Union zet concurrentie onder druk met 20e zege, donkerrode kaart voor Vanzeir verbrodt feestje

1. 38' - Doelpunt - Lazare Amani (0 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 28 - 19/02/22 - 20:45
38'
Lazare Amani
0 - 2
38'

Na de uitschuiver tegen STVV heeft Union met een zege aangeknoopt op het veld van Charleroi. Al was het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de leider: Dante Vanzeir kreeg op slag van rust rood na een vuistslag, spitsbroeder Deniz Undav slikte zijn 5e gele kaart en is geschorst voor de volgende wedstrijd.

Charleroi - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: De uitsluiting van Vanzeir kort voor de rust had een keerpunt kunnen zijn, maar Charleroi ving er niks mee aan. Union nam al in de 4e minuut de controle met de treffer van Burgess en kwam nadien nooit meer in de problemen.

• Man van de match: Teddy Teuma stak er weer met kop en schouders bovenuit. Hij grossierde in knappe acties en schudde de Charleroi-spelers als vervelende vliegen van zich af. Hij bood Lazare de 0-2 aan en kers op de taart was zijn knappe assist voor de 0-3 van Millan.

• Opvallend: Union toont nog maar eens zijn veerkracht. Na een domper volgt steevast een boost en dat al 3 jaar lang. Het is van februari 2019 geleden dat Union nog eens 2 wedstrijden op rij verloor. De nederlaag tegen STVV is doorgespoeld.

• Selectieproblemen: Het wordt puzzelen voor Felice Mazzu voor de volgende wedstrijd tegen Eupen. Vanzeir zal wellicht enkele wedstrijden moeten missen na zijn vuistslag aan Ozornwafor en ook Undav moet na zijn 5e gele kaart volgende week geschorst toekijken.

Vanzeir verpest vlekkeloos wedstrijdverloop voor Union

Twijfels bij de competitieleider na de nederlaag tegen STVV? Niks van, Union zette al na amper 3 minuten de puntjes op de i. Burgess gaf een lage knal van Lapoussin de perfecte deviatie mee en liet Kamara zo kansloos achter: 0-1.

De toon was meteen gezet. Charleroi slaagde er nauwelijks in om Union in de problemen te brengen. Enkel Badji kon Moris even aan het werk zetten op een lage voorzet van Van Cleemput.

Met de rust in zicht sloeg Union nog eens genadeloos toe. Teuma rukte op en legde de bal perfect breed voor de vrijstaande Lazare. Die bleef koelbloedig en maakte er met een gekruist schot 0-2 van.

Union zat op rozen en kon met een goed gevoel de kleedkamer, maar dat was buiten Vanzeir gerekend. De frustratie won het van de zelfbeheersing en een slag in het gezicht van Ozornwafor leverde de Union-spits rood op. De onfortuinlijke Ozornwafor moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Zwak Charleroi vangt niks aan met numeriek overwicht

Kansen dus voor Charleroi in de tweede helft, maar daar kwam niks van in huis. De thuisploeg slaagde er niet in om het numerieke overwicht uit te buiten. Te veel onzorgvuldigheden, te slordige passing, te laag tempo.

Pas in het slotkwartier kon de thuisploeg Moris eindelijk aan het werk zetten. Zowel Zaroury als Kayembe kregen de niet voorbij de doelman, terwijl aan de overkant Teuma op een knappe redding van Kamara stootte.

Diezelfde Teuma had in de extra tijd nog een voet in de 0-3. Na balverlies van Ilaimaharitra behield hij het overzicht en op zijn aangeven kon ook invaller Millan zijn goaltje meepikken. De druk ligt opnieuw bij de achtervolgers, Union kan zondag rustig toekijken.

