Ga naar de inhoud

Volwassen Anderlecht fnuikt top 4-ambities van Racing Genk in topper

 1. 44' - Geel - Michael Murillo
 2. 41' - Doelpunt - Yari Verschaeren (2 - 0)
 3. 39' - Geel - Yari Verschaeren
 4. 38' - Geel - Paul Onuachu
 5. 19' - Geel - Majeed Ashimeru
 6. 9' - Geel - Carlos Cuesta
 1. 84' - Rood - Gerardo Arteaga
 2. 75' - Geel - Christian Kouamé
 3. 68' - Verv. Théo Bongonda door Luca Oyen
 4. 61' - Verv. Joshua Zirkzee door Benito Raman
41'goalYari Verschaeren2 - 0

Racing Genk mag de hoop op de top 4 opbergen. Tegen een volwassen Anderlecht gingen de Limburgers met 2-0 onderuit, waardoor de kloof nu 10 punten bedraagt. Ashimeru en Verschaeren beslisten de partij al voor rust. In het slot kreeg Arteaga nog rood.

Anderlecht - Genk in een notendop:

 • Man van de match: Het rugnummer 10 leek Verschaeren vleugels te geven. De chouchou van het publiek stond stevig bij het op poten zetten van het eerste doelpunt en maakte het tweede doelpunt zelf knap af. Zou dat ook allemaal gelukt zijn met rugnummer 51?

 • Opvallend: Met nog zo'n 25 minuten op de klok haalde Bernd Storck zowel Junya Ito als Théo Bongonda naar de kant. Toch de mannen die doorgaans het verschil maken voor Genk.

 • Klassement: Dankzij deze zege vergroot Anderlecht de voorsprong op Genk tot 10 punten. Met nog 6 wedstrijden te gaan lijkt een plek bij de top-vier een utopie voor de Limburgers. En ook een plek in de Europe Play-offs is nog lang niet zeker.

Anderlecht klaart de klus in 5 minuten

Anderlecht en het rugnummer 10. In het verleden was dat vaak een geweldig huwelijk met veel vonken en vuur, maar de laatste jaren kwam er toch wat ruis op die relatie. Stanciu, Morioka en Vlap bleken uiteindelijk toch geen ideale match te zijn, maar blijkbaar liep dé geknipte man al die tijd al rond op Neerpede.


Yari Verschaeren maakte afgelopen week de promotie van rugnummer 51 naar de illustere 10 en dat heeft zijn effect niet gemist. De geadopteerde ket uit het Waasland was bij wijlen ongrijpbaar voor de Genkse verdediging en vlak voor de rust waren de spots 5 minuten lang op hem gericht. De 5 belangrijkste minuten, bleek achteraf.


Eerst bleef hij onwrikbaar in het Brusselse gras geplant. Zelfs een stevige por van Muñoz kon niet verhinderen dat Verschaeren Kouamé op doelman Vandevoordt afstuurde. Die kon de eerste poging nog afblokken, maar de dribbel en de plaatsbal van Ashimeru kregen de 0 wel van het scorebord.

Onmondig Genk valt nog met 10 man

De gele kaart die hij vlak daarna kreeg voor een goedkope fopduik was al snel weer vergeten toen hij de 2-0 met enig gevoel voor acrobatie en esthetiek in de winkelhaak werkte. Het was de bekroning van een sterke eerste helft van Anderlecht, waarin het de bal bij momenten aan Genk liet, maar een monopolie had op doelrijpe kansen.


Na de pauze bleef er nog maar weinig van die kansen over. Het enige monopolie was dat van Genk op het balbezit, maar daar kon het maar weinig mee aanvangen. Dat zowel Bongonda als Ito al na een dik uur naar de kant gehaald werden, was symbolisch voor de offensieve onmacht van de bezoekers.


Toen een ongelukkige Arteaga zijn gele kaart ook nog eens in een rode zag veranderen na een interventie van de VAR, was de wedstrijd helemaal gespeeld. Genk kon nooit echt aanspraak maken op een punt en ziet zijn achterstand op de vierde in het klassement al groeien tot 10 punten. De Genkse hoop op de Champions’ Play-offs lijkt nu helemaal opgeborgen.

Kompany: "Een raadsel waarom Genk staat waar het staat"

Vincent Kompany (coach Anderlecht): "We wisten hoe we vandaag gevaarlijk konden zijn. Maar Genk is een goeie ploeg, dus hoe en waarom ze staan waar ze nu staan, is mij een raadsel. Maar vandaag was het een goeie overwinning tegen een ploeg met veel kwaliteit en talent."


"Het zijn nu nog zes wedstrijden, waarvan de volgende in Leuven. Ik kan mezelf zot rekenen, maar de ambitie is om elke wedstrijd te spelen om te winnen. Meestal is dat de beste manier om een wedstrijd aan te pakken."


