Ga naar de inhoud
Jackson wint Parijs-Roubaix na een knotsgekke koers!

Alison Jackson verrast in Roubaix, ereplaatsen voor revelatie Truyen (3e) en gevallen Kopecky (7e)

 za 8 april 2023 17:30
Parijs-Roubaix vrouwen
Wegwedstrijd
145 km
13:35 Denain - 17:30 Roubaix
Alison Jackson
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 145

  Een verrassing in Parijs-Roubaix: niet de topfavorieten, wel een vluchter heeft getriomfeerd op de velodroom. De 34-jarige Canadese Alison Jackson (EF Education) won de sprint van een klein groepje. Onze landgenote Marthe Truyen werd knap 3e.  Lotte Kopecky, die werd teruggeslagen door een val, kwam te laat.

  De 3e Parijs-Roubaix voor vrouwen in een notendop:

  • Winnares van de dag: Wie vooraf op Alison Jackson (EF Education) had gewed voor deze Parijs-Roubaix, werd gek verklaard. Maar deze koers blijft een zottenkot en daar kan alles gebeuren. Jackson was de snelste van een kopgroep van 7, die een marathonontsnapping tot een goed einde bracht op de piste.
   
  • Verliezer(s) van de dag: Lotte Kopecky en bij uitbreiding de andere favorieten die deze Parijs-Roubaix hadden aangekruist. Zij zagen de spits van de koers nooit meer terug door de wel erg ruime voorgift die de grote kopgroep kreeg. En door de zware valpartij waar zowat alle favorieten bij lagen, die het ritme in de achtervolging deed stokken. 
   
  • Sleutelmoment: Hoe zou de koers eruit gezien hebben als Elisa Longo Borghini niet ten val was gekomen en daarmee zowat het hele peloton ophield? We zullen het nooit weten, maar de kans is groot dat de favorieten dan onder elkaar hadden uitgemaakt wie Parijs-Roubaix zou winnen. 

  Kopgroep van 18 krijgt ruime voorsprong cadeau

  "Parijs-Roubaix is dé klassieker waar de vroege vlucht een rol van betekenis kan spelen. "

   

  Het is een wielerwijsheid die al lang meegaat en die bleek ook in de 3e editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen te gelden.

   

  Een grote groep van 18 rensters kwam in verschillende schijfjes tot stand, zowat alle ploegen waren vertegenwoordigd. Wie zou het gat dan gaan dichtrijden? 

   

  Met een riante voorsprong van bijna 6 minuten begonnen de koplopers aan de eerste kasseistroken van de dag. 

   

  Jumbo-Visma, een van de enige ploegen zonder renster in de kopgroep, kreeg door een lekke band van Marianne Vos al snel af te rekenen met pech. Op die manier moesten zij achtervolgen op het peloton in plaats van het gat naar de kopgroep te dichten. 

   

  Dan nam Trek-Segafredo, in de breedte het sterkste team vandaag, de handschoen maar op in het peloton. De Amerikaans-Italiaanse ploeg wou Lucinda Brand en Elisa Longo Borghini weer vooraan in koers krijgen.

   

  Met een indrukwekkende versnelling toonde ook Lotte Kopecky dat ze meer dan in orde was, al zou ze die versnelling niet meer kunnen tonen helemaal vooraan in de koers.

  Grote valpartij bij favorieten remt achtervolging af

  Uitgerekend uittredend winnares Elisa Longo Borghini zorgde met een schuiver voor het sleutelmoment van de koers. 

   

  Zowat heel de groep der favorieten werd opgehouden door die valpartij, ook Lotte Kopecky ging onderuit op de kasseien. Sanne Cant leek het grootste slachtoffer, zij moest opgeven. 

   

  Op die manier lag heel het peloton in stukken en brokken, van een georganiseerde achtervolging was geen sprake meer. Dat speelde allemaal in de kaart van de kopgroep, waar de 7 sterkste vrouwen in de finale overbleven.

   

  Daarbij ook onze jonge landgenote Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck), die nog het gezelschap had van onder meer Femke Markus, ploeggenote van Kopecky bij SD Worx.

   

  Bij de favorieten klitte alles weer samen, maar voor een georganiseerde achtervolging was het dan al te laat. Met een voorsprong van 15 seconden dook de kopgroep de piste in Roubaix op.

   

  In een chaotische sprint, waarin Markus nog onderuit ging, haalde Alison Jackson (EF Education) het uiteindelijk. De 34-jarige Canadese hield Katia Ragusa (Liv Racing TeqFind) en onze 23-jarige landgenote Marthe Truyen af. 

   

  Een 7e plaats was een magere troost voor Kopecky, na een dag waarop pech haar terugsloeg. Ze knokte zich nog terug bij de groep der favorieten, waar ze de sprint won op 12 seconden van winnares Jackson. 

  Reacties na Parijs-Roubaix:

  Alison Jackson kon haar verbazing niet verbergen na de aankomst. "Tijdens de verkenning droomde ik er op de velodroom al van om te winnen. Vaak blijft het bij dromen, dus het is onwerkelijk om het waar te maken in het echte leven."

  Een valpartij op een cruciaal moment betekende einde verhaal voor Shari Bossuyt (61e) vandaag. 

   

  "Lorena (Wiebes, red.) trok door en dan nam Trek over. Ik zag het gebeuren dus ik wou enkele lossende rensters voorbij steken. En toen viel ik en was mijn koers over", zo doet Bossuyt haar verhaal. 

