenadiers ontpopt zich stilaan tot team van het voorjaar. Na de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl is er nu een nieuw hoofdstuk. Eentje dat ze zelf geregisseerd hebben en dus geenszins gestolen hebben.

   • Surprise van de dag: Tom Devriendt verraste vriend en vijand. De 30-jarige knecht van Intermarché-Wanty-Gobert muisde er op 111 km van de finish vanonder en vocht voor een podiumplaats. Het is doodzonde dat hij op een zuchtje van de 3e plaats eindigde.

   • Verrijzenis van de dag: Helper of niet, Wout van Aert is een kopman in hart en nieren en heeft gewoon betere genen dan u en ik. Wie dit uit zijn dijen schudt zo snel na een coronabesmetting, verdient - net als Dylan van Baarle - een staande ovatie.

   • Pechvogel van de dag: Yves Lampaert moest sowieso zijn meerdere erkennen in Dylan van Baarle, maar een podiumplaats was hem gegund. Tot een dwaze toeschouwer in Hem daar een stokje voor stak.

   Waaier van Ineos verrast de favorieten

   Je kunt voor Parijs-Roubaix tientallen scenario's verzinnen en nog meer plannetjes bedenken, maar een waaierslag na een razendsnel openingsuur, daar werd blijkbaar weinig rekening mee gehouden. 

    

   Ineos Grenadiers verraste nagenoeg alle favorieten met een putsch in de wind: Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Stefan Küng en andere Mads Pedersens lagen te tukken tijdens het eerste scharniermoment.

    

   De stressmeter ging nog wat vroeger dan gewoonlijk in het rood: na een festival aan lekke banden en valpartijen op de eerste stroken leek het hele veld al uit elkaar te liggen.

    

   Kasper Asgreen, Christophe Laporte, Florian Vermeersch en Pedersen: heel wat ronkende namen werden bedolven onder de pech en moesten een hoofdrol uit hun hoofd zetten. 

   Geen dip, wel pech voor Wout van Aert in het bos

   Al mag je in Parijs-Roubaix nooit wanhopen, want na een klopjacht van zo'n 100 kilometer konden Van der Poel, Van Aert en co nog wat kruimels van de paasbrunch oppeuzelen. 

    

   Van Aert weliswaar met een beetje uitstel, want hij hobbelde in het Bos van Wallers op een fiets van een ploegmakker van de ene steen naar de andere. 

    

   De Belgische kampioen gaf na dat nieuwe inhaalmanoeuvre evenwel een meer dan zegerijpe indruk: hij verkocht links en rechts een paasei, zelfs na een nieuwe lekke band. 

   Van Baarle rijdt iedereen in de vernieling in de finale

   De tenoren reden echter nooit helemaal in de kop van de koers: Matej Mohoric en Tom Devriendt waren op meer dan 100 kilometer van de finish al aan hun schattenjacht begonnen.

    

   Na verschillende positiewissels stormden ze met z'n vieren op Carrefour de l'Arbre af: Mohoric, Devriendt, Yves Lampaert en Dylan van Baarle

    

   De Nederlandse pedaleur de charme begon er te karren en mepte de rest beetje bij beetje tegen het canvas. 

    

   Even leek Van Aert met Küng de boel nog eens in lichterlaaie te zetten, maar ook zij hadden geen antwoord in petto. Van der Poel al helemaal niet: zijn zuinige tactiek was van niet beter kunnen.

    

   Van Baarle - vorig jaar nota bene buiten tijd - had nu een zee van tijd (een bonus van liefst 1'47") voor zijn ereronde na de allersnelste editie in de geschiedenis, Van Aert perste er nog alles uit voor de 2e plaats. Küng eindigde 3e, Devriendt op de meest ondankbare plaats.

    

   Voor het podium kon Lampaert niet meer meesprinten: na een spectaculaire val door een onvoorzichtige toeschouwer op de voorlaatste strook was de 10e plaats zijn lot. 

   Nog meer hoogtepunten:

   Rituitslag Parijs - RoubaixRituitslag Parijs - Roubaix

     naamploegresultaat
   1Dylan van BaarleIGD5:37:00
   2Wout van AertTJV+1:47
   3Stefan KüngGFC+1:47
   4Tom DevriendtIWG+1:47
   5Matej MohoricTBV+1:47
   6Adrien PetitIWG+2:27
   7Jasper StuyvenTFS+2:27
   8Laurent PichonARK+2:27
   9Mathieu van der PoelAFC+2:34
   10Yves LampaertQST+2:59

   Fase per fase