Ganna wint ook tijdrit in Bessèges, maar Wellens is eindwinnaar

  Ster van Bessèges
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 10.7 km
  location 12:45: Alès - 16:45: Alès
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  010.7

   Tim Wellens heeft zijn naam op de erelijst van de Ster van Bessèges gebeiteld. Hij eindigde 4e in de afsluitende tijdrit, die werd gewonnen door de wereldkampioen in dat onderdeel, Filippo Ganna.

   De afsluitende tijdrit in de Ster van Bessèges was spek voor de bek van de hardrijders. Een eerste richttijd kregen we al snel, want de Brit Ethan Hayter vertrok als 7e en finishte na 15'21". Heel wat renners beten hun tanden stuk op de tijd van de 22-jarige renner van Ineos. 

    

   Het was wachten op de grote kanonnen om onder de tijd van Hayter te duiken, maar Bettiol, Geraint Thomas en Mollema kwamen nooit echt in de buurt. Uiteindelijk zouden er maar 2 renners beter doen: ene Filipppo Ganna en Benjamin Thomas. 

    

   Benjamin Thomas verraste even alles en iedereen met een nieuwe toptijd, maar enkele minuten later zette de wereldkampioen, Filippo Ganna, zijn regenboogtrui in de verf en verwees Thomas naar een 2e plaats. Ganna pakt zo 2 etappezeges op een rij.

   VIDEO: Ganna snelt naar de leiding

   Wellens volgt Nuyens op

   De strijd om eindwinst was nooit echt spannend geweest. Tim Wellens had een comfortabele voorsprong van 48 seconden op zijn grootste belager, Michal Kwiatkowski. De Pool had al een fabelachtige tijd moeten rijden, maar eindigde zelfs achter Wellens in de daguitslag.

    

   Wellens had genoeg aan een 4e plaats om de eindzege op zak te steken. Hij is de eerste Belg die daarin slaagt sinds Nick Nuyens in  2007 en de 10e in totaal. Voor Lotto-Soudal is het alvast een stevige binnenkomer van het nieuwe seizoen.

   VIDEO: Wellens komt met de vierde beste tijd binnen en is eindwinnaar

   Wellens: "Ik wist deze morgen al dat het makkelijk zou worden"

   "Ik had hele goede benen en ik voelde me echt sterk", vertelde Wellens na zijn eindzege. "In de 3e etappe heb ik een kleine bonus verzameld en het was geweldig om met een voorsprong van meer dan 40 seconden de slottijdrit aan te vangen."

    

   "De tijdrit verliep vlekkeloos. Ik kon hogere wattages trappen dan verwacht en ik had vanochtend al het gevoel dat het makkelijk zou gaan", reageert een tevreden Wellens.

    

   "Ik had vooraf al tegen het team gezegd dat de tijdrit erg belangrijk zou worden, dus de ploeg heeft er alles aan gedaan om mij zo goed mogelijk te helpen. Er is zelfs speciaal iemand gekomen om de tijdrit met mij te verkennen. Alles was goed geregeld", klinkt het.

    

   Deze overwinning belooft veel goeds voor Wellens en Lotto-Soudal: "Iedereen is sterk bezig, in de 3e etappe waren wij de enige ploeg met 3 renners in de kopgroep en dat is een goed teken. We hopen met het team op dit elan door te gaan", besluit Wellens.

   VIDEO: Van Avermaet bekijkt nog snel de aankomst van Gilbert

   Rituitslag Ster van BessègesRituitslag Ster van Bessèges

   Fase per fase

   1. 16 uur . Tim Wellens komt als vierde binnen en is eindwinnaar.

    Tim Wellens komt als vierde binnen en is eindwinnaar

   2. 15 uur 58. Wellens pakt eindzege! Tim Wellens wint de Ster van Bessèges! Hij eindigt 4de in de tijdrit en loopt zelfs nog uit op Kwiatkowski!  .
   3. 15 uur 55. Het ziet er goed uit voor Tim Wellens. Kwiatkowski komt binnen op 15'34" en Schmidt blijft boven de 16 minuten. .
   4. 15 uur 52. Van Avermaet bekijkt nog snel de aankomst van Gilbert.

    Van Avermaet bekijkt nog snel de aankomst van Gilbert

   5. 15 uur 51. Van Avermaet en Gilbert zullen enkele plekken verliezen in het eindklassement. De twee Belgen doen het een stuk trager dan Politt en Steward. .
   6. 15 uur 49. Het klassement van de top 10 zal nog flink door elkaar worden geschud door deze slottijdrit. Jake Steward rijdt 3 seconden sneller dan Nils Pollit en wipt zo over de Duitser. .
   7. 15 uur 45. Vertrek Wellens! Tim Wellens is als laatste renner vertrokken. De leider in het klassement doet een gooi naar de eindzege.  .
   8. 15 uur 43. Ook de nummer 2 in het klassement Edward Theuns ligt in zijn beugel. Kan hij zijn plekje op het podium behouden? .
   9. 15 uur 39. De laatste renners bollen van het startpodium. Michal Kwiatkowski en Mads Würtz Schmidt, de grootste belagers van Wellens voor de eindzege, zijn gestart. .
   10. 15 uur 38. Ook Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert zijn aan hun tijdrit begonnen. Kunnen ze hun stekje in de top 10 vasthouden? .
   11. 15 uur 36. Je kan alleen maar concluderen dat Benjamin Thomas een dikke tijdrit heeft gereden. Renaat Schotte.
   12. 15 uur 35. Wereldkampioen Ganna snelt naar de leiding.

    Wereldkampioen Ganna snelt naar de leiding

   13. 15 uur 31. Ganna op 1! Filippo Ganna doet zijn regenboogtrui alle eer aan. Hij duikt net niet onder het kwartier, maar doet het wel 10 seconden beter dan Benjamin Thomas. Kennen we de winnaar? .
   14. 15 uur 28. Ganna vliegt over het parcours. Als je Ganna ziet rijden, voel je dat het snel gaat. Er rest hem nog de slotklim, hoe verteert hij die? .
   15. 15 uur 26. Nieuwe toptijd! Benjamin Thomas duikt onder de tijd van Ethan Hayter! De Fransman rijdt 11 seconden sneller dan de Brit van INEOS. .
   16. 15 uur 22. Nog 10 renners moeten hun tijdrit afleggen. Vanaf nu vertrekt er een renner om de 2 minuten. .
   17. 15 uur 20. Vertrek Ganna. De wereldkampioen tijdrijden is eraan begonnen! Kan hij zijn nummer van gisteren herhalen? .
   18. 15 uur 15. Nog 5 minuten en dan start topfavoriet Filippo Ganna. Duikt hij onder de tijd van zijn teammaat? .
   Ritoverzicht
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdBellegarde - Bellegarde143,5 kmChristophe LaporteChristophe Laporte
   vanwegwedstrijdSaint-Geniès-de-Malgoirès - La Calmette154 kmTimothy DupontChristophe Laporte
   vanwegwedstrijdBessèges - Bessèges155 kmTim WellensTim Wellens
   vanwegwedstrijdRousson - Saint-Siffret152 kmFilippo GannaTim Wellens
   vanindividuele tijdritAlès - Alès10,7 kmFilippo GannaTim Wellens