Indrukwekkende Wout van Aert wint Omloop Het Nieuwsblad na uitbarsting op de Bosberg

  Omloop Het Nieuwsblad
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 204.2 km
  location 11:15: Gent - 16:04: Ninove
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0306090120150180204.2

   Een terugkeer langs de allergrootste poort. Wout van Aert heeft op indrukwekkende wijze de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Tiesj Benoot toonde zich eerst de ideale bliksemafleider, maar op de Bosberg knalde de Belgische kampioen zelf weg met een verschroeiende demarrage. Niemand kwam nog in de buurt.

   De 77e editie van de Omloop Het Nieuwsblad in een notendop:

   • Sleutelmoment: Op de Muur loopt de ballon van Tiesj Benoot leeg. Wout van Aert dreigt zonder ploegmakkers te vallen en wacht een sprint of aanvallen niet af. Hij barst zelf in alle hevigheid uit op de Bosberg en ziet niemand terug.

   • MVP in de schaduw: Victor Campenaerts eindigt 5e. Dat is zeer fraai, maar het is nog straffer als je oplijst hoeveel pech hij heeft meegemaakt. De uurrecordhouder heeft de staart van het peloton veel meer gezien dan hem lief was, maar mag trots zijn op deze prestatie.

   • Ontgoocheling van de dag: Quick Step-Alpha Vinyl wist dat de kopmannen nog niet over hun allerbeste benen beschikken, maar het blauwe blok zat op geen enkel moment in koers. Het is uiteraard nog te vroeg om conclusies te trekken, maar er is nog werk aan de winkel. 

   Berendries is eerste zeef

   Door de afwezigheid van de Molenberg sprong de Berendries in het gat als poort naar de finale van een Omloop die lange tijd op slot zat. 

    

   Tiesj Benoot haalde er loeihard uit, kopman Wout van Aert zag het graag gebeuren en reed met Ineos-ploegmaats Tom Pidcock en Jhonatan Narvaez en Sonny Colbrelli naar de spits van de koers. 

    

   Ze haakten hun wagonnetjes aan bij Stefan Küng en Florian Vermeersch, die op 50 kilometer van de aankomst al geanticipeerd hadden. 

    

   Een anoniem Quick Step-Alpha Vinyl had de slag gemist, maar de rooskleurige situatie voor Jumbo-Visma zakte toch als een pudding in elkaar. 

   Het kot staat in brand op de Berendries:

   Van Aert speculeert niet op zijn sprint

   Op 20 kilometer van Ninove reed Tiesj Benoot namelijk op zijn kousenvoeten weg, maar de gele bliksemafleider kwam zichzelf wat tegen op de Muur van Geraardsbergen. 

    

   Een nieuwe en ruimere elitegroep trok naar de Bosberg, waar Wout van Aert iedereen keihard tegen het canvas mepte. 

    

   Zijn versnelling nog voor de echte voet leek wat getelefoneerd, maar was tegelijk zo strak dat iedereen met zijn mond vol tanden stond. 

    

   Van Aert stond voor een tijdrit van 12 kilometer, toevallig een van zijn specialiteiten.

    

   Bij de achtervolgers begrepen ze al snel hoe laat het was: deze Van Aert is nu al buiten categorie. Zijn eerste wegkoers levert dus meteen een overwinning op.

    

   Colbrelli sprintte naar de 2e plaats voor ploegmaats Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. 

    

   Na een hobbelparcours met valpartijen en pechmomenten werd Victor Campenaerts zeer knap 5e.

   De beslissing valt op de Bosberg:

   De aankomst van Wout van Aert en de sprint om de 2e plaats:

   Greg Van Avermaet: "Op ervaring gekoerst: ik ben supertevreden"

   Greg Van Avermaet (36) was in zijn nopjes met zijn 3e plaats. "Of ik mezelf verbaasd heb? Qua resultaat wel. Ik had geen te hoge verwachtingen en heb op ervaring gekoerst."

    

   "Als topfavoriet wilde ik altijd de koers maken, nu moest ik volgen en dat is goed uitgedraaid. Ik zat vooraan op de juiste momenten en ik zag dat ik bij de beteren was, maar ik moest ook niet te zot doen."

    

   "Ik ben supertevreden. Als topfavoriet wil je forceren, nu moest je kijken wie beter was. Wout van Aert ging op het lastigste moment en hij stak er bovenuit. Achter hem waren we aan elkaar gewaagd."

