Jupiler Pro League - speeldag 20 - 15/01/23 - 13:32
79'
Brandon Mechele
1 - 1
79'

Geen winnaar, maar wel Club Brugge als grote verliezer. Ondanks een enorme overmacht heeft blauw-zwart niet kunnen winnen van Anderlecht. De landskampioen (en vooral Jaremtsjoek) telde op het uur zowat tien gemiste kansen. Via Nielsen kwam Club tóch eindelijk op 1-0. Een onmachtig Anderlecht leek nooit in staat om te scoren… tot Mechele een bal ongelukkig in eigen doel verwerkte.

Club Brugge - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Een dominant Club lijkt op weg naar de 2-0, wanneer de gelijkmaker plots uit de lucht komt vallen. Een ongevaarlijk schot van Arnstad wijkt af op Odoi en Mechele werkt de bal vervolgens ongelukkig in eigen doel. Anderlecht pakt zo op een diefje een punt in Jan Breydel.

• Man van de match: Casper Nielsen drukte vooral na de rust zijn stempel op de wedstrijd. Jaremtsjoek had altijd moeten scoren op zijn perfect aangesneden vrije trap, al liet de Deen ook zelf een grote kans onbenut. Die misser veegde hij wel hoogstpersoonlijk uit met de openingstreffer na een knappe aanval.

• Opvallend: De ene keer zit het tegen, de andere keer zit het mee. Vorige week incasseerde Anderlecht nog een ongelukkig doelpunt tegen Union, toen een schot van Lynen afweek op Arnstad en Vertonghen. Vandaag kon paars-wit op een bijna identieke wijze profiteren van twee ongelukkige balcontacten van Odoi en Mechele op het schot van Arnstad.

Club versiert beste kansen, Anderlecht offensief onmondig

Zowel bij Club Brugge als bij Anderlecht stond de druk op de ketel voor deze klassieker. Paars-wit, zonder supporters, begon met lef aan de wedstrijd, maar al snel trok Club Brugge, gesteund door 28.000 fans, het laken naar zich toe. Jaremtsjoek mocht zich nog eens bewijzen bij Club en kreeg na een heerlijke pass van Lang al snel een reuzenkans, maar Verbruggen voorkwam een vroege goal.

De vlam sloeg niet in de pan. Integendeel, veel middenveldspel en weinig kansen was minutenlang het verhaal. Club bleef wel dominant tegen een offensief onmondig Anderlecht en kwam na een halfuur nog eens piepen. Vanaken kopte op een hoekschop te centraal op Verbruggen, een lage schuiver van Buchanan ging voorlangs.

Kort voor de rust dreigde toch een domper voor Anderlecht. Jaremtsjoek werd diep gestuurd en op zijn aangeven werkte Lang het keurig af. Buitenspel, oordeelde scheidsrechter Verboomen en de VAR volgde die beslissing.

Dame Fortuna helpt Anderlecht aan puntje

Na de rust trok een dominant Club de lijn door en helaas voor de thuisploeg gold dat ook voor Jaremtsjoek. De Oekraïner kreeg een huizenhoge kans op een perfect aangesneden vrije trap van Nielsen, maar besloot van dichtbij over. Meteen daarna mocht Vanaken het proberen op een nieuwe vrije trap van Nielsen, hij kopte naast.

De Brugse druk hield onverminderd aan, maar met de kansen bleven ook de missers zich opstapelen. Ook Nielsen deed zijn duit in het zakje met een stevige misser en toen Vanaken in de kluts van dichtbij kon afdrukken hield Vertonghen Anderlecht overeind met een ultieme tackle.

Net wanneer de Brugse druk wat wegebde en Anderlecht de storm zonder kleerscheuren doorstaan had, sloeg de thuisploeg alsnog toe. Buchanan zette de paars-witte defensie in zijn hemd met een knappe versnelling en Nielsen kon zijn lage voorzet makkelijk verzilveren: 1-0.

Club had zijn verdiende voorsprong te pakken en een amechtig spartelend Anderlecht leek rijp voor de slachtbank. Het geluk koos evenwel de zijde van de bezoekers. Een ongevaarlijk schot van Arnstad week af op Odoi en Mechele duwde de bal ongelukkig in eigen doel. Het thuispubliek was met verstomming geslagen. 1-1, Club baalt als een stekker, Anderlecht steelt een punt.

Vertonghen: "Gezien spelbeeld gevleid punt"

Jan Vertonghen (Anderlecht): "Als je het spelbeeld ziet, moeten we zeker blij zijn met punt. Club was goed vandaag, wij gaven te veel kansen weg en  waren te slordig."

De verdediger heeft overigens vertrouwen in het bestuur, dat het zwaar te verduren krijgt: "Ik probeer me zo goed mogelijk te focussen op het voetbal, maar ben er zeker van dat Wouter Vandenhaute het beste voor heeft met Anderlecht. Hij is een superfan die de club weer wil brengen waar die hoort  te staan."

Denis Odoi (Club Brugge): "In mijn ogen kon er vandaag maar één resultaat zijn: drie punten voor ons. We kwamen goed uit kleedkamer en creëren genoeg kansen, maar maken ze niet af."

"Vorig jaar zou dit soort wedstrijd op 2- of 3-0 eindigen, nu valt er nog een tegengoal. Dat is erg zuur. Al voelen we dat de groep naar een bepaald niveau groeit."

90+6'

Boegeroep van het volgepakte Jan Breydelstadion. Club Brugge leek op weg naar een verdiende overwinning na een treffer van Nielsen, maar een owngoal van Mechele bezorgde een slap Anderlecht alsnog een puntje.

90+2'
90+2'

De wedstrijd zit erop voor Ashimeru. Hij wordt vervangen door Sadiki.

90'

90'

5 minuten extra

Gejuich van de Brugse fans wanneer de stadionspeaker omroept dat er nog 5 minuten bijkomen. Kan Club daarin alsnog het verschil maken?

90'
90'
89'
89'

Drie wissels

Parker gooit Rits, Nusa en Boyata nog in de strijd. Nielsen, Lang en Meijer worden naar de kant gehaald. Het thuispubliek kan de wissels duidelijk niet smaken.

88'

Anderlecht dwingt zowaar nog eens een hoekschop af en dus is het toch nog even alle hens aan dek bij Club. Arnstad wil de bal in één tijd op de slof nemen, maar zijn schot wordt afgeblokt.

87'

Krijgen we nog een winnaar in deze kraker? Club neemt duidelijk geen vrede met een puntendeling, maar de mot zit er een beetje in.

83'

Technische problemen voor Verboomen

De wedstrijd ligt even stil door problemen met het zendertje van Verboomen. Het euvel is snel weer verholpen.