Ga naar de inhoud

Gent - Wevelgem klassement

naamresultaatploeg
1
Christophe Laporte
5:49:39
Jumbo - VismaTJV
2
Wout van Aert
+0
Jumbo - VismaTJV
3
Sep Vanmarcke
+1:56
Israel - Premier TechIPT
4
Frederik Frison
+1:56
Lotto - DstnyLTD
5
Mads Pedersen
+1:56
Trek - SegafredoTFS
6
Mikkel Bjerg
+1:56
UAE Team EmiratesUAD
7
Alexis Renard
+2:04
CofidisCOF
8
Olav Kooij
+2:04
Jumbo - VismaTJV
9
Danny van Poppel
+2:04
BORA - hansgroheBOH
10
Daniel McLay
+2:04
Team Arkéa - SamsicARK
teams en deelnemers

Jumbo-Visma boven: gulle Van Aert schenkt zege in Gent-Wevelgem weg aan Laporte na koppeltijdrit

 zo 26 maart 2023 16:51
Gent - Wevelgem
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
256.4 km
11:00 Zonnebeke - 16:50 Wevelgem
Christophe Laporte
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 256.4

  Wout van Aert is een winnaar, maar ook een gulle ploegmaat. Hij heeft een zekere zege in Gent-Wevelgem met de glimlach aan Christophe Laporte gelaten. Van Aert stak de koers in brand met een aanval op de Kemmelberg en alleen de Fransman kon volgen. Na een koppeltijdrit van 50 kilometer reed het duo glunderend over de streep. Sep Vanmarcke won de sprint om plek 3.

  Gent-Wevelgem kort samengevat:

  • Winnaars van de dag: "Samen Winnen" staat te lezen op de bus van Jumbo-Visma. Dat hebben ze in de 85e editie van Gent-Wevelgem nog maar eens in de praktijk gebracht. Wout van Aert, de sterkste man in koers, liet ploegmaat Christophe Laporte als eerste finishen.
   
  • Verliezers van de dag: Soudal-Quick Step heeft opnieuw niemand in de top tien. Patrick Lefevere moet stilaan gek worden van het klassieke voorjaar van zijn jongens.
   
  • Nog meer winnaars: In blok reed ook Lotto-Dstny een heel goede Gent-Wevelgem. Frederik Frison viel net naast het podium, ook Florian Vermeersch en Caleb Ewan mogen tevreden terugblikken.
   
  • Nog meer verliezers: Jasper Philipsen was samen met Van Aert misschien wel dé topfavoriet, maar werd er op 17km van het einde genadeloos uitgereden. 
   
  • Wat zegt dit voor de Ronde? Dat Van Aert in orde is, maar dat wisten we na vorige vrijdag ook al. Met Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar erbij, wordt het komende zondag toch een ander verhaal voor de kopman van Jumbo-Visma. Zij lijken bergop misschien zelfs nog sterker.

  Geen wind in De Moeren

  Greg Van Avermaet had vooraf weinig zin in de kletsnatte onderneming richting Wevelgem, maar in twee tijden raakte de ex-winnaar toch in een kopgroep van 14 renners.

   

  Na een windstille passage door De Moeren duurde het toch een tijdje voor de 85e editie van Gent-Wevelgem echt in brand werd gestoken.

   

  Na de eerste beklimming van de Kemmelberg rolde Nathan Van Hooydonck als eerste de gele loper uit. Hij kreeg met ploegmaat Christophe Laporte, Mads Pedersen, Ben Turner, Florian Vermeersch, Matej Mohoric en Søren Kragh Andersen veel mooi volk met zich mee. 

   

  Op de laatste van drie "Plugstreets" kwam het sterk groepje aansluiten bij wat overbleef van de kopgroep. Soudal-Quick Step had niemand mee en dus moest het vol aan de bak in de achtervolging. Fabio Jakobsen probeerde eerder in zijn eentje het gat te dichten, maar waaide vanzelf pijnlijk terug.

  Koppeltijdrit tot in Wevelgem

  Wout van Aert reed tot dan toe een perfecte wedstrijd in dienst van zijn ploegmaats, waarna op de tweede klim van de Kemmelberg eindelijk zijn moment was gekomen. Hij knalde het volledige "peloton" uit zijn wiel, enkel de sterke Laporte kon mee met zijn kopman.