    

   "Het is leuk voor onze ploeg dat we een mooi resultaat halen. Dit doet deugd. De Ronde van Vlaanderen? We mogen ook niet dromen: er zijn er nog altijd die beter zijn dan ik."

   Sonny Colbrelli: "Ik put moed uit deze prestatie"

   "Deze 2e plaats geeft me moed. Het is nog maar mijn eerste wedstrijd van het seizoen", vertelde Sonny Colbrelli.

    

   "Wout was supersterk, hij reed op een ander niveau. Maar ik ben blij met mijn uitslag en de prestatie van onze ploeg. Het ziet er goed uit voor de komende koersen."

   Rituitslag Omloop Het NieuwsbladRituitslag Omloop Het Nieuwsblad

   Fase per fase

   1. 16 uur 06. De uitslag in Ninove: Van Aert Colbrelli Van Avermaet Naesen Campenaerts .
   2. 16 uur 04. Van Aert groet meteen zijn echtgenote en zoontje. Wat ziet de papa er frisjes uit.  .
   3. 16 uur 03. De spurt voor de ereplaatsen: Colbrelli klopt Van Avermaet en Naesen.  .
   4. 16 uur 03. Wout van Aert is heer en meester! De Belgische kampioen is van zijn vulkaan neergedaald: een uitbarsting op de Bosberg was genoeg. Hij wint met overmacht.  .
   5. 16 uur 02. Hij schudt toch even met zijn hoofd: Van Aert beseft dat hij weer een nummertje heeft opgevoerd.  .
   6. 16 uur 02. Nog één vraag: wat wordt het zegegebaar van de winnaar? .
   7. Laatste km. Daar is de vod: Etienne De Wilde krijgt een opvolger. Hij won in 1989 als Belgisch kampioen de Omloop. Wout van Aert treedt in zijn voetsporen.  . 16 uur 02.
   8. 15 uur 59. De getekende gezichten bij de concurrentie spreken boekdelen. Wout van Aert demonstreert. Ook hij laat wel een grimas zien, maar hij steekt er met kop en schouders bovenuit.  .
   9. 15 uur 58. Bij de tweede groep beginnen ze ook te denken aan de podiumplaatsen. Wout van Aert holt van het ene spandoek naar het andere.  .
   10. 15 uur 56. Nog 5 kilometer. In de achterhoede noteren we wanhoopspogingen. Wout van Aert verzamelt 23 seconden. We schrijven de winnaar op.  .
   11. 15 uur 56. Van Aert heeft vleugels! José De Cauwer.
   12. 15 uur 55. Nog 7 kilometer. Het is stilaan boeken toe. De aanval net voor de voet van de Bosberg leek getelefoneerd, maar niemand nam op. Hij heeft iedereen uit het wiel geramd.  .
   13. 15 uur 53. Bij de achtervolgers is de bezieling een beetje weg. Het is willen, maar wellicht niet kunnen. Van Aert rijdt meter per meter weg. Dat hij wint, is geen verrassing. Maar op deze manier hadden weinigen voorspeld.  .
   14. 15 uur 53. Van Aert knalt alleen weg op de Bosberg.

    Van Aert knalt alleen weg op de Bosberg

   15. 15 uur 51. De snelle Colbrelli heeft nog twee ploegmakkers, maar de cohesie is er voorlopig nog niet. Er worden handgebaren gemaakt en er valt her en der een kloofje. Van Aert versus G2: 13 seconden.  .
   16. 15 uur 49. Nog 12 kilometer. Van Aert is begonnen aan zijn tijdrit, toevallig een van zijn specialiteiten. Maar op 200 meter zijn ze weinig aan het rekenen: het is één tegen allen.  .
   17. 15 uur 49. Het kan nog alle kanten uit. José De Cauwer.
   18. 15 uur 48. Küng, Trentin en Pasqualon doen hun stinkende best, maar op de top heeft Van Aert 8 seconden te pakken. Al is er nog veel volk in de achtervolging. Kunnen zij nog iets rechtzetten? .
   19. 15 uur 47. Van Aert valt de stenen aan vanuit het zadel. Campenaerts doet er alles aan om naar de Belgische kampioen te rijden, maar die goochelt met omwentelingen. Indrukwekkend! .
   20. Bosberg. Nog 13 kilometer en tijd voor de laatste bult. De accordeon plooit weer dicht. Wie voelt zich zelfverzekerd genoeg? Wout van Aert! Hij gaat zelf.  . 15 uur 47.