   

  "Ik val zelf, waarschijnlijk doordat ik iemand voorbij wil steken en zo uitglijd op een natte plek."

  Al na één kasseistrook werd Marianne Vos (10e) in de verdrukking gedwongen. Een lekke band betekende de start van een hele dag achtervolgen. 

   

  "Er is vanalles gebeurd, ook heel veel dat ik niet heb meegekregen. Die grote kopgroep heb ik nog weten wegrijden, maar wat er verder gebeurd is: geen idee", vertelt Vos. 

   

  "Voor de eerste strook kwam ik al ten val en dan nog die lekke band, dan weet je dat het achtervolgen wordt. Ik sprong van groepje naar groepje, het enige wat ik nog kon doen was blijven rijden."

  Christel Herremans, Europees manager bij het EF Education van winnares Alison Jackson, was uiteraard ontzettend blij met winst in Parijs-Roubaix. 

   

  "Dit maakt heel ons seizoen goed. Nu hopen we dat er nog wat mooie resultaten bijkomen, maar ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ons seizoen voor een groot deel geslaagd is." 

   

  Wanneer begonnen ze te dromen bij de ploeg? "Vanaf het moment dat we zagen dat ze met 18 weg waren, wisten we dat dit ver kon gaan. Toen ze bijna 6 minuten hadden, dachten we al dat ze het konden houden - mits een beetje geluk."

   

  Door de grote valpartij bij de favorieten viel de koers nog meer in zijn plooi voor de kopgroep. Met dus uiteindelijk winst voor Jackson. Wat voor renster is zij?

   

  "Ze moet het echt hebben van wedstrijden waar veel macht aan te pas komt. De Ronde van Vlaanderen is door de opeenvolging van hellingen misschien iets te lastig, maar voor vandaag was ze onze kopvrouw", doet Herremans uit de doeken.

  Nog meer reacties:

  Uitslag Parijs-Roubaix (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Alison Jackson
  3u42'56"
  2
  Katia Ragusa
  z.t.
  3
  Marthe Truyen
  z.t.
  4
  Eugénie Duval
  z.t.
  5
  Marion Borras
  z.t.
  6
  Marta Lach
  +3"
  7
  Lotte Kopecky
  +12"
  8
  Pfeiffer Georgi
  z.t.
  9
  Chiara Consonni
  z.t.
  10
  Marianne Vos
  z.t.

  Fase per fase

  17:31

  De tweede plaats is voor Katia Ragusa, onze jonge landgenote Marthe Truyen wordt derde. Een knappe koers van Truyen! 

  17:29

  Kopecky wint de sprint bij de favorieten, een magere troost na een ware pechdag. 

  17:28

  Jackson wint!

  De Canadese van EF Education haalt het! Wat een overwinning voor Jackson! 

  17:27

  Borras gaat de sprint aan vanop de kop, Jackson lijkt erover te komen. 

  17:27

  Markus valt op de piste! Daar gaan de kansen van SD Worx. 

  17:27

  Daar is de piste!

  De 7 koplopers draaien de piste op met een mooie voorsprong. Zij lijken voor de winst te mogen gaan sprinten. 

  17:26

  De sierkeien in Roubaix heeft de kopgroep nu ook achter de rug. Het is stilaan tijd om de piste op te draaien. 

  17:25

  Nog 2 kilometer

  De favorieten hebben de kopgroep nu in zicht. Dat speelt natuurlijk in de kaart van de achtervolgers. 

  17:25

  Bij de 7 koplopers draait het nu weer beter rond. Ze lijken te beseffen dat dit een unieke kans is om Parijs-Roubaix te winnen. 

  17:25

  Longo Borghini valt aan, komt de groep der favorieten nog terug?

  17:24

  Bastianelli zet zich dan toch op kop in dienst voor Consonni in de achtervolgende groep. Ze hebben dan toch een keuze gemaakt bij UAE. 

  17:23

  Aanval Longo Borghini

  Trek-Segafredo neemt het initiatief nu bij de favorieten, Longo Borghini verkleint het gat tot 10 seconden met een versnelling. Maar dan valt het alweer stil. Zo gaat het niet lukken. 

  17:21

  De voorsprong groeit nu zelfs, in de groep der favorieten ontbreekt elke vorm van consensus. 

  Brand probeert het dan maar alleen, maar Schweinberger rijdt het dicht. 

  17:21

  15 seconden

  Ook de samenwerking in de kopgroep verloopt niet van een leien dakje. Toch houden ze hun voorsprong nog steeds vast. 

  17:19

  Groep Kopecky valt stil

  Vertrouwt Kopecky op haar ploeggenote Femke Markus vooraan? Zij blijft opvallend afwezig in de achtervolgende groep, waar het met horten en stoten vooruitgaat. 

  17:19

  Een sprint met een grote groep wordt steeds waarschijnlijker. Of dat met de kopgroep is of met de groep der favorieten erbij is nog maar de vraag. 

  17:17

  Het verschil blijft voorlopig om en nabij de 10 seconden. Zowel de kopgroep als de achtervolgende groep der favorieten blijft goed samen. 

  17:16

  Willems à Hem

  De laatste echte kasseistrook van de dag. Komt er hier nog afscheiding of gaan we met een grote groep richting de piste? 

  De kopgroep draait op met een voorsprong van 10 seconden. Ideaal om de sprong te wagen voor een favoriet van achteruit. 

  Parijs - Roubaix
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  07/04 Compiègne - Roubaix
  259,7 km
  Mathieu van der Poel
  Mathieu van der Poel