"Yari Verschaeren was beslissend en volwassen. Dat is ook het voordeel als je jonge spelers langer bij de club kan houden. Meestal krijg je de financiële meerwaarde, maar wij genieten nu ook van de sportieve meerwaarde. Het is goed voor hem en goed voor ons. Een mooie prestatie, maar hij was gelukkig niet de enige."

Storck: "Hebben onze finale verloren, nu focussen op Europe Play-offs"

Bernd Storck (coach Genk): "Wij willen nu niet over de Champions’ Play-offs spreken. Ik heb tegen mijn spelers gezegd dat dit een finale was. En nu we die verloren hebben, moeten we ons focussen op de Europe Play-offs."


"Ik kan ook niet klagen over mijn team. We doen het goed, maar de details zaten vandaag niet in ons voordeel. De laatste pass, de beslissende voorzet en de afwerking waren er niet vandaag. En bij het eerste tegendoelpunt nodigen we Anderlecht uit om ons aan te vallen en op dit niveau levert dat meteen een doelpunt op."


"Ik ga ook niet spreken over Ito of Bongonda. Die jongens zijn al een heel seizoen goed voor doelpunten en assists. In de vorige wedstrijd scoren Bongonda en Onuachu, en is Ito de beste speler op het veld. Laten we de kerk in het dorp laten, zoals we dat in het Duits zeggen. "

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 94. Anderlecht boekt een cruciale zege. Een volwassen Anderlecht heeft genadeloos afgerekend met een bij wijlen onmondig Genk. Twee flitsende counters voor de rust volstonden om de 2-0-eindstand vast te leggen, de late rode kaart van Arteaga maakte de klus alleen maar makkelijker. .
 3. tweede helft, minuut 93. Onuachu gooit zich nog naar een voorzet van Trésor, maar daarbij raakt hij enkel Van Crombrugge in plaats van de bal. .
 4. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 90.
 5. tweede helft, minuut 90.
 6. tweede helft, minuut 88. Met een mannetje meer is het makkelijker voetballen, merkt Anderlecht. Kouamé komt nog eens tot een schot, maar Vandevoordt kan midden in zijn kooi blijven staan om die bal te klemmen. .
 7. tweede helft, minuut 86. Amuzu kopt tegen de paal! Bijna wordt het zelfs 3-0! Raman brengt de bal prima voor en Amuzu komt heerlijk voor zijn man, maar ziet zijn kopbal tegen de lat uit elkaar spatten! .
 8. tweede helft, minuut 86.
 9. Rode kaart voor Gerardo Arteaga van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 84
 10. tweede helft, minuut 83. Genk met z'n tienen. Geel wordt rood! Genk moet met z'n tienen voort na de rode kaart voor Arteaga. Hij ging vol op de kuit van Kouamé staan en dan kan je er weinig tegen inbrengen. .
 11. Wordt geel nog rood? Arteaga moet misschien een rode kaart vrezen na zijn trap op de kuit van Kouamé. Benieuwd wat Van Driessche zegt. . tweede helft, minuut 82.
 12. tweede helft, minuut 81. Arteaga op de bon. Kouamé gaat met veel lawaai liggen. Met veel theater, zou je kunnen zeggen, maar de herhaling toont dat Arteaga vol op de kuit van Kouamé gaat staan. Geel voor de Mexicaan is niets overdreven. .
 13. tweede helft, minuut 79. Thorstvedt scoort, maar Onuachu met de overtreding. Eindelijk leidt een Genkse voorzet tot een doelpunt! Thorstvedt tikt de bal aan de tweede paal in een leeg doel, maar dat werd alleen maar leeg omdat Onuachu zichzelf helemaal op Van Crombrugge stortte. Geen doelpunt dus voor de bezoekers. .
 14. tweede helft, minuut 78.
 15. tweede helft, minuut 77. De terugkeer van een ketje. Mike Trésor speelde in de jeugd voor Anderlecht, maar trok op zijn 19 de deur achter zich dicht om in Nederland speelkansen te gaan zoeken. Kan uitgerekend hij Genk weer in de wedstrijd brengen? .
 16. tweede helft, minuut 77. De Genkse hoekschop belandt in de voeten van Hrosovsky, maar ook hij kan zijn afstandsschot niet kadreren. .
 17. tweede helft, minuut 76. Slotkwartier. We zijn intussen het slotkwartier ingegaan. Genk doet er alles aan om de druk te verhogen. Anderlecht slaagt er al een tijdje niet meer in om te voetballen, maar Genk krijgt zelf ook geen echte kansen bij elkaar gespeeld. .
 18. Gele kaart voor Christian Kouamé van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 75
 19. tweede helft, minuut 74. Kouamé met de elleboog. Kouamé vangt Muñoz op met een brede arm, waardoor de Colombiaan vol met de oogkas tegen de elleboog van de Ivoriaan aanloopt. De Ivoriaan krijgt een geel karton. .