"De druk maakt ons alleen maar sterker"

• Felice Mazzu (trainer Union): "Dit was meer dan een overwinning op karakter.  We hebben een heel solide eerste helft gespeeld met veel balbezit en veel goede bewegingen.  Onze voorsprong aan de rust was verdiend en in de tweede helft hebben we weinig weggegeven.  Moris heeft 3 reddingen moeten verrichten en met een man minder hebben we nog een derde keer kunnen scoren.  We hebben vandaag op alle niveaus de juiste keuzes gemaakt.  De ploeg verdient alle lof voor deze prestatie. Er is de voorbije week veel gezegd en geschreven dat Union niet bovenaan zou kunnen blijven staan, dat de topclubs snel zullen naderen. Dat is goed, het zorgt ervoor dat we positieve emoties hebben en karakter tonen. Dat hebben de spelers vanavond ook laten zien. Die zogenaamde druk maakt ons alleen maar sterker, want wij hebben niet de ambitie om kampioen te spelen. We begrijpen niet waarom er zoveel te doen was om die nederlaag tegen STVV.  Er zou iets meer begrip mogen zijn voor een promovendus die na een reeks  van 10 wedstrijden zonder nederlaag eens verliest."

• Edward Still (trainer Charleroi): "We waren vandaag niet op de afspraak. Het was geen gebrek aan wil bij de ploeg, maar we konden gewoon niet beter. Het is een enorme ontgoocheling, ook voor de supporters. We moeten geen excuses zoeken, maar deze wedstrijd grondig analyseren en naar oplossingen zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat we zullen reageren en tot het einde van het seizoen een waardig niveau zullen halen voor deze club. Ik ben zeer ontgoocheld, want ik hou van deze club. Het lag niet aan ons wedstrijdplan, onze intenties waren goed.  Maar we hebben niet genoeg gebracht om aanspraak te kunnen maken op een punt of meer. Union was ook bijzonder efficiënt vandaag, want we zijn niet weggespeeld door hen."

90+8'

Union doet het opnieuw, na een nederlaag volgt een zege. De competitieleider had geen enkel probleem met een bijzonder zwak Charleroi. Burgess en Lazare brachten de leider nog voor de rust op een 0-2-voorsprong. Zelfs na de uitsluiting van Vanzeir op het einde van de eerste helft hield Union simpel stand. Millan maakte er in de extra tijd zowaar nog 0-3 van.

90+8' tweede helft
90+2'

Millan doet er nog ééntje bij

Millan zet de kers op de taart voor Union. Na balverlies van Ilaimaharitra kan Teuma centraal oprukken. Hij legt de bal goed opzij voor Millan en die maakt er met wat meeval 0-3 van.

90+1'

7 minuten extra

Er worden nog maar liefst 7 minuten bijgeteld.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
87'

Ook Puertas loopt nog tegen een gele kaart aan. Union geeft zo nog een vrije trap weg aan de thuisploeg. Het moet stilaan gaan gebeuren voor Charleroi.

84'

Geel en exit voor Undav

Undav krijgt net voor zijn vervanging door Millan nog geel. Hij is daardoor geschorst voor de volgende wedstrijd tegen Eupen. Ook Vanzeir zal die match normaal gezien moeten missen.

84'
83'

Moris krijgt het nu plots toch drukker. Na een poging van Zaroury is het nu Kayembe die Moris op de proef stelt.

82'

Moris gaat goed plat

Zaroury brengt toch wat meer schwung in het spel van Charleroi. Hij krijgt de bal goed mee van Badji en viseert de korte hoek, maar Moris gaat goed plat.

79'

Union dicht bij 0-3

Teuma onderstreept nog eens zijn sterke wedstrijd met een knappe actie. Tot twee keer toe wordt zijn schot geweerd. In de nasleep waagt ook Undav zijn kans, hij besluit naast.

76'

Knap werk van Moris

Moris is helemaal hersteld en pakt meteen uit met een knappe interventie. Hij komt goed uit wanneer Zaroury perfect gelanceerd wordt door Gholizadeh. In de herneming krult Zaroury de bal nipt naast.

75'

Moris maakt slim gebruik van het moment om lang te blijven liggen. De klok klikt in het voordeel van Union.

73'

Geel voor Ilaimaharitra

Bayo duwt Machida in de zestien tegen Moris aan. Laforge geeft terecht een vrije trap aan de bezoekers, maar dat is niet naar de zin van Charleroi. Ilaimaharitra krijgt geel voor protest.