  De twee begonnen daarna aan een koppeltijdrit om U tegen te zeggen. In geen tijd reden ze een minuut weg van de tegenstand, waar ondanks de aanwezigheid van heel wat snelle jongens verrassend niet werd samengewerkt. 


  Op de steilste van drie Kemmel-beklimmingen leek Van Aert daarna aan een solo te beginnen, maar hij hield de brekende Laporte toch aan boord. 


  Net als in de E3 van vorig jaar kwamen de twee uiteindelijk hand in hand over de finishlijn. Van Aert liet de zege (verrassend?) aan Laporte, Vanmarcke werd op ruime afstand erg knap derde.

  Gerelateerd:

  Uitslag Gent - Wevelgem

  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  5:49:39
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Wout van Aert
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Sep Vanmarcke
  +1:56
  Israel - Premier TechIPT
  4
  Frederik Frison
  +1:56
  Lotto - DstnyLTD
  5
  Mads Pedersen
  +1:56
  Trek - SegafredoTFS
  6
  Mikkel Bjerg
  +1:56
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Alexis Renard
  +2:04
  CofidisCOF
  8
  Olav Kooij
  +2:04
  Jumbo - VismaTJV
  9
  Danny van Poppel
  +2:04
  BORA - hansgroheBOH
  10
  Daniel McLay
  +2:04
  Team Arkéa - SamsicARK

  Fase per fase

  16:54

  Vanmarcke wint het sprintje voor de 3e plek

  16:53

  De top 5:

  1. Christophe Laporte

  2. Wout van Aert

  3. Sep Vanmarcke

  4. Frederik Frison

  5. Mads Pedersen

  16:51

  Vanmarcke is derde

  Vanop de kop probeert Pedersen de rest te versmachten. Vanmarcke gaat goed mee en gaat nog over de Deen naar de derde podiumplaats.

  16:51

  Pedersen komt met de finishlijn in zicht nog aansluiten bij Vanmarcke en co.

  16:50

  Frison, Bjerg en Vanmarcke gaan sprinten voor de derde podiumplaats. Wie heeft het beste eindschot?

  16:50

  Mooi: Laporte krijgt zege cadeau van Van Aert na indrukwekkende ploegprestatie

  16:49

  Laporte "wint"!

  Net als in de E3 van vorig jaar komen Van Aert en Laporte hand in hand over de finishlijn. Het is deze keer de Fransman die mag winnen.

  16:49

  Op 500m knuffelen Van Aert en Laporte een eerste keer. Wie steekt zijn wiel als eerste over de finishlijn?

  16:48

  Laatste kilometer!

  Nog 1.000m en we kennen de winnaar van de 85e editie van Gent-Wevelgem. Krijgen we een Franse of een Belgische winnaar?

  16:48

  Kooij is dan toch niet bij Bjerg, Frison en Vanmarcke geraakt. 

  16:47

  Onder het spandoek van de laatste 2km slaan Van Aert en Laporte nog een babbeltje. Hebben ze eindelijk afgesproken wie mag winnen?

  16:47

  Frison en Vanmarcke snellen richting Bjerg. Ook Kooij is niet ver. 

  16:46

  Nog 3km

  Ondertussen zijn Van Aert en Laporte genaderd tot op 3km van het einde. Ligt al vast wie gaat winnen? Of gaan ze er voor sprinten?

  16:45

  Het is aan Bjerg

  Van Hooydonck vat Narvaez weer bij de lurven. Bjerg is de volgende die het probeert onder het spandoek van de laatste 5 kilometer.

  16:45

  Mohoric schuift nog onderuit op een rotonde

  16:44

  Narvaez versnelt, Mohoric valt

  Vlak voor een rondpunt versnelt Narvaez uit de achtervolgende groep. Mohoric probeert de Ecuadoriaan bij de lurven te vatten, maar is te gretig en smakt tegen de grond.

  16:43

  De één-twee van Jumbo-Visma ligt al een tijdje vast. Maakt Kooij er straks ook een volledig geel-zwart podium van? De kans is groot, want hij moet niets van het werk opknappen.

  16:41

  Met een zoveelste poging probeert Vermeersch alleen weg te komen in de strijd om de derde plaats. Politt haalt de jonge Belg terug.